Judecatorii vor aresta in locul procurorilor

sâmbătă, 26 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Judecatorii vor aresta in locul procurorilor

Conform proiectului de modificare a Codului de Procedura Penala, aflat acum in dezbaterea Parlamentului si urmind a fi finalizat foarte curind, procurorii vor putea emite mandate de arestare doar pe termen de 3 zile, iar prelungirea la 30 de zile sau mai mult va fi facuta numai de judecatori. Acum, legislatia le permite procurorilor sa aresteze pentru 30 de zile.
Procurorul nu este independent
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a stabilit ca procurorul roman nu indeplineste exigentele unui magistrat, astfel ca acesta nu are competenta de a aresta. Prin calitatea de membru al Consiliului Europei, fapt ce garanteaza de jure respectarea drepturilor omului in tara noastra, Romania are si obligatia de a-si adapta permanent legislatia la cea europeana. Reprezentantii CEDO au in vedere ca procurorul nu este inamovibil si nici independent, fiind subordonat atit procurorului ierarhic superior, cit si puterii executive.
Unii dintre procurorii ieseni se gindesc deja la modalitatile in care va putea fi aplicata aceasta noua reglementare, altii incearca sa anticipeze ce va urma, dar sint si procurori care pur si simplu se bucura sa scape de responsabilitatea semnarii unui mandat de arestare. "Este de asteptat ca intr-o luna sau doua sa se schimbe Codul de Procedura Penala, pentru ca deja s-a tras un semnal de alarma. Parerea mea este ca procedura va fi mai greoaie, daca se va hotari ca procurorul sa aresteze numai pe termen de trei zile", spune procurorul Alois Imbrea, de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi.
Judecatorii vor aresta si noaptea
El se refera la faptul ca instantele judecatoresti vor trebui sa aiba un fel de "serviciu de garda", adica judecatorii sa poata hotari arestarea sau punerea in libertate a unei persoane si simbata sau duminica, ori noaptea. Adjunctul sefului Parchetului de pe linga Judecatorie, procurorul Daniel Ticau, considera oportuna aceasta schimbare. Totusi, el si-a exprimat temerea ca instantele vor lasa in libertate mai multi prezumtivi infractori decit procurorii, iar din acest motiv considera ca s-ar impune mai multe schimbari. "Un cistig al reformei procedurale in acest sens ar fi cel putin dezbaterea in contradictoriu a masurii arestarii preventive in fata unei persoane care nu exercita functii acuzatorii si totodata inamovibila", spune procurorul Daniel Ticau.
Magistratul anticipeaza si alte modificari ale Codului Penal, necesare pentru combaterea infractionalitatii in crestere. Pe de alta parte, procurorul Gheorghe Suhan, din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel, crede ca procurorii vor putea aresta in continuare pe 30 de zile, dar numai cu confirmarea masurii de catre o instanta de judecata competenta. (Radu BURLACU)

Comentarii