Perioada examenelor predispune la consum de etnobotanice si alcool

Subtitlu

miercuri, 15 iunie 2011, 22:15
2 MIN
 Perioada examenelor predispune la consum de etnobotanice si alcool

Specialistii din cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere AntiDrog (CRPECA) avertizeaza parintii si cadrele didactice in privinta faptului ca adolescentii si tinerii sint predispusi sa consume etnobotanice si alcool pentru a scapa de stresul examenelor.

"In perioada aceasta de finalizare a anului scolar, cu medii bune si mai putin bune, de sustinere a unor examene importante pentru viitor – bacalaureat, examen de admitere – , tinerii trec prin stari de anxietate puternice si stres, ce ii poate determina sa apeleze la solutii diverse pentru a face fata pe moment. Combinatia acestor ingrediente, ce tensioneaza la maximum persoana, cu factori cum sint curiozitatea, influenta grupului de prieteni sau teribilismul pot conduce la consum si abuz de medicamente, consum de alcool si de noi substante cu proprietati psihoactive, gen etnobotanice. Astfel de solutii pot avea repercusiuni pe termen mediu si lung, in plan personal, social si de cariera", a atras atentia comisarul Romica Ichim, coordonator al CREPECA Iasi.

Centrul a luat initiativa de a semnala existenta riscului ca elevii sa consume etnobotanice, medicamente sau alcool, pentru a se destresa sau pentru "a-si face curaj", ca urmare a mai multor telefoane primite de la parinti. "Au sunat sa isi exprime ingrijorarea pentru ca li s-a parut ceva mai dubios in modul de comportare al copiilor. Prin intermediul dumneavoastra vrem sa prezentam simptomele consumului, astfel incit sa nu se alarmeze nejustificat. Efectiv cazuri care sa se prezinte la noi in aceasta perioada tensionata nu au fost, dar sa stiti ca ele exista, mocnesc. Nu trebuie sa faci o cercetare sau o investigatie sub acoperire, ci ca simplu trecator le observi, mai ales seara, in jurul scolilor, in preajma caminelor, sint anumite zone", a explicat comisarul Romica Ichim.

In urma consumului de etnobotanice pot aparea urmatoarele simptome: transpiratie abundenta, scrisnet al dintilor, anxietate, halucinatii, comportament antisocial, agresivitate crescuta, depresie, diminuarea capacitatii de concentrare, afectarea memoriei pe termen scurt si probleme cardiace, cum ar fi tahicardie sau palpitatii. "Recomandam parintilor si cadrelor didactice care observa semnele ce pot orienta catre consumul de droguri sa apeleze la specialistii centrului, pentru a primi informatiile necesare diminuarii consecintelor acestor stari", a precizat comisarul Romica Ichim.

Comentarii