Guvernul anuleaza o privatizare dupa o ancheta a Ziarului de Iasi

marți, 02 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Guvernul anuleaza o privatizare dupa o ancheta a Ziarului de Iasi

O banala hirtie sosita prin fax intr-un birou din Iasi a decapitat o increngatura de 60 de miliarde de lei. Intr-o fraza seaca se concentreaza o nelegalitate de proportii, dezvaluita acum citeva saptamini de „Ziarul de Iasi”. „Se aproba nota privind rezolutiunea contractului de vinzare-cumparare a pachetului de actiuni al SC «Iasi Nord» Popricani nr. 38/07.01.2002”. Aceasta este de fapt o hotarire a Agentiei Domeniilor Statului (ADS), care-i taie craca de sub picioare afaceristului iesean Andrei Panaitescu. Acesta a stors fostul IAS „Iasi Nord”, dupa o licitatie orchestrata ca la carte prin societatea agricola „Agrostar 2000”. Mii de hectare de pamint si animale, ferme si utilaje au intrat in mina lui Panaitescu. Toate acestea, la pret de butic de la parterul blocului, adica 100.000 de dolari. Rezultatul: timp de citeva luni, „Iasi Nord” este sistematic „scuturat”. Gaura: 2 milioane de dolari, de 20 de ori mai mult decit „investitia”.
In termeni juridici, „rezolutiunea” unui contract inseamna nu numai ca se renunta la contract. Mai mult decit atit, se considera ca acel contract nu a existat niciodata. Astfel, tot ceea ce exista in IAS in momentul privatizarii si nu mai exista acum va trebui platit drept daune.
IAS bogat cumparat cu pretul a 3 apartamente
Adica, Panaitescu va scoate din buzunar banii pentru a acoperi paguba pe care o vor masura, zilele urmatoare, reprezentantii ADS. Contractul care a fost „rezolutionat” in acest caz este cel incheiat vara trecuta intre ADS si „Agrostar 2000”. Prin acest document, ADS a vindut „Agrostar 2000” 72% din actiunile „Iasi Nord”, unul din cele mai bogate foste IAS-uri din judet. Pretul de vinzare a fost insignifiant: putin peste trei miliarde de lei, suma platibila in rate timp de cinci ani. Ca din intimplare, la citeva saptamini de la tranzactie, actionarii care promiteau investitii de 50 de miliarde de lei s-au „retras”. Tot ca din intimplare, in locul lor a aparut „specialistul” in agricultura Andrei Panaitescu, fostul ginere al procurorului Badarau, secondat de deputatul PSD Adrian Ionel, membru in comisia de agricultura a Camerei Deputatilor. In nici un an de zile, din „Iasi Nord” au disparut sute de animale, culturile agricole s-au evaporat, la fel zeci de tractoare si alte active.
Cum a fost inlaturat definitiv Panaitescu
„Ziarul de Iasi” a facut o ampla ancheta pe acest subiect, in luna iulie a acestui an. La numai o saptamina de la dezvaluiri, ADS a luat primele masuri. Astfel, pe 30 iulie, ADS hotaraste sa rupa orice relatie contractuala cu „Agrostar 2000”, firma lui Panaitescu la care era actionar si deputatul Adrian Ionel. Prin Hotarirea 77, Consiliul de Administratie (CA) al ADS rezolutioneaza contractul incheiat cu „Agrostar 2000” in 2002. Adica, a luat inapoi actiunile de la Panaitescu. Procedurile si-au urmat cursul si, pe 25 august, ADS Iasi a primit o adresa oficiala prin care s-a confirmat rezolutionarea contractului. „Din acest moment, actionarii de la «Agrostar 2000» dispar de la «Iasi Nord» si trebuie gasiti alti membri in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), care sa fie reprezentanti ai ADS”, a spus Valeriu Lacatusu, seful ADS Iasi. Chiar pe 1 septembrie, o alta adresa a ADS Bucuresti a cerut „urgent” intocmirea unei liste de propuneri pentru membrii noii AGA. Cu alte cuvinte, Panaitescu a fost inlaturat definitiv din combinatia de miliarde. Conform declaratiilor lui Lacatusu, afacerea „Iasi Nord” ar putea intra pe mina Parchetului National Anticoruptie (PNA). „La nivelul intregii tari s-a decis rezolutionarea a 128 de contracte de catre ADS. Probabil ca si PNA sta cu ochii pe aceste afaceri prin care a fost pagubit statul”, a adaugat seful ADS Iasi.
Ce spune ADS Bucuresti
Ipoteza implicarii PNA, desi neconfirmata oficial, este sustinuta de secretomania ADS Bucuresti. Astfel, nu lipsit de importanta este un raspuns pe care aceasta institutie l-a acordat „Ziarului de Iasi” pe 18 iulie. Prin adresa 93.623, ADS Bucuresti a aratat ca „au fost respectate cele asumate prin contract”. Contractul in cauza era tocmai cel rezolutionat pe 30 iulie, adica cu 12 zile mai tirziu, de catre aceeasi ADS. De fapt, institutia a raspuns presei ca derularea contractului nu intimpina probleme, in timp ce stia ca tot contractul era putred de la cap la coada. Dovada este tocmai rezolutionarea documentului. Mai mult, ieri, reprezentantii ADS Bucuresti au refuzat sa dea orice declaratie in legatura cu subiectul „Iasi Nord”. „Se vor face verificari in arhiva de dosare si va vom comunica”, a spus, sec, Ioan Toderasc, de la Serviciul de Relatii cu Publicul al ADS. Pina la inchiderea editiei, Andrei Panaitescu nu a putut fi contactat pentru a-si preciza propriul punct de vedere.
Nume grele vehiculate in afacerea „Iasi Nord”
La „Iasi Nord” Popricani a devenit actionar cu 100% „Agrostar 2000”, in 2002. Asociati la „Agrostar 2000” erau atunci, printre altii, Andrei Panaitescu, fostul ginere al procurorului Dan Badarau, si deputatul PSD Adrian Ionel. Parlamentarul s-a retras, ulterior, din „Agrostar 2000”, dar fara a indeplini procedurile legale in acest sens. Acestia au intrat in „Agrostar 2000” imediat ce actiunile „Iasi Nord” au fost achizitionate de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) cu un pret de 11,5 ori mai mic decit cel propus. Licitatia de vinzare de actiuni a facut obiectul unei anchete a Ministerului Agriculturii, in vara anului trecut. Imediat ce au intrat in „Agrostar 2000” Panaitescu si Ionel, din „Iasi Nord” au disparut aproape 2.000 de capete de animale, culturi si ferme in valoare de cel putin 50 de miliarde de lei. Exista indicii ca in afacerea „Iasi Nord” ar fi implicata familia procurorului Badarau. Bunuri de peste 6 miliarde de lei ale familiei Badarau au fost ipotecate, in primavara acestui an, pentru ca Panaitescu sa poata obtine un credit bancar de peste 100.000 de euro.(Catalin PRISACARIU)

Comentarii