Ieseni care in noaptea de Anul Nou au fost la serviciu

luni, 05 ianuarie 2004, 00:00
5 MIN
 Ieseni care in noaptea de Anul Nou au fost la serviciu

Schimbarea stafetei intre anii 2003 si 2004 i-a prins pe unii ieseni la serviciu. Nu ca si-ar fi dorit acest lucru in mod special, ci pentru ca pur si simplu sint angajati in acele institutii care lucreaza la „foc continuu”. Pentru a-si indulci amarul, cei care au fost la cumpana dintre ani la serviciu au cautat din rasputeri sa sarbatoreasca si ei momentul. Unii au apucat sa „ciupeasca” un fursec, o sampanie sau un cirnat. Altii au ramas sobri pina la capat si si-au vazut de treaba, de parca 31 decembrie si 1 ianuarie ar fi fost zile de lucru ca toate celelalte. Pentru unii sefi, Anul Nou a fost o ocazie de a scapa de angajatii lenesi. Dorinel Zeciu, directorul SC „Salubris”, si-a anuntat intentia de a concedia 8 gunoieri care nu au venit la munca de Revelion, desi trebuiau sa asigure permanenta.
In noaptea Revelionului au fost si ieseni care au iesit pe strazi in interes de serviciu. „De Anul Nou s-au mobilizat atit angajatii de la Cabinetul primarului, precum si cei din Directia Tehnica. Acestia s-au ocupat de organizarea Revelionului in strada”, a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Astfel, in timp ce majoritatea iesenilor admirau focurile de artificii, Chirica avea sarcina sa numere exploziile. Aceasta, intrucit „rateurile” urmeaza sa fie scazute din nota de plata achitata pirotehnistilor. Angajatii Primariei au mai trebuit sa supravegheze buna desfasurare a concertelor din fata Palatului Culturii. „Desi am avut de lucru, ne-am simtit foarte bine. Spectacolul a fost «beton». Cargo si Zdob si Zdub i-au dat pe toti pe spate”, a apreciat Chirica. El a recunoscut ca, dupa miezul noptii, a „fugit” din dispozitiv pentru o jumatate de ora, pentru a ciocni un pahar de sampanie in mijlocul familiei, apoi s-a intors in strada, unde a ramas pina dimineata.
Unii gunoieri au plecat cu capra si ursul
La rindul lor, gunoierii si maturatorii si-au petrecut Revelionul la lumina artificiilor. „Dupa miezul noptii, am intervenit «in forta» in centrul orasului, cu 60 de oameni”, a declarat ieri Dorinel Zeciu, directorul SC „Salubris”. Potrivit acestuia, numai din Centru s-au colectat 100 de metri cubi de gunoi. „Am incarcat 5 masini pline cu deseuri, in principal sticle goale, sparte, ambalaje si resturi alimentare, adica ce a ramas in urma petrecerii organizate in strada”, a explicat seful „Salubris”. „N-am apucat sa ma distrez deloc. Am fost insa foarte multumit de faptul ca, la 4 si jumatate dimineata, Centrul era curat «bec»”, a precizat Zeciu. Seful gunoierilor a adaugat insa ca astazi va da afara 8 angajati care nu au venit la serviciu in noaptea de Revelion. „Cind i-am chemat la munca, erau plecati. Unii cu capra, altii cu ursul, altii dormeau. Dupa ce le voi desface contractul de munca, vor putea sa plece in Bahamas sau in Tahiti, unde vor face Anul Nou in liniste”, a mai adaugat Dorinel Zeciu.
24 de ore de serviciu linga telefon
Permanenta in cadrul Serviciului Public de Administrare a Drumurilor Judetene este asigurata de trei ofiteri de serviciu. In noaptea de Anul Nou a fost rindul lui Gheorghe Dobos sa raspunda la eventualele cereri de interventie a utilajelor de deszapezire. Dobos a fost unul din putinii fericiti care au putut petrece la locul de munca un Revelion aproape normal, gratie televizorului color din birou. Din cind in cind, Dobos iesea pina in strada, pentru a asculta concertul din Piata Palatului sau muzica discotecii in aer liber de la Cub. „Stateam cinci minute, ma mai uitam la oameni si fugeam inapoi la telefon. Slava Domnului ca nu au fost probleme cu zapada prin judet”, a spus Dobos. Momentul trecerii dintre ani l-a prins pe Dobos in fata intrarii SPADJ, cu paharul de sampanie in mina. „Am ciocnit cu gardienii care erau de serviciu la Directia Finantelor Publice. Fiecare a venit cu sampania de acasa. Am ciocnit, ne-am urat «La multi ani» si am mers inapoi la telefon”, a precizat Dobos. Acesta a ajuns acasa in dimineata de Sf.Vasile, dupa 24 de ore de serviciu linga telefon.
8 revelioane facute pe teren
Noaptea de Revelion a reprezentat o noapte obisnuita de munca si pentru un sfert din gardienii publici. Din cei 300 de gardieni, 80 s-au aflat in noaptea dintre ani pe strada sau la paza diverselor institutii publice. Printre acestia s-a aflat si comandantul Corpului Gardienilor Publici, maiorul Adrian Chifu, impreuna cu sefii de detasamente. „Nu puteam sa stau acasa in timp ce oamenii mei erau pe teren. Am fost si eu gardian «de rind» si stiu ce inseamna. De altfel, de 11 ani de cind sint gardian, 8 revelioane le-am facut pe teren. Cred ca mi s-ar fi parut ciudat sa stau acasa”, a spus Chifu. In calitate de sef, Chifu si-a putut alege locul unde sa patruleze, respectiv in fata hotelului Traian din Piata Unirii. Sampania insa si-a baut-o tot pe 1 ianuarie, acasa. „Nu aveam unde si cum sa beau, chiar daca as fi vrut. Oricum, trebuia sa vad si ce fac oamenii mei, asa ca numai de baut nu am avut timp”, a spus Chifu.
Ambulanta a fost toata noaptea pe drumuri
In ciuda faptului ca in noaptea de Revelion au fost multe solicitari, personalul de la Serviciul Judetean de Ambulanta si-a gasit timp sa ciocneasca un pahar de sampanie si sa guste o prajitura. „La miezul noptii eram in sediu si am putut ciocni cu colegii mei o cupa de sampanie. Insa asta nu inseamna ca am avut o garda linistita. La scurt timp dupa miezul noptii, am plecat in judet la un tinar injunghiat”, a spus dr. Cecilia Mera, medicul coordonator la Ambulanta, care si-a petrecut Revelionul la serviciu. In timp ce personalul de la ambulanta a fost aproape toata noaptea pe drumuri, incercind sa ajunga la cit mai multe cazuri, medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” au petrecut noaptea de Revelion acordind ingrijiri mai multor batrini cu complicatii cardiopulmonare, unui tinar care a suferit un atac de panica sau acordind primul ajutor unor injunghiati. „A fost o noapte destul de agitata. Dar, la miezul noptii, am avut timp sa ciocnim in cinstea noului an. Dar, bineinteles, nu am avut prea mult timp de urari, pentru ca mereu mai aparea cite un bolnav care avea nevoie de ingrijiri”, a spus dr. Catalin Coca, medic de urgenta in cadrul Unitatii de Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi. (A.Z., M.P., S.R.)

Comentarii