La ospatul puterii, PDSR a tinut Iasul la usa

miercuri, 13 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 La ospatul puterii, PDSR a tinut Iasul la usa

In cel de-al saptelea guvern de dupa 1989, fara sa mai punem la socoteala remanierile sau interimatele ministeriale, Iasul nu are inca un ministru. Din cei aproximativ 150 de oameni care s-au perindat in acesti 11 ani pe la conducerea ministerelor Guvernului Romaniei, nici un iesean nu a fost considerat capabil sa fata unei asemenea functii. Iasul este al doilea centru universitar al tarii, cu un potential intelectual trimbitat cu orice prilej, dar care nu a fost in stare sa furnizeze nici unul din cei 150 de oameni care au decis soarta Romaniei.
Cind spunem ieseni, nu ne referim la parlamentari impusi de la Bucuresti, care au capatat functii in Executiv, cum este cazul senatorului PDSR Razvan Thedorescu, ministrul Culturii. Nu ne referim nici la deputatul PDSR Valer Dorneanu, care va fi presedintele Camerei Deputatilor, de asemenea candidat pe listele de la Iasi. Candidatura acestor persoane pe listele de la Iasi a fost rodul compromisului politic dintre conducerea PDSR si Organizatia de la Iasi si nu al sustinerii din partea filialei iesene a PDSR. Cind spunem ieseni ne referim la personalitati care au fost promovate de partid in cadrul structurilor locale si propuse la Bucuresti pentru o functie in Executiv.
Desi Iasului i s-a promis pe parcursul campaniei electorale cel putin un singur post de ministru in Guvern, PDSR a uitat acest lucru. PDSR ii este dator vindut judetului dupa numarul de voturi pe care le-a adus partidului. Aici PDSR a obtinut la alegerile parlamentare si cele prezidentiale un scor foarte bun, printre cele mai mari din tara. Presedintele PDSR Ion Iliescu a obtinut 45% din voturi, iar PDSR, 40%. In schimb, judetul Cluj, unde s-a votat masiv cu PRM si Corneliu Vadim Tudor, iar PDSR a avut jumatate din rezultatele de la Iasi, adica ceva peste 20%, are nu mai putin de trei ministri. Este cazul lui Vasile Dincu – ministrul Informatiei publice, Ioan Rus – ministrul Ordinii publice, si Vasile Puscas – negociatorul sef cu UE.
Toti acesti ministri au fost promovati pe cale ierahica in interiorul organizatiei PDSR Cluj si nu plantati de la Bucuresti, ca in cazul Iasului. Timisoara, un judet care numai fief pedeserist nu este, si unde rezultatele au fost la jumatate fata de judetul Iasi, are doi ministri. Este cazul lui Ilie Sirbu, ministrul Agriculturii, si al ministrului Integrarii europene, Hildegard Puwak.
Alte judete din Moldova, mai putin reprezentative pentru regiune ca Iasul, au citiva oameni in Guvern. Bacaul il are pe Dan Matei Agathon, ministrul Turismului si mediului, iar Galatiul pe Dan Nica, ministrul Informatizarii si comunicatiilor. Pina si Botosaniul se poate lauda ca il are pe Octav Cozmanca la Ministerul Administratiei publice.
Unde sint oamenii lui Solcanu?
In fata acestei situatii, care nu mai necesita comentarii, apare intrebarea: de ce nu au fost luati in discutie oamenii lui Ion Solcanu? Dintr-un centru universitar cu pretentii, nu au putut fi selectati de catre PDSR niste oameni care sa poata fi reprezentativi pentru Iasi? Problema se reduce la selectia de cadre pe care o intreprind liderii filialei PDSR Iasi. De ce intelectualii sau personalitatile iesene nu se simt atrasi de filiala lui Ion Solcanu? Cu toate acestea, in momentul de fata, senatorul Solcanu declara ca "se pot face pe hirtie cite guverne dorim. Personal, sint multumit de ceea ce a obtinut Iasul. Din punctul meu de vedere, Iasul este reprezentat in Guvern". Senatorul PDSR are si motive sa fie multumit: este liderul grupului PDSR din Senat, o functie onorifica, nu executiva. Intr-adevar, Razvan Theodorescu si Valer Dorneanu sint membri la Organizatia ieseana, dar nimeni in patru ani nu a reusit sa-i vada pe la Iasi in postura unor militanti de partid. PDSR este acoperit juridic – sint actele doveditoare in scriptele partidului – dar cei doi nu sint, totusi, ieseni. Intrebarea ramine: daca nu ar fi fost adusi acesti oameni de la Bucuresti, ar fi avut Solcanu pe cine sa propuna pentru Guvern din partea Iasului? Senatorul nu a oferit, in ciuda insistentelor, nici un nume de la Iasi.
Nici partidele din opozitie n-ar avea pe cine propune
Dintre partidele din Iasi care au reprezentativitate parlamentara, deci posibilitatea de a participa la structurile guvernamentale, numai PNL, prin vocea lui Adrian Mogos, a indraznit sa avanseze citeva nume de liberali ieseni care ar putea, cindva, sa faca fata unei functii de ministru in Executiv. Astfel, Mogos il vede capabil pe profesorul de istorie de la Universitatea "Al. I.Cuza" Gheorghe Cliveti, pentru ministerul Culturii sau pentru Invatamint, si pe profesorii Victor Hagiu sau Stefan Ungureanu de la Univ. Tehnica pentru Ministerul Cercetarii. Mogos apreciaza "drept un semnal de alarma faptul ca iesenii sint dati la o parte din Executiv". Mult mai rezervat este fostul senator PD Dan Vasiliu, in prezent presedintele PD Iasi, care, desi spune ca nu poate avansa un nume pentru Guvern, in urmatoarele luni poate veni si o asemenea oferta. "Oricum, electoratul a fost inselat de PDSR cu aceste promisiuni", apreciza Vasiliu.
In momentul de fata, singurul caz luat in discutie de catre PDSR, pentru o eventuala mentinere in structurile guvernamentale, este a secretarului de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Acesta discuta de citeva zile cu premierul Adrian Nastase si ministrul de externe desemnat, Mircea Geoana, un eventual rol in cadrul Ministerului de Externe. De mentionat ca Ungureanu nu este membru al unui partid politic si a fost promovat in structurile guvernamentale numai datorita lui Andrei Plesu, fost ministru de Externe, si acesta independent politic. (Dan POPA)

Comentarii