Ultimul gest al unui iesean inainte de a emigra in SUA a fost sa doneze singe la Centrul de Transfuzii

marți, 24 ianuarie 2006, 00:00
4 MIN
 Ultimul gest al unui iesean inainte de a emigra in SUA a fost sa doneze singe la Centrul de Transfuzii

A plecat definitiv din tara in Statele Unite. Ultimul gest de patriotism al unui tinar iesean pe care l-a facut inainte de a parasi orasul, Romania, a fost o donatie de singe pentru cei bolnavi. O particica din viata lui pentru viata unor necunoscuti. Cei de la Centrul de Transfuzii Iasi spun ca, daca macar 250.000 de ieseni din cei peste 800.000 cit numara intregul judet ar dona ca acel tinar plecat in SUA, macar o singura data pe an, criza singelui in spitale ar disparea. „Singele inseamna cu adevarat viata si fiecare donatie poate salva mai multe vieti. Cel care doneaza nu are nimic de pierdut, ci mai mult de cistigat prin gestul sau. Un gest voluntar a carui valoare, se poate spune, este inestimabila”, spune Daniela Ilicenco, directorul Centrului.
Dieceza Romano-Catolica va incuraja donarea voluntara
Despre acel tinar care a emigrat in SUA la inceputul acestui an, doctorita Laura Petrescu de la Centrul de Transfuzii isi aminteste ca pentru el a fost prima data cind dona singe. „Ne-a povestit ca s-a gindit foarte mult ce sa faca, ca un ultim gest inainte de plecarea definitiva, pentru tara lui. S-a sfatuit si cu niste prieteni americani care i-au spus sa mearga sa doneze singe. Acei prieteni auzisera de accidentul aviatic de la Iasi, in care si-au pierdut viata patru oameni, si i-au spus ca este cel mai bun lucru pe care l-ar putea face. Trebuie sa spun ca, in Statele Unite, cetatenii americani considera donarea de singe aproape ca o obligatie civica, desi gestul este total voluntar, fiind educati din scoala sa-si ajute astfel semenii si chiar pe ei insisi”, ne-a relatat dr. Petrescu. Printre donatorii de la Centrul de Transfuzii s-au numarat si foarte multi tineri, in general studenti, care, prin actul donarii, au facut doua gesturi omenesti. „Dupa ce au donat singe, cu bonurile valorice primite au luat alimente, fructe, dulciuri si le-au donat la un azil de batrini sau la un orfelinat. Studentii fac propriile lor campanii prin campusuri si vin in grupuri mari de doua-trei ori pe an”, explica doctorita Petrescu, adaugind ca in ajutorul bolnavilor va veni si Dieceza Romano-Catolica Iasi, care va demara o campanie pentru donare voluntara in rindul enoriasilor din parohiile judetului in luna martie. Povestind despre motivele oamenilor care au donat singe, Daniela Ilicenco isi aminteste de un barbat care suferise in trecut un accident rutier in urma caruia, pentru a putea fi salvat, a primit 6 litri de singe: „Dupa ce s-a facut bine, barbatul a venit sa doneze la rindul lui. A inceput sa doneze si are deja 15 ani de cind o face”.
Medicii spun ca oamenii nu trebuie sa se teama ca doneaza singe
Lucratorii de la Centrul de Trasfuzii s-au confruntat deseori cu prejudecatile unor ieseni care considera donarea un factor de risc pentru sanatatea lor. „Este total gresita aceasta perceptie. La o donare se iau doar 400 ml de singe din organismul donatorului, o cantitate care reprezinta 10% din cantitatea totala din corpul unui adult. Pierzind cei 400 ml de singe, organismul este fortat sa-si puna in functiune mijloacele de compensare si sa refaca aceasta cantitate. Studiile au aratat ca plasma se reface in doua ore, iar celulele, in 2-3 saptamini, celulele noi fiind mai puternice decit cele pierdute. A doua donare se face la minimum 2-3 luni de la prima, timp suficient pentru organismul donatorului sa-si completeze lipsa”, explica Daniela Ilicenco. O alta temere, privind o eventuala contaminare cu vreo boala in timpul donarii, este exclusa din start de conducerea centrului. Astfel, toate materialele folosite de cadrele medicale sint sterile, de unica folosinta si fabricate in tarile din Uniunea Europeana. „Nici nu se pune problema unei astfel de contaminari pentru ca materialele folosite de noi sint fabricate si folosite si in Franta, Anglia, Germania, in general in tarile UE. Nu se pune problema nici ca ar putea fi de proasta calitate. In plus, personalul este specializat si este obligat sa poarte echipament de protectie”, argumenteaza Daniela Ilicenco. Acceptarea unei persoane la donare presupune insa anumite conditii: sa fie sanatoasa, sa aiba virsta intre 18 si 60 de ani, sa aiba greutatea minima de 50 de kilograme, sa nu fi consumat alcool timp de 48 de ore si sa nu prezinte tensiune arteriala oscilanta. De altfel, odata ce a pasit in centrul de transfuzii, timpul petrecut aici pentru a dona singe este in jur de o ora si jumatate. „Si aceasta deoarece el este cintarit, i se ia tensiunea, i se fac analizele, i se completeaza o fisa, completeaza un chestionar despre bolile suferite. Practic, actul propriu-zis de donare dureaza in jur de 5 minute”, a incheiat directoarea centrului. (Carmen MAFTEI)

Comentarii