La iarna incalzirea se va putea plati si in rate

marți, 17 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 La iarna incalzirea se va putea plati si in rate

Cel mult 600.000 de lei pe luna la caldura pentru un apartament cu doua camere. Este o suma pe care si-ar dori sa o plateasca fiecare locatar, in loc de milioanele afisate in fiecare luna de iarna. Acest lucru este posibil. Dar nu din cauza ca s-a micsorat pretul gigacaloriei, ci pentru ca intretinerea se poate plati in rate egale de-a lungul unui an sau a unei ierni. Aceasta modalitate de plata va fi pusa in aplicare, la cererea asociatiilor de locatari, chiar din toamna acestui an. „Daca vor fi cereri, nu vom spune nu”, a declarat Neculai Parasc, purtatorul de cuvint al CET.
Citeva exemple concrete
Conform unei ordonante a Guvernului de la inceputul acestui an, plata caldurii va putea fi facuta si altfel decit pina acum. Astfel, locatarii pot opta pentru un sistem de plata in transe egale. Aceste transe sint de doua feluri. Primul tip de rate sint ratele egale lunare pe perioada unui an calendaristic. In al doilea caz, este vorba de rate egale lunare pe sezon de incalzire. Media lunara, atit in primul, cit si in al doilea an, ar urma sa se faca pe baza cantitatii medii lunare consumate in anul anterior. De exemplu, o familie poate plati in fiecare din cele 12 luni ale anului cite 600.000 de lei la caldura si astfel ar achita contravaloarea agentului termic consumat intr-un sezon de incalzire. Iata cum a fost facut acest calcul: in perioada octombrie 2002 – martie 2003, pentru incalzirea unui apartament cu doua camere s-a platit suma de 7,2 milioane lei. Aceasta suma este luata drept etalon pentru perioada octombrie 2003 – martie 2004. Suma etalon se imparte la 12, numarul lunilor dintr-un an, de unde reiese suma de 600.000 lei. Practic, un locatar poate decide sa plateasca aceasta suma in fiecare luna, decit sa ajunga si la un milion si jumatate pentru o luna ca decembrie sau ianuarie. In mod similar, suma de 7,2 milioane de lei poate fi impartita la 6, adica la numarul lunilor dintr-un sezon de incalzire. In acest caz, rata ar fi de 1,2 milioane lei, platibila in fiecare luna de iarna.
Administratorii sint de acord cu variantele Guvernului
Principial, administratorii de asociatii nu sint impotriva acestui sistem. „Eu sper ca din aceasta iarna sa se aplice sistemul de plata individual, ca la telefonie fixa. Astfel, furnizorul de agent termic ar negocia direct cu locatarul”, a spus Ioan Rata, seful Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL). Pe de alta parte, nici furnizorul de agent termic nu ar refuza aceasta modalitate de plata. „Nu este inca nimic stabilit, dar sintem dispusi sa incercam orice sistem care sa creasca incasarile”, a spus Neculai Parasc, purtatorul de cuvint al CET. Conform ordonantei guvernamentale, sistemul de plata in transe egale trebuie pus obligatoriu in aplicare, la cererea asociatiilor, din ianuarie 2004. Dar poate fi aplicat si inainte de acest termen, cu acordul furnizorului de energie termica. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii