Opriti odata jecmaneala! Pina cind vor plati iesenii apa rece la pret de apa calda?

duminică, 07 septembrie 2003, 23:00
5 MIN
 Opriti odata jecmaneala! Pina cind vor plati iesenii apa rece la pret de apa calda?

De mai bine de 10 ani, sefii RADET v-au luat din buzunare, fara absolut nici o justificare, 7 miliarde de lei anual. Este vorba de bani pe care nu ar fi trebuit sa-i platiti niciodata. Sint banii pe care ii platiti totusi pentru apa rece menajera care vi se da drept apa calda. Marea majoritate a iesenilor experimenteaza aceasta revoltatoare bataie de joc in fiecare zi, cind dau drumul la apa calda. Unii citeva minute, altii citeva zeci de minute. De la caz la caz, asteptati intre citeva minute si chiar o ora pina ce apa se incalzeste. Aproape orice iesean racordat la retelele RADET stie ca apa calda nu curge imediat ce a deschis robinetul. In tot acest timp, apa rece care curge pe teava de apa calda este platita, evident, la tariful apei calde, de 4 ori mai scumpa. Cu toate ca sefii termoficarii primesc sute de reclamatii, nu au facut nimic sa indrepte aceasta situatie. In curind, conducerea termoficarii va fi alta. Pot iesenii sa spere ca aceasta situatie se va indrepta? Viitorul sef al RADET, seful CET Ion Mihai, a declarat ca situatia se va schimba. „Avem alocate 30 de miliarde de lei pentru remedierea starii retelelor, deci si a acestor probleme. Sintem deocamdata in faza de inventariere a defectiunilor”, a promis Mihai.
Pentru ieseni, apa calda care curge, de fapt, rece, este o problema mai ales dimineata. In acest moment al zilei, in peste 80% din cazuri, daca deschideti robinetul de apa calda veti primi in cel mai bun caz o apa caliie. „Explicatia este una tehnica”, spun cei responsabili.
Apa balteste pe conducta
Din punctul termic pleaca o singura teava pe care circula apa calda catre blocuri. In cazul in care locatarii nu consuma apa calda timp de citeva ore, cum se intimpla noaptea, de exemplu, apa calda nu mai circula pe conducta. Concret, apa ramine pe conducta si, in timp, se raceste. Astfel, mai ales dimineata, primul locatar care deschide robinetul are surpriza sa astepte zeci de minute pina cind curge toata apa care s-a racit pe conducta. Dupa ce toata aceasta cantitate s-a scurs la canalizare, pe banii respectivului, evident, din punctul termic va fi pompata o noua cantitate de apa, de aceasta data calda. In acest caz, cantitatea de apa rece facturata ca fiind calda pentru o persoana variaza in functie de numarul locatarilor care deschid concomitent robinetele. Aceasta este situatia, de fapt, la majoritatea blocurilor din Iasi.
Apa se raceste pentru ca nu exista conductele de recirculatie
Teoretic, sistemul de distributie a apei calde menajere ar trebui sa functioneze corect, dupa un principiu extrem de simplu. Pe linga conducta de apa calda care pleaca din punctul termic pentru fiecare bloc in parte ar trebui sa existe o teava paralela, numita in termeni tehnici „conducta de recirculatie”. In intervalul in care toate robinetele de apa calda dintr-un bloc sint inchise, conducta de recirculatie va prelua apa de la baza imobilului si o va readuce in punctul termic. Circuitul va fi pus in miscare de o pompa electrica, montata in punctul termic, care va prelua apa din conducta de „recirculatie”. Reajunsa in punctul termic, apa va fi reincalzita si retrimisa spre locatari. Practic, apa nu va sta nici o clipa pe conducta, si din aceasta cauza nu va avea timp sa se raceasca. In acest caz, costul suplimentar de energie electrica pentru mentinerea in functiune a pompei va reveni regiei de termoficare, iesenii neplatind nici un leu in plus. Locatarii vor avea de achitat strict cantitatea de apa care va trece prin apometrul montat la intrarea in bloc si prin care nu este vehiculata apa recirculata.
Doar 10% din blocuri mai au conducta de „recirculatie”
Pentru a vedea, concret, modul in care sefii RADET baga adinc mina in buzunarele iesenilor, vom lua un exemplu concret, al unei luni. Astfel, intr-o luna, in medie, RADET factureaza, la nivelul intregului oras, 383.000 mc apa calda. Specialistii din cadrul regiei sustin ca, din aceasta cantitate, cel putin 3% este apa caliie, cel mult calduta. Cifrele arata ca, lunar, se furnizeaza in jur de 11.500 mc, adica apa rece facturata ca si calda. Tinind cont ca pretul unui metru cub de apa calda este de 50.000 lei, reiese ca RADET incaseaza, necuvenit, 575 milioane lei de la iesenii clienti ai regiei. Intr-un an, suma incasata de termoficare nejustificat se apropie de 7 miliarde lei, bani pe care locatarii ii arunca la canalizare.
Pina in 1982, sistemul de termoficare din Iasi a fost proiectat si construit incluzind tevi de recirculatie a apei calde pentru fiecare punct termic si bloc. Dupa aceasta data, blocurile construite nu mai aveau aceasta conducta de recirculatie. In timp, tevile existente s-au deteriorat. Solutia aleasa de regie nu a fost insa repararea, ci dezafectarea conductelor de recirculatie, pentru a economisi banii cheltuiti pe energie electrica. In acest moment, sefii regiei recunosc ca situatia nu prea mai poate fi remediata, decit cu costuri imense. Se estimeaza ca doar 10% dintre blocuri mai au in buna stare teava de recirculatie.
Mihai, de la CET, promite reinstalarea tevilor de recirculatie
Din toamna acestui an, locatarii nu i se vor mai plinge lui Romeo Mistreanu ca primesc apa rece in loc de apa calda. Conform unei hotariri mai vechi de Consiliu Local, RADET va fuziona cu CET, iar conducerea preluata de directorul CET, Ion Mihai. Unul din obiectivele principale ale acestuia este tocmai remedierea acestei probleme. „Am cerut deja sa se faca un inventar al blocurilor care au conducte de recirculatie, ca sa stim unde trebuie lucrat. De la Guvern avem alocate deja 30 de miliarde de lei pentru astfel de lucrari. Imediat ce ne vom consulta si cu asociatiile, vom trece la treaba”, a promis Mihai. Acesta a aratat ca nici o asociatie nu va trebui sa suporte costurile reintroducerii conductelor de recirculatie.
Numai un barbierit cu apa calda dimineata te poate costa citeva zeci de mii de lei
Pentru a afla cit e posibil sa plateasca in plus un iesean pentru „apa de ploaie”, putem face un calcul ipotetic. Sa presupunem ca locatarul locuieste intr-un bloc de zece etaje, la etajul al patrulea. Distanta medie de la punctul termic la bloc este de 200 metri, in timp ce diametrul mediu al conductelor este de 5 centimetri. In aceste conditii, volumul de apa calda care lincezeste pe aceasta conducta este de aproximativ 0,4 metri cubi, adica 400 de litri. Sa presupunem ca locatarul din aceasta situatie se trezeste primul din blocul sau, dimineata, si da drumul la robinetul de apa calda, fara ca nimeni altcineva din bloc sa mai deschida robinetul. In acest caz, locatarul va trebui sa astepte cel putin jumatate de ora pina cind apa se va incalzi cit de cit. Pe acest locatar matinal, un barbierit sau un dus il va costa aproximativ 20.000 de lei, in afara de pretul apei pe care o va consuma in mod normal. Daca presupunem ca situatia se repeta in fiecare zi, se poate ajunge si la un cost suplimentar de 600.000 lei pe luna. Pentru cei care stau la etaje superioare, in blocurile turn, la aceasta suma se adauga citeva zeci de mii de lei bune. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii