Treziti-va, domnilor vicepresedinti!

luni, 09 august 2004, 23:00
5 MIN
 Treziti-va, domnilor vicepresedinti!

Iovu Brezuleanu (PRM) nu a reusit inca sa bifeze o actiune spectaculoasa, dovedind insa un adevarat talent pentru gafe. Prima preocupare a lui Brezuleanu odata ajuns in fruntea CJ a fost sa se implice in conflictul dintre primarul nou-ales al comunei Belcesti si contracandidatul acestuia in turul II, membru al PRM. Brezuleanu uitase ca este in primul rind vice al CJ si abia apoi vice al filialei judetene a PRM.
Brezuleanu a lansat imediat dupa numirea in functie doua initiative revolutionare: achizitionarea de frigidere pentru scolile din mediul rural si realizarea unui film documentar cu scolile aflate in stadiu avansat de degradare. Ambele initiative au ramas in asteptare, vicele CJ neavansind nici un termen pentru finalizarea lor.
In urma cu doua saptamini, furtuna si grindina aproape ca au spulberat 11 comune din judet. In timp ce satenii isi scoteau apa din casa cu galetile si-si puneau miinile in cap la vederea ogoarelor inecate in namol, Brezuleanu aprecia ca totul este in regula. „Judetul nu a fost afectat prea grav. Au fost unele probleme pe la Todiresti, Tatarusi si Lespezi, au fost sparte niste sosele si afectate citeva case”, spunea Brezuleanu, la o zi dupa furtuna.
„Nu am dat nici un telefon. Nu ma intereseaza”
Principala responsabilitate delegata lui Brezuleanu de presedintele CJ Lucian Flaiser este reprezentata de coordonarea scolilor din judet. Practic, tot ce tine de activitatea acestora, de la programul „laptele si cornul” si pina la investitii trece prin miinile lui Brezuleanu. Desi scolile sint aproape singura preocupare a lui Brezuleanu, vicele CJ pare si aici depasit de evenimente. Licitatia pentru stabilirea firmelor care vor livra produse de panificatie si lactate elevilor a fost aminata ieri cu 5 zile. Desi coordoneaza direct selectia firmelor, vicele CJ a luat act de modificare fara a avea macar curiozitatea sa intrebe de ce s-a luat aceasta decizie. „Nu am dat nici un telefon. Nu ma intereseaza”, a spus nonsalant Brezuleanu ieri. Reporterii „Ziarului de Iasi” l-au sunat ieri pe secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Ilie Stefan pentru a solicita precizari. „Sint foarte multe situatii in care firmele si chiar autoritatile locale nu si-au intocmit documentatia necesara pentru participarea la licitatia electronica. Termenul a fost prea scurt, asa ca s-a hotarit prelungirea lui, pentru a permite organizarea licitatiei in conditii optime”, a explicat Ilie Stefan. Culmea, acelasi raspuns putea fi obtinut de Brezuleanu si de la subordonatii sai din CJ daca i-ar fi intrebat.
„De unde o fi scos 2,5 milioane pe Iasi?”
Brezuleanu a anuntat ieri victorios obtinerea in cadrul programului Phare TVET 2002 a 2,5 milioane euro pentru reabilitarea a 10 scoli din judet inca din acest an. Alte 20 de scoli cu profil tehnic ar urma sa intre in finantare in 2005. Declaratiile lui Brezuleanu i-au pus pe jar pe angajatii CJ. Cu hirtiile de la minister in fata, acestia incercau sa gaseasca cifrele si metodologiile mentionate de vicele CJ. „De unde o fi scos 2,5 milioane pe Iasi? Prin programul Phare TVET se aloca fonduri pentru regiunile de dezvoltare, nu pe judete. Apoi, dosarele se depun la Bucuresti. Putem prinde 20 de proiecte sau putem sa nu prindem nici unul. De altfel, la ce conditii de eligibilitate sint impuse, va fi o minune sa prindem citeva scoli in acest program”, a spus contrariat unul din functionarii CJ specializati pe programe de finantare.
