Noi locuri in care se poate muri cu zile

Subtitlu

marți, 29 decembrie 2009, 12:59
5 MIN
 Noi locuri in care se poate muri cu zile

Sfirsitul nefericit al ieseanului ucis de un turture in cartierul Dacia in prima zi de Craciun este o poveste care s-ar putea repeta oricind la Iasi. Plimbatul pe strada prin dreptul unor cladiri din care se desprind bucati de tencuiala si, in cazuri mai grave, caramizi devine o aventura care se poate termina prost. Din cauza precipitatiilor abundente din ultimele saptamini, cladirile din oras lasate in paragina prezinta pericol de accidente pentru trecatori. Si asta chiar si in "inima" tirgului, pe stada Cuza Voda, te poti trezi in cap cu o caramida, cu vreo bucata de ciment ori de lemn in cel putin patru locuri.

Balcoanele de pe Cuza Voda, pericol de moarte

O scurta plimbare pe la magazinele de imbracaminte si incaltaminte de pe Cuza Voda poate avea urmari nefericite. Sub greutatea zapezii si din cauza umezelii constante, balcoanele apartamentelor vechi, odata elegante, ar putea ceda si ar cadea din ele, direct in strada, bucati groase de tencuiala, de lemn putrezit, si chiar fiare vechi. Sint astfel de balcoane in dreptul anticariatului si la citiva metri de Maternitatea „Cuza Voda", pe care trecerea anilor, temperaturile scazute si precipitatiile le-au erodat pina au devenit niste derapanaturi cu gauri cit pumnul ori cit mingile de volei. „Balcoanele acestea nu au mai fost intretinute probabil de citeva zeci de ani si sint un pericol nu numai pe timp de iarna. Vara, dupa o ploaie torentiala, cad lejer din ele bucati de tencuiala, fiindca nu mai au rezistenta de altadata. Oricum, pe linga faptul ca pot provoca accidente, au si un aspect destul de neplacut, dar nu stiu cine ar putea interveni sa le repare ori sa le strice de tot", a spus un locatar din zona. Situatia cladirilor din zona este adesea incerta, de multe ori fiind vorba de imobile aflate in litigiu intre Primarie si fosti proprietari, situatie in care nimeni nu poate investi.

Feriti-va de cladirea Galeriilor Cupola!

Nici balcoanele si arcadele Palatului Braunstein, cladirea care gazduieste Galeriile de Arta din apropierea pasajului din Piata Unirii, nu sint intr-o stare mai buna. Din balustradele distruse in proportie de peste 70% s-ar mai putea desprinde, accidental, si alte bucati de ciment care sa nenoroceasca vreun trecator a carui vina ar fi doar ca s-ar afla intr-un loc nepotrivit, intr-un „ceas rau". La fel, tot in zona centrala a orasului, pe strada Armeana, putin mai sus de sediul Partidului Romania Mare, este o casa aflata intr-un stadiu avansat de degradare, din al carei acoperis pot cadea in orice moment bucati de tigla, fiindca e deja „intr-o rina" si nu pare sa intervina nimeni prea curind pentru a-l cirpi macar. Ceea ce e mai grav este ca nici nu te poti feri, trotuarul fiind foarte ingust, iar ca sa faci doi pasi in strada e o nebunie, pentru ca poti fi calcat de numeroasele masini.

Pericol de accidente si la spitalele din Centru

La Spitalul „Sfintul Spiridon", cladirea de pe bulevardul Independentei in care se afla Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie, in zona trecerii de pietoni de la statia de autobuz, ii face pe trecatori sa circule cu grija din cauza cablurilor, sirmelor si a bucatilor de metal pe care vintul le flutura in stinga si in dreapta. De asemenea, undeva mai in deal, in dreptul Spitalului de Boli Infectioase „Sf. Cuvioasa Parascheva", situat vizavi de Inspectoratul Scolar, din zidul imprejmuitor se desprind caramizi care, chiar daca nu ar pune in pericol direct siguranta pietonilor, ar putea ridica probleme celor de la volan. Pina de curind, un alt loc periculos era intr-o anumita zona din Podu Ros, unde exista mereu riscul desprinderii de bucati mari de tencuiala de la apartamentele de deasupra fostului magazin „1001 articole", loc in care acum citiva ani un trecator a devenit de altfel victima unui astfel de accident. Acum, in buna masura, acele blocuri au fost termoizolate. Din neglijenta sau nu, a ramas insa un coltisor descoperit, care, in timp, ar putea reprezenta un pericol pentru trecatorii din zona respectiva. In oras, cladirile vechi, neintretinute de nimeni, nu sint singurele locuri in care pietonii ar putea deveni victimele unor accidente. Sarpantele prost executate si acoperisurile care favorizeaza formarea de turturi de gheata sint alte obiective la care iesenii trebuie sa fie foarte atenti, pentru a evita surprizele neplacute, care uneori ii pot costa si viata. In caz de accidente, vina va cadea in sarcina administratorilor sau proprietarilor cladirilor periculoase.

Turturul ucigas: Politia a demarat o ancheta

Politistii cauta vinovatii in cazul barbatului care a decedat dupa ce a fost lovit de un turtur. Anchetatorii spun ca au intocmit dosar penal pentru moarte suspecta si fac in continuare cercetari pentru a vedea daca se face cineva vinovat de faptul ca turturii nu au fost indepartati. „S-a intocmit dosar penal privind moartea suspecta a persoanei si facem in continuare cercetari pentru stabilirea imprejurarilor si conditiilor in care s-a produs evenimentul. Asteptam si raportul necropsiei, sa vedem cauza decesului", a precizat subcomisarul Minodor Pasaniuc, seful Sectiei I Politie (Alexandru cel Bun).

Incidentul in urma caruia si-a pierdut viata barbatul in virsta de 55 de ani s-a petrecut in prima zi de Craciun in cartierul Dacia. Victima a coborit la prinz in jurul orei 12 sa isi cumpere un pachet de tigari. La scurt timp dupa ce a iesit din scara, omul a fost lovit in cap de o bucata de gheata cazuta de pe bloc. Lovitura a fost atit de puternica incit barbatul a murit pe loc. Blocul K2, in fata caruia s-a produs tragedia, se afla in administrarea firmei Termoservice. Directorul institutiei a sustinut ca accidentul s-a produs din cauza unei acoperis construit neautorizat peste balconul unui apartament de la ultimul etaj, care a permis formarea turturilor. Acoperisul tip sarpanta a fost construit ilegal in urma cu peste zece ani si nu a fost prevazut cu uluce sau alte sisteme care sa permite scurgerea apei. Administratorii imobilului spun ca proprietarii apartamentului respectiv sint plecati in strainatate si din acest motiv nu s-au putut curata turturii formati pe acoperis. (Adrian OPRIS)

Comentarii