Panica in spitalele iesene: Burlui cere o perfuzie cu miliarde

luni, 31 ianuarie 2005, 00:00
5 MIN
 Panica in spitalele iesene: Burlui cere o perfuzie cu miliarde

Sumele colosale cerute pentru chiria aparatelor – unele spitale avind de platit UMF-ului si peste 10 miliarde pe an – au stirnit nemultumiri si discutii furtunoase in rindul medicilor. Asta deoarece, spun acestia, plata chiriilor ar insemna o gaura in bugetele si asa „subtiri” ale unitatilor sanitare. Bineinteles, scandalul, aflat abia la inceput, este momentan comentat si dezbatut neoficial de medici, multi dintre ei chiar UMF-sti, acestia temindu-se de eventualele represalii pe linie universitara. Oficial, directorii spitalelor sustin ca inca nu au apucat sa vada aceasta hirtie si nu pot comenta. Nici prof.dr. Stefan Georgescu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi, nu a vazut, nu a auzit de aceste adrese. Promite insa ca se va interesa si spera sa se gaseasca o solutie diplomatica pentru a linisti valurile scandalului care tinde sa devina un adevarat „tsunami” in sanatatea ieseana. Prof.dr. Vasile Burlui, rectorul UMF Iasi, este insa categoric: „Nu vad care este problema. Trebuie sa plateasca pentru aparatura noastra pe care ei o folosesc. Aparatura pentru care noi cheltuim sute de milioane pentru service si intretinere”.
Doua miliarde de lei pe luna, 24 de miliarde de lei pe an. Aceasta este chiria pe care o are de platit UMF-ului Spitalutul „Sf. Spiridon” pentru aparatura primita. Cu aceasta suma, „Spiridonul” se afla in top. Alte spitale, mai „norocoase”, dotate cu mai putina aparatura de catre UMF, au de platit lunar sume intre 800 de milioane – Maternitatea „Cuza Voda”, 300 de milioane – Spitalul de Pneumoftiziologie si Spitalul de Neurochirurgie „Sfinta Treime”. „Abia acum ne bucuram ca am primit putina aparatura de la UMF. Avem si cel mai putin de platit pe luna. Doar 150 de milioane”, au comentat ironic medicii de la Maternitatea „Elena Doamna”. In cazul Spitalului „Sf. Spiridon”, suma solicitata de UMF Iasi a lasat fara replica medicii de aici, in proportie de 90% cadre universitare. „Nu stiu nimic de adresa, pentru ca nu am apucat sa o vad. De aceea nu pot sa comentez”, spune conf.dr. Dragos Negru, directorul „Spiridonului”.
„Noi spalam si curatam dupa o mie de studenti de la medicina care vin zilnic in spital pentru activitati didactice”
Medicii din acest spital, care auzisera de adrese si de sumele vehiculate, erau indignati si in acelasi timp bulversati. „Noi spalam si curatam dupa o mie de studenti de la medicina care vin zilnic in spital pentru activitati didactice. Si ei folosesc aparatura si spatiile din unitate. Si nu cere nimeni bani UMF-ului pentru asta. Dar daca o sa trebuiasca neaparat sa platim, cum nu o sa avem de unde, nu au decit sa ia inapoi aparatele. Ce-o sa faca cu ele? Expozitie pe holurile universitatii?”, se intrebau multi dintre medici. In alte spitale, mai pragmatici, medicii trecusera la calcule: „Suma asta inseamna de fapt banii nostri pe o luna pentru medicamente si materiale sanitare. Este incredibil! Nu avem de unde da acesti bani. Oare ar fi in stare sa ne ia aparatele daca nu platim?”.
De altfel, adresele de la UMF dau un ultimatum: daca in sapte zile spitalele nu incheie contractele de inchiriere pentru aparatura cu sumele impuse, universitatea isi va lua aparatele inapoi. „Sa fim calmi”, indeamna prof.dr. Stefan Georgescu, directorul DSP Iasi. Care, chiar daca nu a vazut si nici nu a auzit foarte multe lucruri despre aceste adrese, spera intr-o rezolvare diplomatica a scandalului care mocneste in lumea medicala ieseana. „Eu, la DSP, nu am primit nici o astfel de adresa. Nici un director de spital nu m-a anuntat de aceasta problema. Stiam ca exista de