Vilele vamesilor

luni, 19 noiembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Vilele vamesilor

Dupa esecul operatiunii "vilele politistilor", urmatoarea etapa va fi reprezentata de vilele vamesilor. La cererea prim-ministrului Adrian Nastase, prefectul Corneliu Rusu Banu a solicitat intocmirea unei liste cu averile lucratorilor din vama si justificarea acestora. "Ne intereseaza in mod deosebit constructiile. Fiecare vila in parte va fi evaluata, iar posesorul va trebui sa arate cu ce bani si-a construit-o. Prin natura muncii lor, vamesii sint expusi la acte de coruptie si este posibil ca unele vile sa fi fost construite din ?bani negri?", a declarat prefectul.
Cazul sefului vamii Iasi
Vila sefului vamii Iasi, Mihai Arcana poate fi considerata drept cea mai frumoasa vila de vames. Arcana este posesorul unei vile de toata frumusetea in Valea Adinca, una dintre cele mai "vinate" zone rezidentiale ale Iasului. Mihai Arcana a reusit ca din 1999 si pina acum sa-si cumpere si 1.250 mp de teren in Valea Adinca si sa-si construiasca si vila de rigoare. Terenul a fost estimat, in momentul cumpararii, la 36 milioane de lei, iar constructia – la 540 de milioane. Reactualizata, suma de 576 de milioane din 1999 reprezinta acum aproape un miliard de lei. Conform propriilor declaratii, banii necesari pentru constructia vilei au fost obtinuti din economii, la care s-a adaugat salariul sau si al sotiei.
Arcana este singurul vames cu resedinta in preajma Iasului. Lucratorii vamali "de rind" au preferat sa-si ridice casele chiar linga locul de munca.
La Sculeni exista strada vamesilor
La doi pasi de vama Sculeni se afla ceea ce localnicii numesc "strada vamesilor". Pe o distanta de 200 de metri au fost construite 3 vile ale unor vamesi. Cea mai aratoasa dintre acestea este a lui Cicerone Zbantu, fostul sef al vamii Sculeni. Zbantu si-a ridicat la citiva ani dupa 1990 o vila cu doua nivele si acoperita cu tigla.
Nici fostii sai subordonati nu s-au lasat mai prejos, cele doua nivele si acoperisul de tigla fiind numitorul comun al vilelor vamesilor. Inspectorul vamal Stelica Ghitu si-a ridicat si el o astfel de constructie inconjurata cu un gard acoperit cu caramida falsa. Angajat al vamii Sculeni din iunie 1992, Ghitu a inceput constructia dupa doar citeva luni de munca. "O parte dintre materiale le cumparasem deja imediat dupa 1990.
La inceput m-au ajutat si socrii, apoi am continuat constructia din salariul meu si al sotiei", a explicat Ghitu. In 1994, vila familiei Ghitu era gata. Reteta succesului prezentata de vames este data de primele primite pe linga salariu. Pina in 1998, vamesii primeau ca stimulent o parte din valoarea bunurilor confiscate. Primele puteau reprezenta pina la de 3 ori salariul lunar. "Practic, in loc de 15.000 de lei, cit aveam salariul in 1992, ridicam 50-60.000. In aceste conditii, nu vad de ce sa nu-mi fac o casa, mai ales ca locuiesc in Sculeni", a spus Ghitu.
Sorin Andone a fost, pina in 1997, cel de-al treilea locatar al strazii vamesilor. Ca si ceilalti, el a respectat moda "doua nivele, acoperis de tigla". Principalul material de constructie nu l-a mai reprezentat insa betonul armat, ci prefabricatele. Andone si-a cumparat trei garaje din beton tip "Somaco", care au devenit scheletul constructiei. Cu o alura eleganta si fatada imbracata in birne din lemn, vila lui Andone este foarte cocheta. "Nu a mai apucat sa si-o termine, pentru ca a plecat de la vama. Am cumparat eu casa si acum lucrez in continuare la finalizarea ei", a spus Traian Mares, noul locatar al vilei.
Vamesii de la Albita au investit la Husi
Nici lucratorii din vama Albita nu se pot plinge ca nu au unde locui. Intrebati cum au reusit sa-si construiasca asemenea locuinte cu lefuri de cateva milioane de lei, angajatii din Vama Albita ne-au declarat ca averile lor au fost dobandite cu sudoarea fruntii, prin agonisela de o viata. Altii au spus ca au si alte activitati, cum ar fi agricultura. De aceea, nici unul nu se teme de controalele declansate la nivel national, ei crezand ca isi pot justifica fara probleme averea.
Vamesii din Albita au preferat municipiul Husi ca amplasament al vilelor personale. Vila inspectorului Emilia Lavraniuc pare la prima vedere o casa obisnuita deoarece este construita sub nivelul strazii principale. Dar, aruncand o privire peste gard, in fata iti apare o mandrete de casa ce face nota distincta printre celelalte locuinte din zona. "Eu zic ca am o casa obisnuita, cu patru camere si etaj, mostenire de familie. Mai precis, pe vechiul amplasament al casei parintesti am ridicat ceea ce se vede. Dar, dupa mai bine de 30 de ani de munca, cred ca meritam si eu o locuinta mai decenta. De accea, nu-mi fac griji in privinta controlului si cei abilitati pot veni sa ma verifice oricand", a explicat Lavraniuc. Nici vamesul Paul Manole nu pare cu mult mai ingrijorat de perspectiva unui control. El a refuzat insa sa comenteze sursele din care si-a construit vila. "Am o casa cu 4-5 camere, in timp ce o vila ar trebui sa aiba 3-4 etaje. Dar, despre aceasta problema cred ca ar trebui sa vorbim cu sefii de fata".
Chiar daca nu este vames, Stefan Lazar isi desfasoara activitatea tot in Vama
Albita, in cadrul Laboratorului Central de Carantina Fitosanitara. Lazar are o casa cu etaj amplasata pe dealul Dobrinei, vizavi de Casa de apa din Husi. "Eu am mai avut doua controale pana acum legate de avere, printr-un Ordin al Procuraturii. Nu-mi fac griji deoarece pot sa justific bunurile dobandite. Sunt proprietarul a 10 hectare de pamant mostenite si un tractor. Singur imi fac lucrarile agricole si veniturile obtinute din aceasta activitate mi-au permis sa-mi construiesc si aceasta casa cu patru camere", a specificat Lazar.
Seful Directiei Vamilor Iasi spune ca subordonatii sai sint modesti
Conducerea judetului Vaslui nu pare insa a avea cunostinta de vilele ridicate de angajatii vamii Albita. Contactat telefonic, prefectul vasluian Ioan Tibulca a promis insa ca se va ocupa special de averile lucratorilor din Vama Albita si va lua la intrebari pe cei ce ar trebui in mod normal sa-i raporteze situatia reala a proprietatilor vamesilor. In pofida hotaririi afisate de cei doi prefecti, seful Directiei Generale a Vamilor Iasi, Eugen Butur s-a aratat sceptic fata de rezultatele noii serii de controale. "Vamesii din zona Moldovei sint modesti. Nu am o lista cu toate vilele acestora, dar din cite stiu, majoritatea lucratorilor vamali stau in apartamente sau in case cu un singur nivel. Cei mai multi dintre subordonatii mei nu cred ca vor avea probleme in a-si justifica averea detinuta", a incheiat Butur. (A.Z., T.I., S.C.)

Comentarii