O propunere interesanta: fara examen scris la licenta de la „Cuza”

sâmbătă, 20 noiembrie 2004, 00:00
2 MIN
 O propunere interesanta: fara examen scris la licenta de la „Cuza”

Studentii Universitatii „Al.I. Cuza” ar putea scapa de examenele scrise la licenta, de la anul. Anii de facultate s-ar putea incheia doar prin sustinerea orala a lucrarii de licenta, pregatita de studenti pe parcursul a trei semestre. „Studentul va termina facultatea cu o nota pentru o teza elaborata pe o tema care ii face si placere. Cu prilejul sustinerii tezei, ii vor fi verificate si cunostintele acumulate in anii facultatii”, a spus prof.dr. Dumitru Oprea, rectorul Universitatii „Al.I. Cuza”, care a adaugat ca argumentul eliminarii licentei este ca acest examen a devenit inutil. „Prin acest examen nu facem altceva decit sa punem la indoiala corectitudinea noastra, ca profesori. Or, pe parcursul studiilor, un profesor isi da seama cit stie studentul”, a spus Dumitru Oprea.
Propunerea eliminarii examenului de licenta este deocamdata la nivel de discutii. Senatul va lua o hotarire finala in sedinta de saptamina viitoare. Daca aceasta propunere va fi acceptata, atunci nota de promovare a lucrarii de diploma va fi, ca si acum, 6, iar comisia de examinare ar avea mai mult de trei membri. „Am propus ca o comisie sa aiba cinci membri, dintre care unul ar fi indrumatorul de lucrare. In acest mod, subiectivitatea va fi scoasa din discutie”, a mai spus Dumitru Oprea. Primii studenti care ar avea norocul sa nu mai invete sute de cursuri pentru examenul scris de licenta ar fi cei care se vor inscrie pentru sesiunea din februarie 2005.
Anul I, identic pentru toti
Si viitorii boboci de la „Cuza” vor avea parte de noutati de la anul. Din 2005, universitatea ar putea avea doar trei facultati: de socio-umane, stiinte fundamentale si stiinte ale naturii. Practic, facultatile vor fi regrupate pe domenii, urmind ca inclusiv planul de invatamint sa fie restructurat. Aceasta presupune ca, in anul I, toti studentii sa invete aceeasi materie, iar din anul II sa-si aleaga cursuri de orientare in specializare. „In anul III, studentul va avea posibilitatea sa aleaga cursuri de orientare intr-o specializare principala si una secundara”, a spus Dumitru Oprea. In plus, in fiecare an de studiu studentul va putea studia un pachet de patru cursuri, cu caracter general, care sa permita alegerea oricarei specializari din anul IV, la master. (Marinela RATA)

Comentarii