La Agronomie intii cumperi, apoi faci licitatia

marți, 23 noiembrie 2004, 00:00
4 MIN
 La Agronomie intii cumperi, apoi faci licitatia

Afacerea „arzatoarele”. Asa ar putea fi numita povestea uneia din cele mai recente achizitii de la Universitatea de Stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”. Imediat dupa inceperea noului an universitar, institutia avea nevoie de sase arzatoare, aparate folosite la centralele termice. Afacerea este evaluata la 1,3 miliarde lei. La aceasta suma, legea impune organizarea unei licitatii sau selectii de oferte. Surpriza insa! Trei dintre aparate au fost montate de firma SC Rotherm SRL cu mult inaintea organizarii acesteia. Intrebati cum e posibil sa cumperi marfa inainte de a gasi vinzatorul, fiecare din partile implicate raspunde in felul sau: membrii comisiei de la universitate recunosc ca montajul s-a facut inaintea selectiei, in timp ce rectorul Gerard Jitareanu, consilier local PSD, neaga categoric o afacere ilegala.
„Trei arzatoare au fost date in folosinta pe 5 noiembrie, ele fiind montate mult mai devreme, inainte de 1 noiembrie. Noi nu am avut nici un amestec, cei de la Rotherm le-au pus in uz”, a povestit unul din fochistii punctului termic. Mihai Honciuc, unul din maistrii institutiei – de altfel membru in comisia de selectie – a confirmat si el faptul ca montarea arzatoarelor s-a facut la inceputul acestei luni, „undeva inainte de 5 noiembrie”. Selectia de oferte a avut loc insa abia pe 9 noiembrie, iar firma cistigatoare a fost desemnata pe 10 noiembrie, dupa cum se arata in procesele verbale. Ceea ce a trezit cele mai multe suspiciuni a fost faptul ca firma care a avut, potrivit comisiei de selectie, cea mai buna oferta a fost tocmai SC Rotherm SRL, care montase deja arzatoarele. Aceasta a propus pentru montarea si achizitia aparatelor suma de 1,3 miliarde de lei. Celelalte doua participante la selectie, SC Avis Development SRL si SC Interelectric SRL au ofertat fiecare putin peste 1,6 miliarde lei. Montarea arzatoarelor inainte de a desemna firma care ar fi urmat sa faca acest lucru este pentru comisia de achizitie si conducerea universitatii un episod desprins dintr-un film SF, pentru care fiecare din cei implicati are propria varianta.
„Toata lumea este multumita”
Pe de o parte, Romeo Lupu, seful biroului de achizitii al universitatii, membru in comisia de selectie a ofertelor, admite ca arzatoarele s-au montat inainte si chiar are o explicatie pentru asta. „Avem un contract de service cu firma Rotherm, incheiat in iunie, prin care se obliga sa se ocupe de intretinerea si reparatia centralelor termice. Aceasta cuprinde si reparatia arzatoarelor care trebuiau inlocuite”, a explicat inginerul Lupu. Intrebat de ce a mai fost atunci necesara o alta selectie de oferte, cea de pe 10 noiembrie, pentru arzatoare – din moment ce, dupa cum spune, toate ar fi putut fi achizitionate prin contractul de service – Lupu a raspuns doar ca „exista pe undeva documentele in acest sens”. „Trebuie sa caut actele. Dati-mi putin timp”, a continuat acesta.
Pe de alta parte, Gerard Jitareanu, rectorul universitatii, neaga faptul ca arzatoarele s-ar fi montat inainte de selectia de oferte, in ciuda declaratiilor angajatilor sai, martori la montarea aparatelor. „Discutia cu cei de la firma (n.r. Rotherm) a fost sa monteze aparatele imediat dupa selectie, adica dupa 10 noiembrie. Asta s-a intimplat”, a spus Jitareanu, tradind convingerea ca Rotherm va cistiga selectia. Cazind la mijloc, Dan Cristian, directorul firmei Rotherm, combina explicatia rectorului cu cea a sefului de la achizitii, spunind ca „arzatoarele au fost montate dupa licitatie”, conform unui „contract de service”. „Si nici nu stiu daca mai are vreo importanta cind au fost montate arzatoarele, daca pe 8 sau 9. Important este ca noi am avut un contract, ca l-am respectat si toata lumea este multumita”, a continuat Dan Cristian.
Procese verbale incheiate la gramada?
Organizarea selectiei de oferte arata si alte posibile nereguli. Astfel, comisia din universitate a trimis invitatii pentru a participa la selectie la cinci firme. In afara celor trei care au si participat – SC Rotherm SRL, SC Avis Development SRL si SC Interelectric SRL – au mai fost invitate SC Energ Instal SRL, din Bucuresti, si SC El Termo SRL, din Falticeni. Ultima dintre acestea, SC El Termo SRL, nu este de gasit nicaieri, nici in baza de date a Registrului Comertului si nici in cea a Ministerului de Finante (pagina electronica fiind actualizata pe 17.11.2004). O alta ciudatenie a „afacerii” de la Agronomie o reprezinta numerele de inregistrare ale proceselor verbale legate de desfasurarea selectiei de oferte, respectiv de trimitere a invitatiilor pentru aceasta. Astfel, procesul verbal care anunta cistigatorul selectiei este inregistrat la serviciul tehnic cu numarul 16.420. Procesul verbal de trimitere a invitatiilor pentru selectie are numarul 16.422, de parca intii cumperi marfa si dupa aceea cauti vinzatorii. Ce s-ar putea intelege de aici? Sa fi fost cumva facute toate hirtiile la gramada pentru a „legaliza” toata treaba?
Afaceri de 3 miliarde
Un alt detaliu ar putea fi semnificativ. Unul din cei cinci membri ai comisiei de selectie, maistrul Mihai Honciuc, nu semneaza nici unul din procesele verbale. Dupa cum sustine, el a intrat in concediu pe 8 noiembrie, chiar cu o zi inaintea analizarii ofertelor in comisie. Insa Mihai Honciuc nu semneaza nici procesul verbal din ziua cind ar fi fost trimise invitatiile, adica pe 28 octombrie. „Ei, atunci cred ca am fost invoit de la serviciu”, a cautat sa se explice Honciuc. Afacerea de la Agronomie pare desprinsa din manual. Partile bat palma, in cazul acesta conducerea Universitatii Agronomice si firma Rotherm, si abia apoi se rezolva, scriptic, problema legalitatii. Privind doar procesul verbal de selectie, firma a fost in grafic, cu cel mai mic pret. Cu oferte rentabile, a cistigat probabil si celelalte contracte incheiate cu universitatea: in citeva luni, Rotherm a incheiat afaceri cu institutia condusa de Gerard Jitareanu in valoare de aproape 3 miliarde de lei pentru centrale termice si alte lucrari la cantina si camine. (Marinela RATA)

Comentarii