Vesti calde pentru elevii de gimnaziu: Din toamna, notarea se va face dupa standarde nationale la toate clasele de-a V-a si a VIII-a

duminică, 22 august 2004, 23:00
3 MIN
 Vesti calde pentru elevii de gimnaziu: Din toamna, notarea se va face dupa standarde nationale la toate clasele de-a V-a si a VIII-a

In mai putin de o luna de zile, cind va incepe scoala, elevii de clasa a V-a si a VIII-a vor fi evaluati la clasa dupa criterii precise. Daca stiu sa scrie, sa faca o lectura clara, sa rezolve o ecuatie sau o functie vor primi o anumita nota. Teoretic, raspunsul la o problema de un anumit grad de dificultate va fi rasplatit cu aceeasi nota la Iasi, Suceava sau Timisoara, sau fie ca e vorba de o scoala de la oras sau de la tara. „Elevii de clasa a VI-a vor primi note dupa standardele nationale incepind cu 2005, iar cei de clasa a VII-a din 2006”, a spus Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE), din cadrul Ministerului Educatiei.
„Sint multi dascali care, daca au o zi proasta, se razbuna pe elevi”
Oficial insa, Ministerul Educatiei nu a informat insa, se pare, Inspectoratul Scolar Judetean despre obligativitatea aplicarii standardelor de notare din acest an scolar, seful institutiei, Mihai Dumitriu, neavind habar despre aceasta problema.
Dupa ce, in ultimul semestru al anului scolar trecut, au experimentat la clasa criteriile de evaluare nationale, profesorii iesenii spun ca noul sistem de notare, in care fiecarei note ii corespunde un anumit volum de informatii pe care trebuie sa le cunoasca elevul, este unul foarte bun. „Elimina in mare parte subiectivitatea profesorului. Este categoric nevoie de aceste standarde, intrucit, credeti-ma, sint indeajuns de multi dascali, din pacate, care daca au o zi proasta se razbuna pe elevi. Asa ceva nu se mai poate intimpla odata cu introducerea standardelor de evaluare”, spune Iosefina Danilov, profesoara de romana la Scoala nr. 11 din Podu Ros. Alti dascali insa, desi considera ideea standardelor unice foarte buna, sint sceptici cind vine vorba de aplicarea acestora la clasa. „Nu stiu daca va asigura intr-adevar obiectivitatea notarii. Sint practic aceleasi criterii pentru toti elevii, dar profesorii le vor aplica diferit”, a comentat profesorul de geografie Florin Iancu, directorul adjunct al Colegiului „Costache Negruzzi”.
Profesorii militeaza pentru mentinerea testelor nationale
Standardele de evaluare nationale sint insa necesare, cred multi dintre profesori. Daca Ministerul Educatiei va desfiinta testele nationale incepind cu 2008, asa cum a anuntat ministrul Alexandru Athanasiu in urma cu citeva zile, atunci evaluarea din gimnaziu va sta cel mai probabil la baza admiterii in liceu. Si pentru o astfel de selectie, notele din clasele V – VIII trebuie sa fie cit mai obiective. Pina la introducerea unei astfel de admiteri insa, elevii vor continua sa se pregateasca pentru teste nationale inca patru ani. „Decizia de a pastra testele pina in 2008 am luat-o in primul rind pentru stabilitatea elevului. Schimbarile de la an la an ii bulverseaza pe elevi. Acestia au dreptul sa stie la intrarea in sistem ce examen ii asteapta la terminarea ciclului de invatamint”, a spus Adrian Stoica. Multi profesori ieseni gasesc ideea pastrarii testelor nationale si in anii urmatori una foarte buna. „Este spre binele elevului sa dea testare la terminarea clasei a VIII-a. Sistemul romanesc de invatamint nu este pregatit nici pentru admitere direct la licee, dar nici pentru admitere numai pe baza notelor din gimnaziu”, este de parere profesorul de matematica Ion Secrieru. (Marinela RATA)

Comentarii