Directoul DPC, amendat cu un milion de lei

marți, 13 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Directoul DPC, amendat cu un milion de lei

Epidemia de dizenterie de la Centrul de Plasament nr.1 a bagat in spital inca trei copilasi – numarul lor ajungind la 19 -, dar a adus si primele opt amenzi. Astfel, s-a declansat un scandal care ar putea ajunge in justitie. "Este o gluma proasta", a catalogat Pintilie Penciuc amenda de un milion de lei primita de la DSP. Directorul DPC crede ca amenda nu are nici o legatura cu cazurile de dizenterie: "De fapt, este vorba de mutarea unor copii distrofici de la Centrul de Plasament «Prichindel» la Leaganul nr.1, ceea ce va duce la desfiintarea «Prichindel» -ului. DSP pretinde ca ar fi trebuit sa le cerem acordul pentru mutare, dar asa ceva nu se face. Mutarea a fost facuta cu acordul CJ", a contraatacat Penciuc. Serbina l-a sprijinit pe Penciuc: "Ar fi trebuit amendati Serbina si Flaiser pentru ca ei au dispus mutarea, nu directorul DPC. De ce a facut acest gest DSP?", s-a intrebat secretarul CJ. Directorul DPC va cere explicatii in justitie: "Cind voi primi actul de amendare, ma voi adresa justitiei, sa vad si eu ce se intimpla".
"Au fost aplicate amenzi intre 3 si 8 milioane de lei personalului de ingrijire din unitate direct implicat in lucrul cu copiii, dar si una de un milion de lei directorului DPC. Motivul a fost deficientele depistate in ceea ce priveste modul in care s-au respectat normele de igiena a personalului care schimba copiii, dar si a transferului de la o unitate de ocrotire la alta. Este obligatorie spalarea si dezinfectarea miinilor persoanelor inainte si dupa ce schimba hainele fiecarui copil", a precizat dr. Cornelia Teodorescu, seful Corpului Inspectorilor de Stat din Directia de Sanatate Publica. Sint asteptate rezultatele ultimelor 91 de coproculturi recoltate simbata pentru a vedea daca mai sint persoane (angajati sau copii) cu bacil dizenteric.
Cert este ca inca trei copii au fost internati ieri la Spitalul de Boli Infectioase dupa ce rezultatul analizelor a confirmat ca sint purtatori ai bacilului dizenteric. "A trebuit sa-i internam pentru a-i izola de ceilalti, dar nu aveau simptome caracteristice. Ceilalti se simt bine si nu pun probleme deosebite", a precizat dr. Irina Teodorescu, medic la Spitalul de Boli Infectioase. Deocamdata, nu se poate spune cu certitudine care este sursa de infectie. Medicii spun ca bacilul putea fi adus de un vizitator. In ceea ce priveste o posibila legatura intre asistenta depistata pozitiv la analizele de laborator si imbolnavirea copiilor, aceasta poate fi stabilita numai dupa ce analizele de la Institutul "Cantacuzino" confirma ca este vorba de aceeasi tulpina de "sheghella flexneri".
Bacilul poate exista in tubul digestiv fara a se manifesta si se elimina numai prin materii fecale. Calea de transmitere poate fi directa prin contactul cu miini murdare sau prin intermediul alimentelor, insa doza de bacili trebuie sa fie foarte mare. Dupa o incubatie de aproximativ o saptamina, boala se manifesta prin dureri abdominale, scaune semiconsistente cu urme de singe si uneori febra. Se trateaza relativ simplu cu antibiotice, regim alimentar si rehidratare a organismului. (C. DONOSE, C. PRISACARIU)

Comentarii