Echipa lui Solcanu a iesit la incalzire

vineri, 01 decembrie 2000, 00:00
9 MIN
 Echipa lui Solcanu a iesit la incalzire

Sfirsitul ciclului electoral de patru ani a transformat Iasul intr-o imensa Gara. Tihna cam a tot ce se cheama sef in acest oras a luat sfirsit, pentru ca, la linia 1, s-a anuntat ca soseste trenul PDSR. Imediat ce s-au terminat de numarat si ultimele voturi, in institutiile publice a inceput vinzoleala. Unii isi string bagajele, altii asteapta sa le descarce. De la prefect pina la seful de la Directia Taberelor, toti devin indezirabili. Conform traditiei din ultimii 10 ani, sfirsitul mandatului electoral al unui anumit Guvern inseamna automat predarea la cheie a tuturor functiilor cit de cit importante in institutiile statului. In fiecare judet, filialele partidului cistigator intocmesc listele cu persoanele agreate sa preia conducerea institutiilor publice. Alternanta la putere seamana cu un imens joc de domino, pentru ca cei inlocuiti primesc alte functii mai mici, ocupate insa de altii care, la rindul lor, vor primi alte scaune si tot asa mai departe. De exemplu, se aude deja ca fostul presedinte al Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu, in prezent director la Directia Agricola, va lasa locul liber, fiind nevoit sa se intoarca la societatea de colectat deseuri animale.
Acolo, Tanasoiu va lua locul actualului director, care va trebui sa ocupe un post inferior, ocupat acum de altcineva, care la rindul lui va primi un scaun mai mic pe care insa sta cineva. Nu se stie cum va fi rezolvata problema acestuia din urma.
La sediul PDSR se lucreaza de citeva zile si nopti la liste. Fiecare partid are un numar de membri sau de simpatizanti importanti care trebuie rasplatiti. Sint cei care zi de zi au venit la sediul partidului, asteptind sa treaca vremurile grele din opozitie. Sint atit de multi sustinatori, incit si cea mai mica institutie de stat, formata chiar si din 10 angajati (cum ar fi RADEF), poate multumi pe cineva.
Primul numit in functie va fi prefectul care, in mod firesc, trebuie sa fie reprezentantul Guvernului in teritoriu. Urmeaza institutiile descentralizate ale ministerelor: invatamint, sanatate, sport si turism, agricultura, finante, interne etc. Pe rind, toate directiile mai mari sau mai mici sint impartite din sediul PDSR, gasindu-se pentru fiecare "agreat" un loc multumitor. Drept dovada ca asa stau lucrurile, la unele institutii din Iasi sint anuntati ca directori oameni care au ocupat aceleasi functii pina in 1996. De multi dintre ei nu s-a mai auzit nimic in ultimii patru ani, insa carnetul de partid le-a folosit sa revina din anonimat, ca si cum ar relua din acelasi punct o telenovela considerata terminata la un moment dat. Cel mai interesant este ca nimeni nu se cramponeaza de Legea Functionarului Public, intrata in vigoare de citeva luni. Multi sefi de institutii n-au apucat sa depuna juramintul, in timp ce altii n-au vrut, pentru ca ocupau si alte functii, incompatibile cu cea de functionar. Noua lege, aliniata standardelor europene, avea sensul de a evita aceasta rotatie politica din patru in patru ani. Functionarul public devine apolitic si nu poate fi dat afara decit din motive profesionale. Cum legea insa n-a apucat sa fie aplicata pe scara larga, ajungindu-se doar la nivelul functionarului marunt, PDSR nu se va impiedica de aceasta buturuga. Iar acolo unde va fi cazul, se poate recurge la controale specializate care sa demonstreze incompetenta celor care trebuie schimbati. Pina cind noua Putere isi va intra in drepturi vor mai trece citeva saptamini. Pina atunci, sa vedem ce institutii urmeaza sa-si schimbe sefii, conform traditiei.
Cele mai multe combinatii sint la Prefectura
1. Schimbarea cea mai importanta va avea loc la virful administratiei judetene. Prefectul taranist Florin Vitan isi va stringe bagajele pina la sfirsitul anului. Din biroul prefectului vor dispare tablourile cu Vasile Lupu si Emil Constantinescu. Din staff-ul local al PDSR, la conducerea Prefecturii au fost nominalizate sau rivnesc persoane influente in partid. Este posibila o numire a presedintelui CJ, Lucian Flaiser, in functia de prefect, locul acestuia urmind sa fie luat de consilierul judetean Victorel Lupu. Acesta din urma este nominalizat si la functia de prefect. Pe lista candidatilor apare si Corneliu Rusu Banu, in functia de presedinte al CJ (la schimb cu Flaiser) sau macar de director al Directiei Agricole. In functia de subprefect ar putea fi numiti Rodica Luca, fosta inspectoare ISJ, sau consilierul local Valentin Soroceanu. Nu este exclusa nici varianta revenirii Rodicai Luca la conducerea ISJ.
