Virusul febrei aftoase tropaie pe granita

sâmbătă, 17 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Virusul febrei aftoase tropaie pe granita

Febra aftoasa bate la portile Romaniei. Dupa ce primele focare au aparut in Marea Britanie, in doar doua saptamini epidemia a cuprins aproape intreaga Europa. Una dupa alta, numeroase tari au anuntat aparitia febrei aftoase si pe teritoriul lor. Olanda, Grecia, Franta, Italia, Germania sint doar citeva dintre statele care lupta acum cu boala. La acestea s-au adaugat si Rusia, si unele state din fosta Uniune Sovietica. Din zi in zi, veterinarii romani se asteapta ca boala sa apara si in Romania.
In fata amenintarii pe care o reprezinta febra aftoasa, autoritatile locale s-au pregatit ca pentru Apocalipsa. "Nu poti opri complet raspindirea febrei aftoase. Este cea mai contagioasa boala a animalelor si se transmite pina si prin vint sau prin intermediul pasarilor migratoare. Ce putem noi sa facem este sa ne aparam prin orice mijloace de perspectiva sumbra pe care o reprezinta febra aftoasa", a spus vicepresedintele CJ, Nicolae Ivanciu.
Febra aftoasa ataca numai biongulatele (care au copita cu doua degete): vaci, oi,
porci si capre. Cei mai sensibili la boala sint porcii si vitele. Nu ataca omul, dar acesta devine purtator al virusului. Dintr-o suta de animale infectate, 60-70 sint condamnate la moarte, iar pentru febra aftoasa nu exista nici un tratament. "Am ridicat in teleconferinta cu Guvernul problema acestei boli. La nivelul judetului nostru s-au luat toate masurile pentru a impiedica aparitia febrei aftoase. Aceleasi masuri vor fi luate in toata tara", a declarat prefectul Corneliu Rusu Banu.
Toate cele 42 de tirguri si oboare de vite din judet au fost inchise pentru o luna de zile. Aeroportul a fost pus in stare de alerta pentru a opri intrarea oricarui transport suspect. Importurile de produse din carne provenite din tarile afectate au fost interzise. Animalele sint verificate si analizate pentru a depista imediat aparitia bolii. Masuri drastice de securitate urmeaza sa fie aplicate si la vama Sculeni. "Am discutat aceasta problema cu prefectul si presedintele CJ Ungheni. Micul trafic cu produse alimentare intre Basarabia si Romania va fi oprit, iar toate mijloacele de transport care intra in tara vor fi dezinfectate. Am primit asigurari ca aceleasi masuri le vor aplica si autoritatile din Republica Moldova", a precizat Ivanciu.
In jurul Romaniei se ridica, incetul cu incetul, un adevarat zid de sirma ghimpata impotriva febrei aftoase. Masurile luate de autoritatile sanitar-veterinare din Romania ar trebui sa ne fereasca de imaginea sinistra a sute de mii de animale sacrificate. Aceleasi masuri au fost insa luate si de tarile deja afectate de epidemie, fara insa a se putea opri raspindirea bolii. Saptamina trecuta, fostul sef al Directiei Sanitar-Veterinare, Gabriel Fratila, dadea asigurari ferme ca febra aftoasa nu va patrunde in Romania. "S-au luat toate masurile pentru a preintimpina aparitia bolii. Statele din jur si-au luat si ele masuri de precautie, asa ca febra aftoasa nu poate ajunge la noi. Este exclusa o epidemie in Romania", ne-a asigurat Fratila. Succesorul sau, Vasile Hritcu, nu mai este insa la fel de sigur. "Romania se afla pe traseul principalelor culoare de migratie a pasarilor. Valea Siretului, a Prutului, culoarul Podisului Moldovei sint tot atitea posibile porti de patrundere a bolii. Insa, practic, febra aftoasa poate patrunde de peste tot", a declarat Vasile Hritcu.
Boala ar putea fi contracarata prin vaccinarea efectivelor de animale. Hritcu sustine ca Romania dispune de baza materiala necesara pentru aceasta operatiune, iar in Iasi s-ar putea face vaccinarea in maxim cinci zile. "Vaccinarea este insa interzisa de legislatia Uniunii Europene. Nu putem sa aplicam aceasta masura unilateral. De altfel, in tarile afectate pina acum s-a mers pe principiul sacrificarii animalelor infectate, asa ca ma indoiesc ca se va putea trece la vaccinare", a afirmat directorul DSV.
Masurile luate pina acum si cele care vor mai urma de acum incolo nu pot impiedica vintul sa bata, iar pasarile sa zboare. Orice animal nevaccinat se poate infecta in orice moment. Odata boala aparuta, autoritatile sanitar-veterinare din Romania se vor afla in fata celei mai mari probleme cu care s-au confruntat in ultimii 30 de ani. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii