Incaierare pe Agheasma Mare

sâmbătă, 07 ianuarie 2006, 00:00
3 MIN
 Incaierare pe Agheasma Mare

E aproape 7 dimineata si o geana de lumina incearca anemic sa zdrentuiasca patura noptii. Afara e frig, ca „gerul Bobotezei”, dar e bine. Vorba tiganului: frig, frig, numai vintul sa nu bata. In curtea Catedralei Metropolitane, 12 butoaie imense, de 200 litri fiecare, sint pline ochi cu apa, gata sa fie sfintite. Stau rinduite de o parte si de alta a crucii care anul asta e facuta din zapada adunata de pe spatiul verde al curtii Catedralei. Bucatile de fier sudate ce o imbraca sint camuflate cu putine flori, pe care gerul le-a pleostit si innegrit. Pe portile curtii Mitropoliei se ivesc primii musterii: rromii din Zanea, cu mic, cu mare, inca incalziti, ca abia au coborit din cirdul lor de masini parcate pe o straduta laturalnica. O parte dintre pirande, mai saracute, se asaza primele la coada, fiecare tinind in miini zeci de bidoane din plastic. Cea din numeroasa familie, a lui Colea Stanescu, intra in biserica impreuna cu copiii, insa in urma barbatilor lor proaspat barbieriti, frezati si dichisiti cu camasi curate. Merg sa se inchine la icoane, sa-si cumpere calendare religioase, sa dea pomelnice si sa mai sarute racla Sfintei Parascheva. Jandarmii aproape au terminat aranjarea gardurilor si, spre ora 8, sint puse in asa fel incit sa formeze doua cozi, ca la Sfinta.
O ingenioasa retea de tevi
Ca sa evite balamucul de anul trecut, jandarmii le-au legat intre ele si cu corzi de alpinism. O coada se intinde pe dreapta, la primele sase butoaie, iar cealalta de vizavi pentru alte sase butoaie. Ingeniosi, instalatorii Mitropoliei au reusit sa faca o adevarata retea de tevi flexibile care sa alimenteze toate cele 12 butoaie odata cind vor incepe sa fie golite de enoriasi. La a doua coada, primii credinciosi, o mina de barbati in virsta, toti cu caciuli de miel pe cap, asteapta rabdatori sa se termine slujba in biserica si sa iasa soborul de 19 preoti in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Dupa ei, alte pirande, de la Grajduri, galagioase ca un stol de vrabii, asteapta la rind strigind in gura mare, pe tiganeste, la cele care stau pe treptele bisericii.
Butoaiele sint umplute continuu
In Catedrala nu ai loc sa arunci un pai. Lume multa, coada mare si la racla, iar stranele sint ocupate toate de femei in virsta, bine incotosmanate. Foarte multi tineri asculta aici slujba rabdatori, si unii mai fac poze din cind in cind. La ora 12, din Catedrala oamenii ies repede, sa faca loc sirului de preoti condus de IPS Daniel. Se urca pe podiumul cu butoaie si slujba de sfintire a apei incepe in cintarile preotilor. IPS Daniel minuieste cu agilitate un buchet mare de busuioc, ca un maturoi, pe care-l inmoaie bine in fiecare butoi. In urma lui, alti preoti cu rang fac repede cruce cu mina in apa rece ca gheata. Mitropolitul stropeste apoi multimea cu Agheasma Mare, iar oamenii intind mina spre el sa prinda macar o picatura binefacatoare. Abia spre ora 13, jandarmii dau drumul la oameni spre robinetele butoaielor. La o coada, tigancile din Grajduri dau sa insele vigilenta jandarmilor, insa sint impinse la loc la coada, mai cu un ghiont, mai cu vorba rastita. Femeile striga si fac galagie, dar nu le mai baga nimeni in seama. Agheasma Mare insa ajunge pentru toata lumea, butoaiele fiind umplute continuu. Multi ieseni stau insa cuminti la coada, asteptind sa se linisteasca rromii si sa-si umple bidoanele de 5 litri. Isi iau cu masura apa sfintita si mai culeg cite o floricica rupta si cazuta pe jos de pe cruce. Amiaza incheie prima mare sarbatoare religioasa din an. Ioanii si Ioanele insa se pregatesc de petrecere: azi e Sfintul Ioan. (Carmen MAFTEI)

Comentarii