Prof.dr. Rusalim Petris a fost dat afara din Universitate

miercuri, 23 iulie 2003, 23:00
5 MIN
 Prof.dr. Rusalim Petris a fost dat afara din Universitate

Multi dintre membrii Senatului de la „Cuza” au dat ieri cel mai greu vot din viata lor. In joc a fost cariera profesionala a unui om. Si care nu este oarecine. Sef al Catedrei de Contabilitate si vicepresedinte al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), Rusalim Petris a reusit sa socheze universitarii prin fapta pentru care a ajuns in fata Senatului. Fraudarea licentei – pusa pe seama lui Petris prin rezultatul expertizei grafologice – a parut cu atit mai incredibila cu cit acesta mai avea doar un an pina la pensionare. „I-a luat Dumnezeu mintile”, a fost explicatia pe care au dat-o cei mai multi atunci cind au auzit ca profesorul Petris ar fi scris pe teza Anei-Raluca Lucaci unul dintre subiecte. Fiindca aceasta este fiica directorului de la „Ceramica” SA, firma de la care si-a cumparat caramida pentru vila de la Tomesti, profesorul Petris a fost suspectat inca de la inceput de colegii sai ca fiind autorul fraudei. Desi a negat cu vehementa ca ar fi scris subiectul la Contabilitate de gestiune pe teza cu pricina, profesorul Petris a usurat sarcina comisiei de ancheta si votul Senatului, recunoscind ca el insusi a remarcat cele doua tipuri de scris, dar nu a considerat de cuviinta sa atentioneze conducerea facultatii, ceea ce in sine a fost un fapt condamnat de membrii Senatului.
Scor zdrobitor: 40 la 2 impotriva lui Petris
Cea mai mare importanta in tot rechizitoriul intocmit de comisia de ancheta – condusa de prof.dr. Mihai Toma, prorectorul cu activitatea didactica de la „Cuza”- a avut-o insa rezultatul expertizei grafologice. Comparind mostre din scrisul profesorilor care au avut acces la teza de licenta cu al doilea tip de scris de pe teza Anei-Raluca Lucaci, Centrul Interjudetean de Expertiza Criminalistica a concluzionat, dupa cum sustine conducerea de la FEAA, ca acesta din urma ii apartine fara tagada profesorului Petris. Coroborata si cu supraevaluarea absolventei la subiectul de Contabilitate cu nota 9,25, nota care la a doua corectura s-a transformat in 2,00, concluzia expertizei grafologice a facut ca verdictul dat ieri sa se contureze inca de acum o saptamina. Considerind ca este o „pata pe obrazul Universitatii”, membrii Senatului au catalogat ca fiind „de o gravitate deosebita” faptele de care este acuzat profesorul Petris. Incercind sa recupereze capitalul de imagine pierdut prin scandalul licentei fraudate de la FEAA, membrii Senatului au raspuns ieri cu „da” la propunerea de concediere facuta de rectorul Dumitru Oprea. Din 43 de voturi, 40 au fost pentru desfacerea contractului de munca si doar doi profesori au votat impotriva: prof.dr. Stefan Avadanei, prorectorul cu relatiile internationale, si prof.dr. Tudorel Dima, cancelarul general.
Disperare inainte de sedinta Senatului
Cu putin inainte de a incepe sedinta extraordinara de Senat, seful Catedrei de Contabilitate a cerut sa fie primit in Senat pentru a-si sustine punctul de vedere. Considerat un gest de disperare, facut pe ultima suta de metri, profesorii nu i-au acordat aceasta favoare. Cu atit mai mult cu cit profesorul Petris, chemat in fata comisiei de ancheta in urma cu doua zile, a inceput prin a-i „informa” pe „judecatorii” sai ca vor trebui sa dea socoteala in fata Colegiului de Onoare din Ministerul Educatiei, in plus inregistrind cu un reportofon toata discutia, fara a cere permisiunea celor cinci membri, dupa cum sustine rectorul Oprea. Conform Statutului Cadrelor Didactice, cel sanctionat cu desfacerea contractului de munca poate contesta decizia la Colegiul de Onoare din minister, din care face parte si prof.dr. Gheorghe