Disponibilizari la Danubiana

vineri, 04 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Disponibilizari la Danubiana

Zaharul ieftin a dus la somaj
Concedierile sint motivate de faptul ca piata zaharului nu poate fi controlata, pretul zaharului fiind sub costul de productie actual.
"Desi inca nu am terminat bilantul anului care tocmai s-a incheiat, pot spune ca am lucrat in pierdere", a declarat managerul Danubiana. Cele 120 de persoane care nu vor mai lucra la aceasta societate vor primi plati compensatorii cuprinse intre 6 si 12 salarii, in functie de vechimea pe care o au in cadrul firmei. Disponibilizatii au fost selectati riguros, pe baza punctarii realizarilor si ierarhizarii acestora, fiind exclusi din firma cei care au inregistrat punctaje minime. La inceputul lunii februarie, inca 120 de angajati ai Danubiana vor ingrosa rindurile somerilor. In cadrul societatii vor mai ramine 200 de salariati. "Oamenii sint, desigur, nemultumiti, fiindca fiecare isi doreste sa aiba un loc de munca. Din pacate, situatia in care ne aflam in momentul de fata ne obliga sa luam aceste decizii", a spus Laurentiu Ene.
Societatea va angaja, in functie de necesitati, muncitori sezonieri. "Fabricile de zahar care s-au aliniat la normele europene si occidentale nu au mai mult de 120 de angajati permanenti si nici nu inregistreaza pierderi cum am inregistrat noi anul trecut. Este timpul sa intram si noi in rind cu celelalte fabrici de profil!", a conchis Laurentiu Ene. Pierderile inregistrate in anul 2001 de Danubiana, care insumeaza zeci de miliarde de lei, sint datorate tehnologiilor depasite de care aceasta dispune in acest moment, pretului de vinzare a zaharului (care nu acopera costul de productie) si ineficientei unei parti a personalului angajat.
Investitii de un milion de dolari
Printre masurile stabilite pentru anul care tocmai a inceput, prioritare sint: realizarea unor investitii in valoare de cel putin un milion de dolari – care vizeaza retehnologizarea fabricii – cresterea productiei de zahar pentru acoperirea cererii de pe piata si prelucrarea a 220.000 de tone de sfecla de zahar.
"Incercam sa demonstram cultivatorilor de sfecla de zahar ca productia de zahar este o afacere profitabila si merita luata in considerare. Intentionam sa platim cantitatile de sfecla de zahar cu zahar prelucrat", a mai declarat Laurentiu Ene. Managerul Danubiana apreciaza ca in acest an se vor inregistra cresteri semnificative ale pretului de comercializare a zaharului, motivate de incercarea de a acoperi costurile de productie. In ceea ce priveste disponibilizarea masiva a salariatilor de la societatea "Romecanica" SA, directorul Danubiana, in calitate de actionar, a refuzat orice comentariu, aprecind ca este de competenta directorului Romecanica sa abordeze acest subiect.
Mentionam faptul ca directorul Catalin Limbidis va reveni in cadrul societatii dupa data de 7 ianuarie.
Sindicatele sint pe baricade
Virgil Vieru, liderul sindical al Romecanica, sustine ca ceea
ce se intimpla la Romecanica se trece sub tacere pentru ca, de fapt, este vorba despre lichidarea mascata a societatii. "E o restringere de activitati si se lichideaza societatea intr-o forma mascata, tocmai pentru ca romascanii sa nu isi dea seama de hotia care se petrece", apreciaza Virgil Vieru.
Din toti lucratorii de la aceasta fabrica vor ramine 15, care vor participa efectiv la lichidarea firmei, printre acestia aflindu-se si Virgil Vieru. Ceilalti salariati, care vor fi disponibilizati, vor primi plati compensatorii si ajutor de somaj. O alta nemultumire a salariatilor disponibilizati este aceea privitoare la posibila vinzare a Romecanica. "Cumparatorul ascuns al «Romecanica» este o firma din Bacau, care nu are nevoie de salariati, ci doar de fabrica. Pentru lichidarea activelor- a utilajelor- exista deja patru cereri", spune liderul de sindicat.
El sustine ca ceea ce s-a intimplat la Romecanica, din luna noiembrie si pina acum, este "ilegal". "Am actionat in instanta comitetul director al societatii in urma disponibilizarilor facute in noiembrie si decembrie, disponibilizari ilegale, pentru ca nu erau votate si de Adunarea Generala a Actionarilor, asa cum ar fi trebuit. Desi probele pe care le-am prezentat au fost de necontestat, instanta a lasat totul «in coada de peste»" , a sustinut Virgil Vieru. (Alex NISTOR)

Comentarii