2. La Directia Agricola, zilele lui Vladimir Tanasoiu sint numarate. Ipoteza cea mai hilara este revenirea acestuia in punctul de unde a plecat, la societatea de recuperare a deseurilor animale.
Adjunctul sau, Neculai Olariu, este unul din posibilii aspiranti la functia de director, in cazul in care nu va fi numit Rusu Banu.
3. La filiala ieseana a Regiei Autonome de Difuzare si Exploatare a Filmelor – „Romaniafilm" (RADEF), directorul Florin Toma, cumnatul deputatului taranist Vasile Lupu, va pleca probabil din acest post obtinut cu mare greutate. In urma cu trei ani, la concursul de director luase note mai mici decit ocupantul primului loc, care a fost dat in cele din urma afara pentru a-i face lui loc in functia de director.
Dilema mare la Politie
4. Se asteapta ca vintul schimbarii sa adie si pe la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Iasi. Actualul comandant al IPJ, colonel Mircea Artenie, aproape ca se astepta la schimbarea sa. Nu de putine ori, in discutiile cu ziaristii, Mircea Artenie folosea expresii de genul: "Atit timp cit am sa mai fiu la comanda…" sau "Deocamdata, eu sint seful IPJ…". Prin Politie se vorbeste despre posibilitatea ca fostul comandant al IPJ Iasi, Ion Toarba, sa revina in aceasta functie. O alta posibilitate este ca actualul adjunct al colonelului Artenie, Dumitru Birliga, sa-l succeada la cirma Politiei iesene. Bineinteles ca circula si zvonul ca Mircea Artenie va ramine comandant, pentru ca, chiar daca a fost numit cu sprijinul lui Vasile Lupu, el nu a facut nici un rau pedeseristilor..
Cine vor fi sefi la CASS si DSP?
5. Victoria PDSR-ului in alegerile din Romania va determina noi schimbari in conducerile Directiei de Sanatate Publica (DSP) si a Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate (CASS). Ca urmare, se pare ca Petre Scripcariu, director al DSP si membru in PNT-CD ii va ceda probabil locul lui Mihai Frasin, membru al PDSR. Acesta a ocupat scaunul de director al DSP in perioada 1992-1996, succesorul sau fiind Vasile Astarastoae.
6. In ceea ce priveste schimbarile de la CASS, Ionel Adrian va fi, probabil, cel care va spune "La revedere" colegilor. El are de ales intre scaunul de vicepresedinte CASS si fotoliul de deputat PDSR. Se presupune ca cel care ii va succeda este prof. dr. Octavian Petrescu, membru important al filialei PDSR din Iasi.
Se intorc vedetele de altadata: Filipescu si Meglei
7. Valul schimbarilor pedeseriste va atinge si institutia care are grija de pensionari. Ionel Calapod, directorul Directiei Muncii si Protectiei Sociale, membru fruntas al Partidului Democrat, va fi obligat sa cedeze scaunul altuia. Numele de inlocuitor cel mai vehiculat este Liviu Filipescu. Acesta a fost director al DMPS in perioada pedeserista, iar schimbarea de putere l-a exilat la Oficiul Fortelor de Munca, actuala Agentie Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala unde, actualmente, ocupa postul de director de ocupare si formare.
8. Un alt post supus schimbarii este cel de director al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM). Actualul director, Alexandru Constantinescu, va fi inlocuit, cel mai probabil, cu Vasile Meglei, cel care a fost director tehnic la RAJAC pina in 1996. Acesta a mai candidat odata la APM, in 1997, insa n-a avut cistig de cauza, fiind preferat Alexandru Constantinescu. Acum, Meglei are ocazia sa-si ia revansa.
9. Zvonuri de schimbare bintuie si la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor. Numai ca aici Gheorghe Niculescu este directorul care a supravietuit pina acum rotirilor de putere de la virf. Cum directorul Niculescu a obtinut in urma cu doua luni un punctaj mare la confirmarea pe post ca functionar public, este posibil ca si de asta data sa scape de schimbare. Totusi, exista zvonuri pentru o eventuala numire a lui Adrian Stircea, actualul director adjunct. Gheorghe Niculescu a joglat in timp si cu PDSR si cu PD. Va reusi el sa-l convinga din nou pe Ion Solcanu de bunele sale intentii?
"Cade cutare, vine cutare"
10. Numele lui Victorel Lupu este vehiculat si ca favorit pentru preluarea sefiei Finantelor Publice. Aceasta doar in cazul in care nu va conduce Directia de colectare a veniturilor statului din cadrul Ministerului de Finante, post ocupat in urma cu ceva timp de Iosefina Morosan, sau cel de prefect al judetului. In cazul in care acest lucru se va intimpla, pentru sefia Finantelor Publice par sa fie favoriti Gabriel Stefura, conferentiar la catedra de buget-finante a Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii "Al. I. Cuza", si Tiberiu Brailean, consilier judetean, cu un usor avantaj de partea lui Stefura.
11. In cazul in care ar pierde acest post, Brailean s-ar multumi si cu sefia Curtii de Conturi, lucru ce pare putin probabil, actualul presedinte, Constantin Iatco, avind mari sanse sa se mentina in functie.
12. La Garda Financiara apele sint, de asemenea, destul de tulburi. Actualul sef, Vasile Chebac, spera sa-si pastreze postul, desi este putin probabil. Se pare ca cele mai mari sanse de a prelua conducerea Garzii le are subalternul sau, Ioan Grigoriu. Daca va fi inlaturat din functie, se aude ca Vasile Chebac a pus ochii pe conducerea Camerei de Conturi, actualmente vacanta. Cu cit succes, vom trai si vom vedea.
13. La FPS Iasi situatia este destul de neclara. In cazul in care se va hotari schimbarea Ioanei Dornescu, unul din favoriti este Toader Berlea, fost director al sucursalei iesene pe vremea guvernarii PDSR. Se vorbeste si despre posibila aducere a unui om din exterior, de la fostele filiale din Moldova, care apartineau de Directia Teritoriala FPS Iasi.
14. O alta schimbare data ca sigura este cea de la Sucursala Apelor Teritoriale Prut, din cadrul Companiei Nationale Apele Romane. In regie se spune: "Cade Stoica, vine Dorina Barsan". Aceasta ocupa in prezent tot o functie de conducere in cadrul sucursalei.
La conducerea ISJ poate fi preferat un cadru universitar
15. In legatura cu persoana care ii va succeda in functia de sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), cartile nu sint inca facute. In lumea preuniversitara si la ISJ sint creditati cu cele mai multe sanse Iuliana Vlad (profesoara de informatica la "Negruzzi"), Adina Andrei (profesoara de limba romana la Liceul Economic nr. 1), Mihai Dumitriu (profesor si primar PDSR la Rediu) si Liviu Burlec, actual inspector general adjunct al ISJ. Surse oficiale din cadrul PDSR ne-au informat insa ca cei patru profesori – chiar daca par a fi favoritii pentru conducerea ISJ in rindul profesorilor si inspectorilor – nu sint preferati si de partidul de guvernamint pentru aceasta functie. Potrivit acelorasi surse, viitorul inspector general al ISJ va fi, in mod cert, un membru devotat al PDSR, provenind cel mai probabil dintr-o universitate ieseana.
Pe Nichita nu-l mai doare capul
16. Cel mai linistit in acest moment este Gheorghe Nichita, directorul RAJAC, care si-a pus postul la pastrare din momentul in care a trecut de la PD la PDSR. Pe Nichita nimic nu-l mai poate misca din functie, dar ar fi fost interesant de vazut care ar fi fost soarta acestuia in cazul in care n-ar fi facut pasul spre cei care au cistigat alegerile. Pe de o parte, Gheorghe Nichita are de partea sa citeva performante notabile, pe de alta parte insa a candidat de doua ori la functia de primar din partea PD. Daca ar fi ramas in partidul lui Roman si al lui Basescu, ar mai fi contat realizarile sale de manager?
17. La Directia Sanitar-Veterinara este, de asemenea, o situatie controversata. Gheorghe Duminica s-a pus rau cu Vasile Lupu, fiind chiar demis de catre Ministerul Agriculturii, in urma cu doua luni. El a refuzat sa cedeze scaunul de director, afirmind ca se va judeca pina la capat cu ministerul. Acum, se pare ca nu va mai fi cazul. Desi a fost promovat in functie in 1996, cu acordul taranistilor, deputatul Vasile Lupu l-a acuzat anul acesta de tradare, afirmind ca a trecut de partea PDSR. Ca si cum ne-am afla la o curte domneasca in evul mediu si nu la o institutie publica care da avize sanitar-veterinare, intrigile sint tesute in jurul interesului politic. Daca Duminica va ramine director, unii vor putea spune ca Lupu a avut dreptate – "s-a dat cu PDSR".
(Grupaj realizat de Fanica DUMITRASCU, Radu BURLACU, Alina TITEI, Dana PAVEL, Emilia CHISCOP si Constantin PAVEL)

Comentarii