Repartitoarele de costuri montate pe calorifere au devenit obligatorii

vineri, 11 iunie 2004, 23:00
3 MIN
 Repartitoarele de costuri montate pe calorifere au devenit obligatorii

Toti proprietarii de apartamente bransati la sistemul central de incalzire vor fi obligati sa-si monteze contoare individuale de energie termica sau repartitoare de costuri. Aceasta masura este specificata intr-o hotarire a Guvernului aprobata joi, 10 iunie. In acelasi act se mai mentioneaza ca, dupa aceasta data, furnizarea si facturarea energiei termice se vor efectua numai pe baza consumurilor contorizate. Totodata, furnizorii de energie termica sint obligati sa finalizeze procesul de contorizare a energiei termice la nivel de imobil sau de scara pina la 30 iunie 2006.
Nevoiasii, contorizati de Primarie
Astfel, fiecare apartament va trebui sa aiba montate, pina maximum la data de 31 iulie 2007, repartitoare de costuri. In functie de acestea, locatarii ar urma sa plateasca exact numai cit consuma. „Nu este un lucru rau, pentru ca duce la scaderea facturii, dar repartitoarele de costuri creeaza mai multe probleme. Una dintre ele ar fi discutiile dintre locatari, pentru ca factura va fi calculata de o firma specializata. In al doilea rind, exista posibilitatea de a le influenta functionarea”, a declarat Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice, din cadrul CET. Montarea repartitoarelor de costuri va trebui suportata de proprietarii apartamentelor. In cazul persoanelor cu venituri reduse, aparatele de masura vor fi instalate pe cheltuiala autoritatilor locale, urmind ca suma cheltuita sa fie recuperata in cel mult trei ani de la punerea lor in functiune, prin includerea acesteia, esalonat, in factura de plata. „Este o masura buna, pentru ca factura se va emite individual, iar omul va sti exact cit are de platit. In plus, fiecare va plati numai cit consuma”, a comentat Constantin Maftei, presedintele asociatiei de proprietari bloc 554 Pacurari.
Cum functioneaza repartitoarele
Repartitoarele de costuri sint aparate de masura care permit contabilizarea energiei degajate pentru incalzirea unei locuinte. Concret, aceste dispozitive se monteaza pe fiecare calorifer din locuinta si indica exact cantitatea de caldura consumata. Astfel, fiecare va plati cit a consumat si, in plus, se va putea regla consumul si temperatura din apartamente. Practic, daca locuiti intr-un apartament cu trei camere, dar nu folositi decit doua, puteti inchide caloriferul, iar economia se va vedea pe factura. Sau, daca plecati doua saptamini in concediu, inchideti caldura in toata casa si nu platiti pentru aceasta perioada, lucru care nu este posibil si acum. In prezent, un astfel de repartitor costa in jur de 10-15 euro, adica intre 400.000 si 600.000 lei. Puteti calcula singuri in functie de numarul de calorifere din locuinta cit va insemna aceasta investitie. Majoritatea firmelor care comercializeaza astfel de aparate ofera ca facilitate si plata in rate.
Marele pariu: debransarea individuala
In momentul in care toate apartamentele vor fi contorizate individual, vor fi introduse si conventiile individuale. Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, furnizarea si facturarea energiei termice pentru incalzire si apa calda se vor efectua?numai pe baza consumurilor contorizate individual. Concret, se vor incheia conventii intre CET si fiecare locatar in parte. Aceste conventii vor permite accesul furnizorilor la instalatiile din fiecare apartament. Astfel, in cazul in care o persoana nu-si achita facturile la caldura sau apa calda, va fi debransata individual, fara ca vecinii bun-platnici sa mai fie afectati. (Felix GUZGA)

Comentarii