La fiecare 10 minute, CET primeste o cerere de debransare

joi, 20 mai 2004, 23:00
3 MIN
 La fiecare 10 minute, CET primeste o cerere de debransare

La fiecare zece minute, o familie din Iasi depune o cerere pentru a-si monta centrala termica pe gaz. „Din momentul in care s-a sistat furnizarea caldurii, pe data de 15 aprilie, cererile pentru centrale termice au crescut foarte mult. Numai de la 1 mai pina pe 17 mai s-au inregistrat 450 de cereri”, a declarat Marius Alexandrescu, purtatorul de cuvint al „Distrigaz”. In aceasta perioada au fost doar zece zile lucratoare a cite opt ore de munca. Facind un calcul simplu rezulta ca la fiecare zece minute, la sediul societatii, s-a inregistrat o cerere pentru centrala termica.
„A fost o adevarata avalansa de cereri”
Pentru a putea depune o astfel de cerere la „Distrigaz” este nevoie de avizul de principiu al Uzinei de Furnizare a Energiei Termice, din cadrul CET. Avalansa de cereri pentru debransare este confirmata si de sefii societatii de distributie a agentului termic. La UFETs-au inregistrat de la inceputul anului 1.042 de cereri de debransare. In primele patru luni ale anului au fost depuse in total 522 de cereri. Un numar similar de cereri a fost depus si in primele saptamini din luna mai. UFET a inceput sa elibereze avize de principiu dupa data de 15 aprilie. „A fost o adevarata avalansa de cereri in perioada imediat urmatoare sistarii caldurii. Luna aceasta s-au eliberat 331 de avize de principiu”, a spus Constantin Ciofu, directorul UFET. Acesta a afirmat ca in fiecare zi se prezinta, in medie, la sediul societatii cate 15 persoane pentru a solicita debransarea. „Ieri, de exemplu, au fost depuse 21 de cereri”, a completat Ciofu. Numarul mai mare de dosare depuse la „Distrigaz” se explica prin faptul ca exista persoane care sint deja debransate sau au aprobarea UFET de anul trecut.
Conditii mai dure la debransare
Incepind de anul acesta, sefii UFET au impus persoanelor care doresc sa se debranseze o serie de conditii noi. Astfel, iesenii care vor dori sa renunte la serviciile uzinei vor trebui sa completeze mai multe acte. Dosarul necesar obtinerii avizului de debransare contine o cerere facuta de solicitant si patru anexe puse la dispozitie de societate. Anexele sint alcatuite dintr-un formular intocmit de asociatia de proprietari/locatari, un tabel nominal cu locatarii imobilului cu seria si numarul actului de identitate, o hotarire a adunarii generale a asociatiei, precum si procesul verbal de debransare. Locatarul nu trebuie sa aiba datorii la intretinere si trebuie sa obtina acordul tuturor locatarilor. Totodata, acesta se obliga sa nu faca modificari la instalatia de folosinta comuna, sa asigure in apartament cel putin 18 grade Celsius in perioada sezonului rece, sa cotizeze la lucrarile realizate la instalatiile comune si sa achite valoarea caldurii degajate de coloanele ce tranziteaza apartamentul.
„Am decis sa sistam debransarile pentru a nu da conotatii politice”
Debransarile de la gaz metan s-au oprit pina dupa alegeri. „Am decis sa sistam debransarile pentru a nu da conotatii politice. Acum, in campania electorala se pot naste tot felul de interpretari”, a declarat Alexandrescu. Aceasta masura avantajeaza 15 asociatii care erau propuse pentru debransare din cauza datoriilor acumulate. Pina acum, peste 57 de scari au fost decuplate de la gaz metan din cauza datoriilor. Majoritatea acestora se gasesc in zonele Tomesti, Dancu si Dacia. (Felix GUZGA)

Comentarii