Popa, fostul rector al Universitatii. Chiar daca acest colegiu i-ar da dreptate lui Petris, concedierea va ramine insa valabila, Colegiul fiind o instanta morala. Justitia este singura cale de atac care i-a ramas lui Petris si la care toata lumea se asteapta sa apeleze cit de curind, in pofida rezultatului expertizei. Pina cind se va pronunta eventual justitia in acest caz, profesorul Petris s-ar putea reangaja insa in invatamintul universitar privat. Intrebat daca Petris ar putea fi reangajat la Universitatea „Petre Andrei”, vicerectorul acestei institutii, prof.dr. Niculae Niculescu, ne-a raspuns evaziv: „Profesionistii buni sint cautati”. Rusalim Petris a predat la „Petre Andrei” citiva ani, plecind de acolo, in conditii neclare, inainte ca acelasi Senat de la „Cuza” sa voteze „clauza de fidelitate”.
Profesorul Brinza va parasi si el Universitatea
Nu la fel va proceda insa si profesorul Aurel Brinza, cred cei mai multi dintre colegii sai. Fiind considerat un recordman in domeniul supraevaluarii tezelor de licenta, profesorul Brinza va trebui si el sa paraseasca Universitatea. Conform Statutului, el a fost sanctionat de Senat cu diminuarea cu 15% a salariului pe o perioada de trei luni. Ulterior insa s-a suspus la vot si cererea de prelungire a activitatii, pe care a depus-o intrucit are 65 de ani. Tinind cont de sanctiune, Senatul a votat impotriva prelungirii. „Dupa ce se pensioneaza, poate solicita sa devina profesor consultant sau norme in regim de profesor asociat, semestru cu semestru”, spune rectorul Oprea. Spre deosebire de Petris, profesorul Brinza si-a recunoscut vina. A motivat supraevaluarea a citeva zeci de note, uneori cu pina la opt puncte, prin dorinta de a-si imbunatati imaginea in rindul studentilor – ce l-ar considera un profesor dur – si prin climatul general din facultate, acela de a note mai mari la licenta, data fiind schimbarea cu doar doua luni inainte a modalitatii de sustinere a examenului. (Mirela CORLATAN)
„Traim intr-o perioada in care necinstea, incorectitudinea au capatat proportii infioratoare”
Cu decizia pe care a luat-o ieri, Senatul Universitatii „Cuza” va intra probabil in istoria invatamintului. Cazuri de genul celui analizat ieri de universitari sint rarisime. Iar pedeapsa acordata la fel. „Faptele in discutie tin de etica fundamentala a unui slujbas al invatamintului”, apreciaza prof.dr. Gheorghe Popa, de la Facultatea de Fizica, fost rector al Universitatii in perioada 1992-2000. „Este regretabil ca s-a putut intimpla asa ceva. Fireste, Universitatea are de pierdut prin asta, dar isi arata si puterea prin franchetea cu care s-a discutat cazul”, adauga acesta, precizind ca sanctiunea votata este singura pe care Senatul putea s-o ia. Prof.dr. Calin Ignat, de la Facultatea de Informatica, si el fost rector al Universitatii, in perioada 1990-1992, apreciaza in acelasi sens decizia de desfacere a contractului de munca in cazul Petris. „Senatul este suficient de matur si decizia pe care a luat-o este cea buna”, s-a rezumat sa spuna profesorul Ignat. Cel care l-a precedat pe acesta in scaunul de rector pentru o perioada foarte scurta de timp, din 1989, prof.dr. Petre Malcomete, crede si el ca Petris nu putea primi o pedeapsa mai usoara. „Este ceva ce depaseste orice imaginatie. Traim intr-o perioada in care necinstea, incorectitudinea au capatat proportii infioratoare si de aceea trebuie inlaturati toti cei ce se comporta astfel”, spune profesorul Malcomete, rector al Universitatii „Gheorghe Zane”. „Daca prinzi intr-o asemenea situatie un profesor este mult mai grav decit daca ar fi vorba de altcineva, pentru ca profesorul are rolul de educator, este un model pentru ceilalti”, argumenteaza Petre Malcomete. (M.C.)

Comentarii