Vom plati facturi la incalzire si vara

marți, 25 mai 2004, 23:00
4 MIN
 Vom plati facturi la incalzire si vara

Guvernantii pregatesc o strategie la nivel national pentru sistemul centralizat de termoficare. Masurile din pachetul legislativ vizeaza atit familiile racordate la sistemul central cit si pe cele debransate. Astfel, pina in noiembrie 2005 se va introduce tariful binom pentru energia termica format dintr-o parte fixa si una variabila, partea fixa urmind sa fie achitata si de cei debransati. Conform strategiei, pina la inceputul urmatorului sezon rece, toate familiile vor incheia contracte individuale cu furnizorii de energie termica. O alta masura prevazuta de proiectul Ministerului Administratiei si Internelor se refera la obligativitatea montarii aparatelor de masura a energiei termice in fiecare apartament pina la jumatatea lui 2007. „Ziarul de Iasi” i-a cerut directorului CET Ion Mihai sa comenteze aceste masuri.
Transe egale pentru agent termic tot anul
In urma cu aproximativ o luna, Guvernul anunta schimbari radicale ale sistemului centralizat de termoficare. Intentia Executivului de a interzice debransarile individuale si implicit montarea de centrale pe gaz de apartament a pus pe jar intreaga tara. Saptamina aceasta, proiectul legislativ a fost definitivat. Noutatile care au aparut se refera la disparitia masurii prin care se interzicea debransarea si introducerea unui tarif binom pentru energia termica. Astfel, din noiembrie 2005, factura pentru energia termica va fi impartita in doua. Noul tarif va contine o parte fixa, determinata in functie de puterea de consum a unei locuinte?si o parte variabila, calculata dupa consumul efectiv de energie termica. Cota fixa ar putea fi achitata in fiecare luna, chiar si in perioada verii, si se va calcula in functie de istoricul fiecarui apartament. Practic, se va calcula consumul apartamentului pe ultimul an calendaristic (cele sase luni cu incalzire). Suma astfel obtinuta se va imparti la 12 luni si se va afla astfel factura la caldura pentru fiecare luna din an.
De exemplu, pentru un apartament cu trei camere s-au consumat, in iarna trecuta, gigacalorii in valoare de aproximativ 10 milioane lei. Conform noului tip de facturare se va plati cite 800.000 lei in fiecare luna, indiferent de anotimp. Cota variabila este cea care regleaza consumul. Concret, daca intr-un apartament se consuma mai mult decit s-a calculat in cota fixa, diferenta va trebui achitata. O regularizare a consumului se va face periodic o data la citeva luni. „Este o masura binevenita din cel putin doua motive. In primul rind, facturile vor fi mult mai mici in sezonul rece. Totodata vom avea niste bani pentru vara, cind trebuie sa ne achizitionam combustibilul”, a declarat Ion Mihai, directorul CET Iasi.
Si cei debransati ar trebui sa plateasca incalzirea
Aplicarea tarifului binom va afecta si familiile debransate de la sistemul termic centralizat. „In zonele de incalzire urbana cu blocuri care au atit apartamente conectate, cit si locuinte deconectate de la sistem, implementarea tarifului cu doua componente va acorda un termen de gratie de doi ani pentru apartamentele debransate de a decide reconectarea sau a incepe sa plateasca oricum partea fixa”, se arata in strategia pregatita de MAI. In textul documentului elaborat de MAI nu se precizeaza in ce va consta cota fixa pe care vor trebui sa o plateasca cei debransati. „Probabil este vorba despre valoarea caldurii degajate de instalatiile comune. Discutii in acest sens au mai existat si in trecut pentru ca instalatia de caldura tranziteaza si apartamentele debransate si emana o cantitate de caldura pe care o achita acum doar cei racordati”, a apreciat Mihai. Adica, prin apartamentul locatarului cu centrala trec tevile de caldura care alimenteaza locuintele vecinilor ramasi la sistemul centralizat. Directorul UFET, Constantin Ciofu a calculat pentru „Ziarul de Iasi” cit ar trebui sa plateasca o familie cu un apartament de trei camere. „Pentru iarna trecuta, la un apartament de trei camere debransat ar fi trebuit sa se plateasca aproximativ 600.000 de lei, adica in jur de 100.000 lei pe luna. Cam atit ar costa caldura degajata de tevile ce tranziteaza locuinta, dar si caldura de la caloriferele de pe casa scarii”, a declarat Ciofu. In strategie nu se precizeaza daca aceasta va fi taxa fixa pentru debransati sau daca Guvernul va stabili o alta.
Contracte individuale pina in noiembrie
Pentru a stopa debransarile, guvernantii promit ca pina in luna noiembrie a acestui an fiecare familie va avea un contract individual incheiat cu societatea de termoficare. Acest contract va permite debransarea rau-platnicilor fara a afecta si familiile care nu au datorii. „Este vorba de conventii individuale realizate prin intermediul asociatiei de locatari, contractul fiind semnat doar cu asociatia”, a explicat Mihai. Astfel, rau-platnicul ar putea fi debransat individual din propria locuinta.
O alta prevedere a strategiei este obligativitatea instalarii de aparate individuale de masura a energiei termice. Cu alte cuvinte, pina la data de 30 iunie 2007, toate apartamentele vor trebui sa aiba montate repartitoare de costuri sau gigacalorimetre. „In aceasta situatie, factura de la caldura se va reduce cu circa 30%, pentru ca fiecare familie isi va putea regla consumul. Totodata, se va plati exact cit se consuma”, a completat Mihai. (Felix GUZGA)

Comentarii