Proiectele Guvernului cu sistemul de termoficare au creat haos

joi, 29 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Proiectele Guvernului cu sistemul de termoficare au creat haos

Proiectele Guvernului au pus pe jar o tara intreaga. Despre strategia care va modifica radical sistemul de termoficare, reprezentantii Guvernului evita sa vorbeasca detaliat. De citeva zile se stie doar ca Guvernul intentioneaza sa interzica debransarile individuale si implicit montarea de centrale pe gaz de apartament. Aureliu Dumitrescu, un director din minister, vorbeste chiar, in premiera, ca locatarii care au centrale ar putea fi determinati sa le elimine si sa revina la sistemul centralizat de termoficare. Montarea de repartitoare de costuri in toate apartamentele pina la finele lui 2005 ar fi un alt proiect al Guvernului. „Vrem ca cu aceste aparate cetatenii sa plateasca exact cit consuma”, a spus pentru „Ziarul de Iasi” Ilie Stefan, secretar de stat. Eliminarea subventiilor la energia termica pina in 2007 cu cite 25% pe an ar fi un alt proiect, iar introducerea contractelor individuale cu CET ar fi o alta masura.
Guvernantii ar vrea sa arunce „pisica” la consiliile locale
Pachetul legislativ pregatit de Guvernul Adrian Nastase va lasa la latitudinea autoritatilor locale sa hotarasca cine va beneficia de sistemul centralizat si cine va fi obligat sa-si monteze centrala. „In momentul in care autoritatea locala hotaraste sa se pastreze sistemul centralizat pe o zona, atunci in mod automat toata lumea din zona va folosi doar acest sistem. Probabil tot prin hotariri ale Consiliului Local se va da un termen de doi-trei ani, in care respectivii cetateni vor renunta la sistemul propriul si se vor racorda”, a declarat Aureliu Dumitrescu, directorul Directiei pentru Comunitati Locale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor pentru un cotidian central.
Proiectul a provocat reactiile celor vizati. „Asa ceva nu se poate, este un abuz. Am o parere foarte proasta despre acest proiect din cel putin trei motive. In primul rind investitia facuta in montarea centralei nu s-a amortizat inca si ar trebui sa existe niste despagubiri. In al doilea rind, aceste centrale au rostul lor, platesti numai cit consumi, eventual poti face economii. In plus iti ofera un anumit grad de confort pentru ca reglezi temperatura asa cum doresti. Daca am fi obligati sa ne intoarcem la sistemul central ar insemna sa ne lasam furati pe fata, de CET, de asociatie”, a declarat Marcela P., care are montata o centrala de apartament. Un alt detinator de centrala a spus ca o astfel de masura este imposibil de aplicat. „Pina la urma tot CET-ul o sa piarda, pentru ca oamenii nu pot plati facturile si datoriile vor creste si mai mult. Toti cei ce au montate centrale au ales aceasta solutie pentru a nu mai fi la mina celor cu datorii, sa beneficieze de apa calda si caldura chiar daca sint si citiva cu datorii mari. Acum ce se va intimpla? Stiam ca asa vor proceda guvernantii, ca dupa alegeri vor renunta la subventii”, a comentat Ioan G. planurile Guvernului.
Obligatoriu repartitoare de costuri?
Totodata guvernantii ar propune si modificarea modului de facturare a caldurii. Astfel intre 30% si 50% din factura blocului va fi repartizata in functie de suprafata utila a apartamentului, restul urmind sa fie platit pe baza consumului masurat individual. Reactiile aparute dupa publicarea acestor materiale de presa se pare ca i-a determinat pe guvernanti sa devina mult mai retinuti in declaratii. „Astazi a fost in discutii proiectul pentru legea energiei, dar s-a hotarit trimiterea lui inapoi la specialistii nostri”, a declarat Ilie Stefan, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Acesta a afirmat se doreste montarea de repartitoare de costuri si gigacalorimetre pentru ca fiecare cetatean sa plateasca exact ceea ce consuma. Repartitoarele de costuri sint niste aparate de masura care permit contabilizarea energiei degajate pentru incalzirea unei locuinte. Concret, aceste dispozitive se monteaza pe fiecare calorifer din locuinta si indica exact cantitatea de caldura consumata. Astfel fiecare va plati cit a consumat, in plus se va putea regla consumul si temperatura din apartamente. (Felix GUZGA)

Comentarii