mai multe luni intentia UMF-ului de a cere chirie pentru aparatura din spitale. Dar nu am stiut ca a fost pusa deja in practica. Cu siguranta insa nici una dintre parti nu trebuie sa adopte o pozitie de forta. Problema este foarte delicata si pentru a nu isca neintelegeri trebuie gasita o solutie amiabila care sa multumeasca pe toata lumea”, incearca profesorul Georgescu sa incetineasca tavalugul pornit in lumea medicala. Totusi, acesta recunoaste ca sumele solicitate de UMF, aflate de la reporterii nostri, reprezinta un efort financiar mult prea mare pentru spitalele iesene. „Este prima data cind spitalele incep un an fara datorii. Plata acestor chirii ar fi o lovitura pentru acestea, care, la fel ca un copil de un an, abia au reusit sa stea in picioare”, puncteaza de data aceasta, din postura de sef al DSP Iasi, doctorul Stefan Georgescu. Insa, diplomat, el „suteaza mingea” in terenul Ministerelor Sanatatii si al Educatiei: „Cred ca cel mai bine ar fi ca aceasta problema sa fie rezolvata la nivel de ministere. Acestea ar trebui sa stabileasca reglementari si un sistem de colaborare intre spitale si universitatile de medicina. Iar daca ar fi vorba de plati, tot cele doua ministere ar trebui sa gaseasca o modalitate de rezolvare a situatiei”.
Burlui: „Legal, spitalele trebuie sa plateasca chirie pentru aparatura care nu le apartine”
Prof.dr. Vasile Burlui, rectorul UMF Iasi, vede lucurile insa cu totul altfel. „Noi am investit sume uriase in aparatura de care se folosesc spitalele. Mai mult, platim pentru aparatura noastra cu care ei lucreaza, sute de milioane de lei, reprezentind service-ul si intretinerea. Mi se pare normal ca ele sa plateasca chirie. S-a discutat de mai multe ori aceasta posibilitate dar, din cauza unor persoane refractare, abia acum am reusit sa o punem in practica”, precizeaza prof.dr. Vasile Burlui. Acesta a adaugat ca sumele pentru chirie nu i se par mari, mai ales ca: „Unele spitale incaseaza taxe de la bolnavi pentru investigatiile facute cu aparatura noastra. Taxe care ajung apoi la diverse fundatii. Si apoi, ar fi timpul sa intram in normalitate. Legal, spitalele trebuie sa plateasca chirie pentru aparatura care nu le apartine”, spune rectorul Burlui, evitind sa nominalizeze vreun spital unde se cistiga bani prin intermediul fundatiilor. UMF-ul insa s-ar putea trezi cu o mare surpriza, aceea de datornic la spitale. „Si spitalele, la rindul lor, pot solicita UMF-ului decontarea cheltuielilor pentru activitatile didactice care se desfasoara in incinta lor. Intretinerea aparatelor, utilitatile pentru spatiile in care invata studentii si materialele sanitare care se consuma costa. In plus, studentii folosesc si aparatele care apartin spitalelor. Toate aceste cheltuieli ar reprezenta o modalitate de compensare a chiriilor cerute de UMF. Sau poate chiar ar depasi sumele cerute de UMF. Si asa, situatia se poate rezolva foarte simplu”, este de parere prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Iasi. Conducerea UMF nu vede de ce ar trebui sa dea vreun ban spitalelor pentru activitatea didactica: „Conform Legii spitalelor acestea sint obligate sa puna la dispozitie spatii pentru activitatea didactica cu studentii. Mie lucrurile mi se par foarte clare. Oricum, dupa 7 zile, daca spitalele nu vor incheia contractele, vom lua o decizie. Nu pot spune acum care va fi aceea, urmind sa se discute la nivelul intregii conduceri a universitatii. Eu nu hotarasc singur”, a incheiat rectorul UMF. Ramine de vazut daca pina la sfirsitul saptaminii se va gasi o solutie care sa multumeasca toate partile implicate. Solutie care ar linisti valurile scandalului care tinde sa devina un adevarat „tsunami” in sanatatea ieseana. (Simona RELEA, Carmen MAFTEI)

Comentarii