Perle naucitoare la proba scrisa de romana a Bacalaureatului
„Inima este un organ genital foarte important al omului”

marți, 05 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 <i><u>Perle naucitoare la proba scrisa de romana a Bacalaureatului</i></u><br> „Inima este un organ genital foarte important al omului”

Imaginatia multor absolventi de liceu pare ca a luat-o razna in acest an. Profesorii corectori spun ca tezele acestora la romana sint parca mai bogate in perle ca niciodata. Notele vor fi cu siguranta pe masura. ISJ a anuntat ca notele acordate pina acum se situeaza la extreme. Candidatii fie au picat sau au luat un 5, fie au fost evaluati cu 8 sau 9.
„Banchetul m-a costat un milion de mii de lei”
Potrivit corectorilor, fostii liceeni s-au folosit de o imaginatie bogata in toate subiectele pe care le-au tratat. De pilda, la primul exercitiu, in care se cerea alcatuirea unor enunturi pentru a ilustra polisemia cuvintului „inima”, un candidat a facut-o lata. Acesta a scris in teza ca „inima este un organ genital foarte important al omului”. La acelasi punct al subiectului, candidatilor li s-a cerut sa comenteze ultima strofa a poeziei „Din valurile vremii…”, de Mihai Eminescu. Un absolvent a fost atit de prins de textul la prima vedere incit a explicat in teza ca „poetul isi valorifica iubita cu multa maiestrie”. Scrisoarea catre un prieten apropiat i-a facut pe profesori sa afle si cele mai ascunse ginduri ale absolventilor. Unul dintre ei a scris de exemplu ca „am intrat intr-un vis in care ma vedeam cum le aratam diploma de sef de promotie copiilor mei”. Intr-o alta scrisoare, un candidat a scris ca „banchetul m-a costat un milion de mii de lei”. „Nu am cuvinte sa-ti spun ce frumos a fost la banchet”, a continuat candidatul.
„Ion era invidios pe boii lui Vasile Baciul”
Ca de obicei, absolventii dau dovada de cea mai mare originalitate la partea de eseu. Si in acest an, „Ion”, „un roman foarte trist, crud si dur…”, cum scrie un absolvent, a scos cele mai multe perle. Romanul lui Liviu Rebreanu, spune un absolvent in teza, „are 13 capitole, numar cu rezonanta faciala”. „Ion era invidios pe boii lui Vasile Baciul”, scrie un alt candidat. „La sfirsitul romanului, Ion se reumanizeaza din dragoste pentru Florica”, a scris in teza de romana o candidata. „In una din seri, Ion se duce la Florica. Era bazat ca George a plecat la cimp, dar nu a fost asa. Acesta cind l-a vazut pe Ion a luat o sapa si l-a lovit in crestetul capului de mai multe ori. Ion a cazut mort”, povesteste un candidat. Alt absolvent, alt scenariu: „Sotul Floricai ii prinde in flagrant pe Ion si Florica, facind dragoste. Sotul Floricai il ia si il omoara pe Ion in bataie”. Pentru un alt candidat, personajul Ion, „care facea parte din categoria oamenilor care erau in goana dupa paminturi”, este confundat cu autorul romanului: „Liviu Rebreanu foloseste in romanele sale tehnici cinematografice, cum ar fi transfocarea, de exemplu la nunta sa cu Ana, cind o vede pe Florica”.
Un alt roman tratat original de absolventi este „Enigma Otiliei”, de George Calinescu. Un candidat a dat in teza sa un final neasteptat la roman, scriind ca „Otilia a ajuns actrita la Buenos Aires”, pe cind „Pascalopol nu stia ce e patern si ce e viril”. Pentru un alt absolvent, „«Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi» este un roman subiectiv, avind caracteristici excitarea perspectivei narative”. Si romanul „Baltagul” a fost rescris de candidatii la bacalaureat. „Desi este un personaj in abstinenta, Lipan are o importanta deosebita in roman”, iar „Ana era considerata ca avind doua brate: unul pentru a face copii, altul pentru a munci si a creste copii”. Desi nu se incadra in cerintele subiectului, unii absolventi au ales la eseu romanul „Morometii”. „Moromete era parasit de Catinca, deoarece nu a fost trecut pe ea lotul de pamint din spatele casei asa cum ii fusese promis”.
Cei care au ales „Morometii”, punctati doar pentru redactare
Profesorii avertizeaza ca elevii care au scris in eseul de la subiectul al III-lea despre romanul „Morometii”, care nu este unul interbelic asa cum se specifica in cerinta, nu vor primi puncte decit pentru redactare. „Pina acum, notele sint polarizate. Sint si picati, cu note de 2, de 4, sint si absolventi cu note de 5, dar si foarte multe note mari de la 8,50 la 9,80”, a spus ieri Camelia Gavrila, inspectorul scolat general. Astazi, peste 5.800 de candidati sint asteptati la proba scrisa obligatorie la o disciplina de profil, adica matematica, istorie sau geografie. (Marinela RATA)

Comentarii