Un iesean putea vota de zeci de ori

duminică, 19 octombrie 2003, 23:00
5 MIN
 Un iesean putea vota de zeci de ori

Cit de sigure pot fi alegerile? Sau, cu alte cuvinte, exista vreo cale de a vicia rezultatul referendumului? Exista vreun risc in aceasta privinta? „Ziarul de Iasi” a cautat un raspuns la aceste intrebari in cele doua zile de votare la referendum. Raspunsul a venit dupa un test pe care l-a putut face orice votant. Nu s-a apelat la tehnologie sofisticata pentru falsificarea buletinelor si nici la metode de spargator pentru a sustrage acte si stampile. Pur si simplu, doi reporteri ai „Ziarului de Iasi” au mers la vot cu cartea de alegator si cu cartea de identitate, singurele acte cu care s-a putut vota. Dar si cu citeva foi albe in buzunar, care sa fie introduse in urne in locul buletinelor de vot. Practic, cei doi reporteri au „votat” de mai multe ori. Mai exact fiecare de cite trei ori. Cititi un amplu reportaj realizat in cele doua zile de vot.
Prima data am votat in buzunar
Simbata dupa-amiaza, la sectia de votare 117, din Nicolina. Spre norocul meu, am putut vota la orice sectie, intrucit adresa de domiciliu in acte este de Pascani. Am scos cartea de alegator din buzunar, am cerut un buletin de vot. Stiam ca ar fi trebuit sa am obligatoriu si o carte de identitate, ca sa pot vota. Dar nu a fost o problema pentru comisie. „Daca nu aveti, asta e”, mi s-a spus. Am intrat in cabina, am impaturit buletinul de vot si l-am bagat in buzunar. Am scos o hirtie impaturita, de aceeasi culoare cu buletinul de vot, pe care nu era scris nimic. Am iesit din cabina, am introdus hirtia in urna, mi-am recuperat cartea de alegator si am iesit. Nu o mai puteam utiliza: fusese stampilata si datata, cu pixul. Dar aveam un buletin de vot in buzunar.
Timbrul s-a desprins foarte usor de pe buletin
In a doua faza, m-am indreptat spre Gara. De data asta, am folosit cartea de identitate. Din nou, procedura standard. Am luat buletin si stampila de la comisie, am intrat in cabina si am votat. Mi-am zis ca nu e cazul sa risc si sa introduc din nou hirtie adusa cu mine in urna, pentru ca membrii comisiei erau foarte aproape. M-ar fi putut observa. Asa ca am votat „pe bune”, adica am introdus chiar buletinul in urna. M-am ales cu un timbru pe spatele cartii de identitate si cu un „buna ziua” multumit. Putea fi o intimplare, totusi, ca am „votat” de doua ori. Asa ca am mai testat o data referendumul. Duminica am mers la sectia 88, de la Liceul „Racovita”. M-am prezentat din nou cu cartea de identitate. Desprinsesem, de altfel fara nici un efort, timbrul aplicat la ultimul vot. Iar am primit un buletin de vot si o stampila, am intat in cabina si am repetat procedura de la sectia din Nicolina. Adica am bagat buletinul de vot in buzunar si am scos o hirtie nescrisa pe care am bagat-o apoi in urna. Era al treilea vot pe numele meu.
Puteam vota la orice sectie care ne iesea in cale
Pentru ca demersul nostru jurnalistic sa capete consistenta am decis sa repetam testul. De data asta, un alt reporter al „Ziarului de Iasi” a „votat” de trei ori. O singura data „pe bune” si de doua ori „in buzunar”.
Primul drum l-am facut la sectia nr. 32 de la Agronomie, unde sint arondat. Lipsa cartii de alegator nu a reprezentat o problema. Existam pe liste, cartea de identitate era nou-nouta, asa ca am primit buletinul de vot si stampila. Am votat disciplinat, iar presedintele sectiei mi-a pus pe spatele cartii de identitate un timbru, prins cu lipici banal de hirtie. Doua zgirieturi usoare cu unghia, timbrul s-a desprins, iar cartea de identitate era pregatita pentru o noua utilizare. Urmatoarea incercare am facut-o la Liceul „Garabet Ibraileanu”. Pe drum, ma gindeam cum sa justific faptul ca nu am votat la sectia mea, la doar 10 minute de mers pe jos sau ce voi spune in cazul in care cuiva i-ar trece prin minte sa verifice daca nu am votat deja. Nu a fost cazul. La sectia nr. 34 am fost primit cu bratele deschise, poate pentru ca urna era aproape goala. Fara nici un comentariu, mi s-a intins un buletin de vot si m-am indreptat spre cabina. Am pus buletinul in buzunar si l-am inlocuit cu o hirtie obisnuita A4, impaturita regulamentar.
Ultimul „vot”
La nici 200 de metri, in corpul A al Universitatii au fost amenajate doua sectii de votare. Merg spre cea mai apropiata si cer sa-mi exercit dreptul de vot. Pentru moment, presedintele sectiei ezita, spunindu-mi ca sint din Iasi si ar trebui sa votez la sectia la care sint arondat. Argumentul ca sint grabit sa ajung la birou si nu mai am timp sa ma duc la Agronomie a fost insa suficient. Mi-am primit buletinul de vot si l-am stampilat din nou, ca un cetatean model. L-am bagat insa tot in buzunar pentru ca in urna sa pun doar o hirtie alba. Cinci minute mai tirziu, eram din nou pe strada, cu trei timbre in buzunar si cu cartea de identitate pregatita pentru o noua utilizare. Insa am decis ca e suficient, renuntind la a mai scoate „voturi” din buzunar.
De ce am facut acest test?
Demersul „Ziarului de Iasi” a fost unul pur jurnalistic. Testul la vot a vizat numai verificarea masurilor de siguranta care s-au luat la referendum. Mai mult decit atit, rezultatul nu a fost viciat in nici un fel. Astfel, din cele sase „votari”, numai in doua cazuri s-au si introdus buletine de vot corect stampilate in urne. In celelalte patru cazuri, in urne au ajuns foi albe care nu vor fi luate in consideratie. Dar, se pune intrebarea ce s-ar fi intimplat daca in locul reporterilor s-ar fi aflat alte persoane. Practic, toate buletinele introduse ar fi fost validate. Pe aceste buletine s-ar fi putut aplica stampila fie pe DA, fie pe NU. In functie de alegerea unuia din raspunsuri, buletinele in plus ar fi viciat oricum rezultatul. Practic, exista o singura posibilitate ca Biroul Electotal Judetean sa fi depistat frauda. Aceasta posibilitate consta in confruntarea listelor de vot de la toate sectiile pe la care au trecut persoanele care au votat de mai multe ori. Astfel, s-ar fi observat ca unele persoane figureaza pe mai multe liste. Insa aceste verificari, in cazul in care se fac, sint prin sondaj, si astfel posibilitatea de a le descoperi pe toate este redusa. Practic, prin acest test am demonstrat ca exista scapari mari in sistemul actual de votare. (C. PRISACARIU, A. ZANOAGA)

Comentarii