BAC inlacrimat

luni, 08 iulie 2002, 23:00
5 MIN
 BAC inlacrimat

Parerea organizatorilor: examen corect si obiectiv
La Liceul 3, din cei 185 de elevi care au sustinut examenul de bacalaureat, au promovat 177. Trei elevi nu s-au prezentat, iar cinci au fost declarati respinsi. Ca si la Colegiul National "Roman-Voda", nu au fost inregistrate medii de 10. Medii cuprinse intre 9,00 si 9,99 au obtinut 34 de elevi, 84 de elevi – medii intre 8,00 si 8,99, 54 – intre 7,00 si 7,99 si cinci elevi – intre 6,00 si 6,99. Dintre cele 35 de contestatii inregistrate, 15 s-au referit la notarea la proba scrisa de limba romana, 12 – la contabilitate si cite 5 contestatii la probele de literatura universala si istorie. Seful comisiei, Nicolae Craciun Popovici, profesor universitar al Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi, a declarat ca examenul de bacalaureat a fost corect si obiectiv. "Cred ca anul acesta, in ceea ce priveste corectitudinea notarii la bacalaureat, s-a facut un pas inainte. Comisiile au evaluat elevii intr-un mod corect si obiectiv. In schimb, tinerii liceeni au luat exemplu de la ceea ce s-a intimplat la examenul de capacitate, unde peste 50% din numarul contestatiilor au dat cistig de cauza elevilor. In momentul in care o teza scrisa, notata initial cu 4,00, primeste dupa contestatie nota 8,40, increderea elevilor in sistemul de notare scade. De aceea, s-a crezut ca si notarea de la bacalaureat s-a facut intr-o astfel de maniera, insa realitatea este alta. In plus, la liceele «de elita» ale Romanului, cind un elev ia nota 9,50 in loc de nota 10,00, se darima lumea! Este momentul sa apreciem corectitudinea modului de aplicare a baremelor de notare", a declarat Nicolae Craciun Popovici.
Paradox, (ne)sansa sau emotii
Contestatiile referitoare la probele scrise au putut fi depuse intre orele 9-14 si vor fi rezolvate in doua etape: o prima etapa in care candidatii pot vedea daca baremele de notare au fost corect aplicate – etapa desfasurindu-se la comisia de bacalaureat din centrul de examen, nota obtinuta neputind fi modificata. In cazul in care candidatul este in continuare nemultumit, lucrarile sint securizate si se transmit la comisia judeteana, unde sint reanalizate pe 9 si 10 iulie. Nota initiala poate fi modificata, prin marire sau micsorare, daca intre nota initiala si cea acordata de comisia de contestatie exista o diferenta mai mare de 0,5 puncte. Rezultatele contestatiilor vor fi afisate la centrele de examen, joi, 11 iulie.
Ieri, 8 iulie, pina la ora 14, la secretariatul Colegiului National Roman Voda (CNRV) erau depuse peste 40 de contestatii, iar la secretariatul Liceului 3 – 35 de contestatii. Majoritatea contestatiilor elevilor se refereau la notele obtinute la probele scise de la romana, contabilitate, istorie, chimie si literatura universala. O parte din elevi acuzau diferentele foarte mari dintre notele obtinute la probele orale fata de cele de la probele scrise, cea mai mare diferenta fiind inregistrata la CNRV, unde unul dintre elevi obtinuse nota 10 la proba orala de limba romana si nota 5 la proba scrisa pentru acelasi obiect. Majoritatea candidatilor considerau ca notele de la probele scrise sint mult prea mici in comparatie cu rezultatele obtinute pe parcursul celor patru ani de liceu. Mai mult, unii candidati au lasat sa se inteleaga ca o parte dintre elevi au obtinut note mari dupa ce "au dat dreptul". Surprinzator este ca cea mai mare parte dintre candidatii care ieri completau si depuneau contestatii au refuzat sa isi decline identitatea si sa dea informatii exacte despre posibilele tentative de frauda, cu atit mai mult cu cit ei sint considerati generatia care va salva Romania, altfel spus nu vor mai accepta compromisuri, lipsa de rsponsabilitate, furtul, coruptia sau traficul de influenta.
"In cazul meu, nu au fost diferente mari intre notele obtinute la probele orale si cele scrise. Eu am depus contestatie la psihologie, pentru ca este posibil sa se fi facut o greseala. Consider ca nota este putin cam mica pentru cit am scris. Desi nu am auzit nici un caz, este posibil sa se fi dat si bani", ne-a declarat o eleva a CNRV. O alta eleva a spus ca a depus contestatie la limba si literatura romana, considerind ca nota obtinuta, adica 8,60, este mica in comparatie cu cea ce a scris in lucrare. "Am depus contestatie la istoria romanilor si la romana, pentru ca nu sint multumita de notele pe care le-am obtinut. In cei patru ani de liceu am avut zece pe linie la romana, iar la istorie am fost la olimpiada si la faza locala, si la cea judeteana. Stiu ca am scris corect. La romana am fost notata cu 8,20, iar la istorie cu 7,85. Consider ca la ambele discipline ar fi trebuit sa iau peste nota noua. Este sigur sa s-au dat bani. A fost o mizerie tot bacul", ne-a declarat o eleva nemultumita de notele obtinute la examenul de bacalaureat. "Consider ca o buna parte dintre elevii care au contestat modul de notare sint indreptatiti. Printre acestia sint elevi care au obtinut la olimpiade judetene si nationale rezultate extraodinare, fiind notati la bacalaureat cu medii de 9. In urmatoarele zile se va decide daca modul in care acestia au fost notati a fost cu adevarat obiectiv si corect", a declarat directorul CNRV, Viorel Stan.
Multi dintre roman-vodisti au declarat ca examenul de bacalaureat s-a desfasurat intr-un mod necinstit. "Nu cred ca este drept ca eu sa am o medie mai mica decit un coleg care si-a platit bac-ul. Am facut pregatire, iar profesorii mi-au spus ca voi lua note mai mari de 9 la toate probele, insa nu s-a intimplat asa. Ma bucur ca nu am contribuit la «umplerea plicului», asa cum au facut alti colegi de-ai mei, dar nu mi se pare corect ca un elev care era pe punctul sa repete clasa a XII-a sa aiba o medie mai mare decit a mea", a declarat o alta eleva.
1.000 de elevi au luat note peste 9 la BAC
Din cei 3.264 de elevi care au promovat clasa a XII-a, doar 3.210 dintre acestia s-au prezentat pentru sustinerea eamenului de bacalaureat. Din totalul de elevi prezenti, au promovat examenele orale doar 3.190. Procentul numarului de elevi care au trecut examenul de bacalaureat este de 95,82%. Aproximativ un procent de 1,5% este alocat participantilor care au terminat liceul in anii anteriori.
Conform statisticilor intocmite de Inspectoratul General Scolar Neamt, promovabilitatea a crescut fata de anii precedenti.
Peste 1.000 de elevi care au sustinut probele de BAC au obtinut note intre 9 si 9,99. La Colegiul National "Roman-Voda", din totalul de 246 de elevi prezenti, 193 au obtinut medii peste noua.
Centrele de examinare unde nu s-au inregistrat elevi care sa nu ia note de trecere sint: Colegiul National "Roman-Voda", Liceul cu Program Sportiv Roman, Liceul de Informatica, Colegiul National "Petru Rares" si Liceul "Stefan cel Mare".
Conform statisticilor, doar noua liceeni au trecut cu 10 examenul de bacalaureat, nici unul dintre acestia neterminind studiile la vreunul din liceele romascane. (Claudia MATEI, Alex NISTOR)

Comentarii