Scintei la licitatia de 12 milioane euro pentru iluminatul public

joi, 18 noiembrie 2004, 00:00
4 MIN
 Scintei la licitatia de 12 milioane euro pentru iluminatul public

Licitatie cu cintec la Primarie. Unul dintre cele mai importante proiecte ale primarului Gheorghe Nichita, de 12 milioane euro, stirneste controverse inca din fasa. Doua din cele patru firme inscrise in cursa pentru iluminatul public al Iasului au fost gasite cu probleme. Una din firme, „Romlux Lighting”, care a prezentat cea mai convenabila oferta financiara pentru sectorul II, a fost contestata de comisie pentru lipsa unui atestat din partea „Electrica”. O alta societate, „Elba”, cu cea mai buna oferta pentru sectorul I, a fost descalificata de la licitatia pentru acest sector pentru ca nu a reusit sa ofere comisiei recomandarea ceruta, respectiv ca a mai realizat o instalatie de nocturna la un stadion. Astfel, in lupta pentru acest sector au mai ramas doar „Luxten Lighting” si „Flash Group”, cealalta firma, „Romlux Lighting”, neparticipind si la sectorul I. Dupa mai mult de trei ore de dezbateri si mai multe telefoane si faxuri s-a decis continuarea procedurilor, urmind ca in maximum doua saptamini sa se declare cistigatorii.
Prima problema
In cursul zilei de marti s-au deschis ofertele de eligibilitate ale firmelor interesate de concesionarea iluminatului public din Iasi. In urma analizei dosarelor, comisia de licitatie a cerut o serie de clarificari. Una din firmele vizate a fost „Romlux Lighting”, care a participat doar pentru sectorul II. Acesteia i s-a reprosat lipsa unui atestat de la „Electrica”. In dosarul prezentat de firma exista un astfel de atestat, dar care expirase la sfirsitul lunii septembrie. In consecinta, comisia a cerut explicatii, iar reprezentantii societatii au prezentat un fax cu un acord provizoriu emis de „Electrica Muntenia Nord”, valabil pina la 31 decembrie 2004. Initial, comisia a acceptat documentul si s-a trecut la deschiderea ofertelor. Dezbaterile legate de atestatul firmei „Romlux Lighting” au fost reluate la sfirsitul citirii ofertelor pentru sectorul II. „Acum, ca s-au vazut ofertele, si a noastra e cea mai buna, sint iarasi probleme. Avem acest atestat eliberat de Electrica Muntenia Nord, care este valabil in toata tara”, a afirmat Daniela Petrescu, directorul general al „Romlux”. Oficialii municipalitatii au permis desfasurarea licitatiei cu rezerva de a verifica veridicitatea ultimelor acte primite prin fax. „Nu exista un document care sa certifice ca Romlux are un atestat eliberat de Electrica sau ANRE valabil astazi”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Acesta a mai spus ca nu conteaza momentul in care sint puse in discutie anumite acte, comisia avind dreptul sa ceara explicatii oricind. Parerile sint impartite si in rindul celorlalti participanti la licitatie. „Romlux nu trebuia sa poata participa la licitatie cu acest act, pentru ca nu este eliberat de Electrica Bucuresti sau de sucursala din Iasi”, a explicat Aurel Ceausu, consilier juridic al „Luxten Lighting”. La aceeasi concluzie au ajuns si reprezentantii firmei „Flash”.
A doua problema
Daca in cazul „Romlux” comisia de licitatie a permis, deocamdata, mentinerea societatii in cursa, firma „Elba” a fost descalificata din licitatia pentru sectorul I. In cadrul acestui sector se regaseste si stadionul din Dealul Copoului, una din obligatiile firmei cistigatoare fiind montarea unei instalatii de nocturna pe stadion. „Aceasta societate nu a prezentat o recomandare in ceea ce priveste realizarea unei instalatii de nocturna. Au un contract in desfasurare, dar pentru o lucrare in curs nu se pot da recomandari. Nu facem experimente la Iasi”, a spus Chirica. In consecinta, oferta societatii pentru sectorul I nu a fost deschisa, pentru ca nu s-a indeplinit o conditie din caietul de sarcini. De partea cealalta, reprezentantii „Elba” considera ca au fost nedreptatiti pentru ca, sustin acestia, in caietul de sarcini nu se prevedea o recomandare speciala pentru nocturna. „Am avut recomandari pentru trei din cele patru tipuri de lucrari solicitate de Primarie. In plus am adus o recomandare din Arad, unde noi am cistigat un contract pentru o nocturna la stadionul de acolo”, a explicat Mircea Basaraba, directorul de marketing al „Elba”. Acesta a mai spus ca a semnat procesul verbal al licitatiei cu dreptul de a actiona in judecata anumite aspecte ale licitatiei. „Asteptam rezultatele licitatiei. Sintem in cursa pentru un sector. Oricum nu le puteam cistiga pe amindoua”, a adaugat Basaraba. Daca s-ar fi deschis si oferta de la „Elba”, aceasta ar fi fost cea mai avantajoasa, cu aproximativ 800.000 de euro, fata de urmatoarea suma avansata pentru sectorul I. „S-a evitat oferta noastra, desi consideram ca am indeplini conditiile de eligibilitate. Cred ca Primaria ar fi putut avea ce face cu acesti bani”, a completat Basaraba.
Care sint ofertele financiare
Oferta financiara are cea mai mare pondere in economia licitatiei pentru iluminatul public. „Aceasta oferta constituie 50% din punctajul acordat. Oferta tehnica valoreaza 30%, cite 10% fiind acordate capacitatii financiare si unor criterii speciale cum ar fi utilizarea fortei de munca locale”, a declarat Chirica. Pentru sectorul I au mai ramas in cursa doar doua firme. Astfel, „Luxten” a cerut pentru toate investitiile din caietul de sarcini plus intretinerea retelei pentru o perioada de 10 ani aproape 7 milioane de euro, suma fara TVA. A doua societate, „Flash” a facut o oferta de aproximativ 8 milioane de euro, fara TVA, pentru aceleasi obiective. La sectorul II, cea mai convenabila oferta a depus-o „Romlux”, 5,3 milioane euro. Pe locul doi s-a situat societatea „Elba” cu 6,3 milioane euro, urmata de „Flash” cu 7,2 milioane euro, in timp ce „Luxten” a oferit 8,6 milioane de euro. Toate sumele sint fara TVA si reprezinta contravaloarea investitiilor cerute de Primarie plus intretinerea retelelor timp de 10 ani. Comisia de licitatie urmeaza sa analizeze si oferta tehnica, dupa care, la inceputul lunii decembrie, va anunta cistigatorii. In functie de cine vor fi cistigatorii, iluminatul public va costa Primaria intre 12,3 milioane euro si 16,5 milioane euro. Banii vor fi investiti de firme in primii trei ani de la semnarea contractului, urmind ca municipalitatea sa-i returneze in minimum 10 ani. Dupa concesionarea serviciului, Iasul va fi impartit in doua sectoare delimitate de Drumul National 28. Astfel, sectorul I va fi format din cartierele: Pacurari, Smirdan, Aviatiei, Ticau – Sararie, Tatarasi, Copou, T. Vladimirescu si Zona Industriala. Sectorul II va contine zonele Canta – Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Batrin, Galata, Centru, Nicolina, Cantemir, Socola si Bucium. (Felix GUZGA)

Comentarii