Subiecte de olimpiada la proba de matematica a bacalaureatului

miercuri, 06 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 Subiecte de olimpiada la proba de matematica a bacalaureatului

Matematica va fi in acest an cuiul bacalaureatului. Profesorii ieseni care corecteaza tezele la matematica sint revoltati de subiectul conceput de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE). Acestia estimeaza un numar foarte mare de picati la proba desfasurata ieri. Dascalii spun ca exercitiile pe care le-au avut de rezolvat in special candidatii de la matematica-informatica depasesc nivelul mediu, unele dintre acestea ridicindu-se la nivel de olimpiada.
Stiti ce inseamna „nilpotent”?
„De exemplu, ultimele doua exercitii, referitoare la matrici, de la punctul III al subiectului pentru clasele de matematica-informatica, au fost propuse spre rezolvare anul trecut la un concurs national de matematica”, a sustinut ieri profesorul de matematica Cristian Lazar, de la Colegiul National. Profesorii ieseni din comisiile de corectare a lucrarilor de matematica cred ca termenul „nilpotent” (adica un element care, inmultit cu el insusi de mai multe ori, da 0) folosit in cerinta unuia dintre subiecte, i-a derutat pe elevi. „Termenul, desi explicat, nu este bine ales. Sint convinsa ca foarte putini profesori au folosit la clasa acest termen, iar cei care l-au vazut pentru prima data in subiect au intrat in panica”, a mai spus profesorul Lazar. Dascalii de matematica sustin ca exercitiile de algebra de la punctul IV al subiectului ating sensibil materia de olimpiada. „Ultimele trei puncte ale ultimului subiect sint foarte grele. E vorba totusi de un examen de bacalaureat, si nu de un concurs unde se verifica anumite competente de moment”, a spus si Nelu Tudorache, profesor de matematica si inspector scolar general adjunct, care din cauza subiectului dificil apreciaza ca matematica va face ravagii printre notele candidatilor. „Vor fi foarte multi picati sau multe note de 5”, crede Tudorache. „Subiectul de la matematica nu le-a oferit elevilor sansa, de altfel corecta, de a lua nota 10 daca ei sint intr-adevar de 10. Trebuie sa nu uitam ca nu toti elevii sint pregatiti la nivel de olimpiada”, a subliniat profesorul Lazar, care crede ca unele dintre exercitiile subiectului pentru matematica-informatica vor putea fi rezolvate in totalitate doar de un elev dintr-o suta.
Usor la prima vedere
Nici elevii de la Stiintele Naturii si cei de la filiera tehnologica, care au avut acelasi tip de subiecte, nu au fost mai norocosi, spun dascalii. Si subiectul lor a continut capcane. „Usor la prima vedere, exercitiul II, cu intrebari de tip grila, a avut un nivel mai ridicat decit exercitiul similar de la matematica-informatica”, a spus profesorul Lazar. Doar elevii de la profilul Servicii, resurse naturale sau de alte specializari nu ar trebui sa aiba probleme la proba de matematica. Pentru ei, subiectele au fost mai usoare. Acelasi lucru e valabil si pentru elevii care au sustinut ieri proba la geografie si istorie, unde subiectele nu au fost foarte dificile.
O candidata a iesit din sala si imediat a nascut, la maternitate
Pe lista respinsilor la bacalaureat s-a adaugat ieri un absolvent de la Grupul Scolar „Anghel Saligny”. Acesta a intirziat la examen doua ore, spunind ca a fost nevoit sa-si insoteasca bunica la spital. Absolventul ar fi avut posibilitatea sa sustina proba cu un subiect de rezerva de la ora 14, daca prezenta comisiei un document care sa demonstreze ca scuza sa este reala. Absolventul nu a probat in nici un fel intirzierea, astfel ca a ratat sustinerea probei si va fi nevoit sa sustina celelalte probe in sesiunea de toamna. O alta situatie speciala a fost inregistrata la proba de romana de luni, la Liceul „Stefan cel Mare” din Hirlau. O absolventa de clasa a XII-a, insarcinata, a parasit sala pentru ca i s-a declansat nasterea. Diana Dolniceanu, in virsta de 19 ani, casatorita, a fost dusa imediat la spital, unde luni seara a nascut o fetita. Starea tinerei a fost foarte buna, astfel ca aceasta s-a prezentat la examen si ieri, la o zi dupa ce nascuse. Absolventii de liceu vor sustine astazi proba la alegere la una dintre disciplinele de profil. Ultima proba, de pe 8 iulie, este cea la alegere dintre disciplinile profilului opus celui studiat in liceu. Cei mai multi elevi, 4.120, adica peste jumatate din numarul total al inscrisilor, au ales la aceasta proba sportul. (Marinela RATA)

Comentarii