Proiecte anuntate pompos
Mai discret in declaratii si ceva mai cumpatat in promisiuni, nici Lucian Profir (PUR) nu a rupt gura tirgului. Profir si-a inceput si el serviciul la CJ cu o gafa. In loc sa preia „din mers” atributiile ce-i reveneau in noua functie, acesta a inceput sa faca vizite primarilor PUR din judet. Profir a reusit sa-si umple primele trei zile de lucru cu vizite la cele trei primarii adjudecate de PUR in judet. Ca inginer constructor, Profir a primit in grija Serviciul Public de Administrare a Drumurilor Judetene, SC „Lucrari Drumuri si Poduri” si Aeroportul. In scurt timp a lansat citeva idei de proiecte, preluate de la sefii institutiilor subordonate CJ, majoritatea raminind litera moarta. Infiintarea unui hotel la Aeroport, pentru personalul navigant, a fost lansata si trecuta apoi la capatul agendei pentru ziua cind se va si realiza un proiect propriu-zis. Asfaltarea DJ 281 Belcesti – Podu Iloaiei, pe o lungime de 12 km a trecut si ea in asteptare, in eventualitatea ca in 2005 vor exista si fondurile necesare. Concesionarea gropilor de gunoi din comunele judetului a fost o alta idee despre care nu s-a mai auzit nimic de la lansare. Infiintarea unei agentii de turism proprii a Aeroportului este singurul proiect plecat din biroul lui Profir care are sanse sa se realizeze in viitorul apropiat.
Nimic cu Filarmonica
In 6 saptamini de cind se afla in fruntea CJ, Profir nici macar nu a incercat sa gaseasca o solutie pentru reglementarea statutului Filarmonicii. Investitiile pentru consolidarea cladirii au fost blocate in 2002, dupa ce aceasta a fost revendicata de Episcopia Romano-Catolica. Profir a luat act de situatie, fara a incerca macar sa initieze un dialog cu Episcopia, desi aceasta si-a declarat in numeroase rinduri disponibilitatea pentru un compromis. „Zilele astea ma voi intilni cu Bujor Prelipceanu (directorul Filarmonicii – n.r.) si vom discuta problemele Filarmonicii. I-am zis sa vina si cu solutii, nu numai cu probleme”, a spus Profir.
Flaiser a luat de la vici si i-a dat lui Serbina
Nici unul din cei doi vici ai CJ nu a ajuns in functie in urma vreunui examen sau macar a unui test formal. Ajunsi in fruntea judetului dintr-un calcul politic, cei doi au trebuit sa fie acceptati de presedintele CJ, Lucian Flaiser. Acesta a preferat sa redistribuie atributiile in cadrul CJ astfel incit nici unul din vici sa nu fie propriu-zis „numarul 1”. Scolile i-au fost date lui Brezuleanu, iar drumurile lui Profir. Flaiser si-a pastrat controlul asupra investitiilor majore, din cadrul programului „Sapard” sau aductiunile de apa si gaz. Mai mult, secretarul CJ, Ion Serbina, a primit si el citeva atributii din cele detinute de fostii vicepresedinti ai CJ, Mihai Popescu si Nicolae Ivanciu. Astfel, Serbina a primit in subordine Centrul Militar Zonal, Corpul Gardienilor Publici si, mai nou, Serviciul de evidenta informatizata a populatiei. Aceasta desi, conform legii, el trebuia sa coordoneze numai activitatea de protectie a copilului si sa verifice legalitatea actelor emise de CJ. Mai mult, pentru a le urmari fiecare pas, Flaiser face saptaminal sedinte cu Brezuleanu si Profir lunea, miercurea si vinerea, sedinte care nu existau in mandatul anterior. (A.Z.)

Comentarii