Un politist pazeste 1.300 de ieseni

joi, 12 august 2004, 23:00
2 MIN
 Un politist pazeste 1.300 de ieseni

Iesenii sint nevoiti sa mearga pe strada cu ochii in patru. Aceasta pentru ca pe strazile Iasului patruleaza doar un sfert din numarul minim de politisti, jandarmi si gardieni necesari pentru mentinerea ordinii publice. Primaria a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor deblocarea a 130 de posturi de politisti si jandarmi si a initiat procedurile pentru angajarea a inca 100 de gardieni publici. Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) a intocmit o lista de 125 de locuri potential periculoase, raspindite prin tot orasul. Primarul Gheorghe Nichita s-a declarat multumit daca s-ar putea asigura un grad de acoperire cu efective de macar 50%. „Efectivele aflate acum la strada sint clar insuficiente. Am facut deja toate demersurile necesare pentru rezolvarea acestei situatii si voi aborda acest subiect si cu premierul Adrian Nastase, luni, la Bucuresti”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Acum patruleaza prin oras doar 270 de politisti, gardieni publici si jandarmi dintr-un necesar de aproximativ 1.000. Cum populatia Iasului este de aproximativ 350.000 locuitori, inseamna ca un politist trebuie sa protejeze 1.300 de oameni. Daca ar exista 1.000 de jandarmi, politisti si gardieni, unul singur ar avea in grija doar 350 ieseni.
Care ar fi zonele periculoase
Imediat dupa tragedia care a avut loc in catacombele de la Cub, cind o eleva minora a fost violata si ucisa cu salbaticie, primarul Gheorghe Nichita i-a cerut sefului Politiei sa intocmeasca o lista cu zonele considerate periculoase din oras. Conform listei intocmite de Inspectoratul Judetean de Politie, printre punctele periculoase din oras se numara si Gara, zona Mitropoliei sau Liceul „Negruzzi”. Practic, in categoria zonelor de risc au fost incluse toate aglomerarile, ca si stradutele intunecoase si izolate. „Puncte periculoase sint localurile de alimentatie publica, in special cele de la parterul blocurilor, pietele si centrele de cartier. De asemenea, potential periculoase sint si unitatile de invatamint, dar nu incinta acestora, ci zona din jurul acestora, ca si locurile de trecere obligatorii, cum sint stradutele intunecoase sau dosnice”, a declarat comisarul-sef Ioan Bodia, purtatorul de cuvint al IJP.
Primarul vrea sa ajunga macar la 50%
Pe strazile Iasului se afla doar 270 de politisti, gardieni publici si jandarmi dintr-un necesar de aproximativ 1.000. Conform precizarilor primarului Gheorghe Nichita, necesarul de personal pentru asigurarea ordinii publice este de inca 735 de oameni. In cursul lunii septembrie urmeaza sa mai fie angajati inca 100 de gardieni publici. Totodata, Primaria a solicitat MAI deblocarea a 90 din cele 263 de posturi de jandarmi vacante in Iasi si a 40 din cele 255 de posturi vacante de agenti de politie. Daca suplimentarile vor fi aprobate, numarul politistilor, jandarmilor si gardienilor publici aflati la strada ar ajunge la aproximativ 500. „Un grad de acoperire cu efective de 50% ar fi suficient intr-o prima etapa. Ulterior, dupa infiintarea politiei comunitare, Primaria isi va putea asuma un rol mai activ in ce priveste asigurarea ordinii publice”, a spus Nichita. (A.Z.)

Comentarii