Dupa sase luni, Statutul de zona defavorizata nu a adus nimic Romanului

joi, 20 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Dupa sase luni, Statutul de zona defavorizata nu a adus nimic Romanului

Pe parcursul anului trecut, toti romascanii asteptau, ca pe o ultima speranta de relansare a economiei unei foste zone industriale, obtinerea statutului de zona defavorizata. In luna septembrie, Romanul a obtinut acest statut, care s-a dovedit a fi doar o hirtie emisa de minister, fara nici o valoare reala, pentru ca, intre timp, toate facilitatile care ar fi motivat realizarea de investitii in Roman au fost abrogate. Dupa sase luni de la obtinerea acestui statut, viata economica a orasului in care traim continua sa se naruie, iar singurul motiv pentu care rata somajului scade este faptul ca romascanii parasesc orasul in care s-au nascut, pentru a lucra in strainatate. Ce e mai rau e ca Romanul va mai avea acest statut timp de inca doi ani si jumatate, dar nimeni nu va veni sa investeasca in „zona defavorizata”, pentru ca nu mai are nici o motivatie in acest sens.
50 de firme au renuntat la a investi in Roman
In zona Nord-Est mai sint si alte orase care au obtinut statutul de zona defavorizata: Pascani, Comanesti (Bacau) sau Negresti (Vaslui). Orasul Pascani a obtinut statutul in aceeasi perioada ca si Romanul, iar efectele au fost aceleasi: agentii economici au vazut ca multe facilitati au fost retrase si, in consecinta, s-au retras si ei. „Orasele Roman si Pascani au obtinut un statut de zona defavorizata fara valoare. La Roman, in jumatate de an, nu s-a intimplat nimic. Atunci cind un investitor isi propune sa obtina o serie de facilitati, el are si obligatii. In cazul fostului statut de zona defavorizata, investitorul trebuia sa infiinteze cel putin un punct de lucru, cu cel putin zece persoane angajate, din care cinci – someri. Angajarea trebuia facuta pe o perioada de minim sase ani. Daca afacerea nu ar fi mers, investitorul ar fi fost obligat sa isi pastreze angajatii. In schimb, investitorul ar fi beneficiat de scutirea de taxe vamale si TVA – abrogata de Legea 345/2002 – si de scutirea de la plata impozitului pe profit – abrogata si ea de Legea 414/2002. Au mai ramas scutirea de taxe vamale pentru materie prima si aminarea cu 12 luni a platii TVA, care nu reprezinta nici un fel de avantaj: majoritatea materiei prime provenite din Uniunea Europeana se vinde fara taxe vamale, iar aminarea de la plata TVA este prevazuta de legile in vigoare, indiferent daca e vorba de investitii in zona defavorizata sau nu”, spune Gheorghe Harja, directorul Directiei de Implementare Programe din cadrul Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE). Toata lumea stie ca, asa cum nimic nu s-a intimplat in jumatate de an, asa nu se va intimpla nimic care sa relanseze economia unei zone defavorizate nici in urmatorii doi ani si jumatate. „Peste 50 de investitori au venit la noi cu statutul zonei defavorizate, unde se specificau facilitatile dorite. Era posibil ca, la Roman, sa se investeasca in servicii, in productia pielariei, lemnului si in industria zaharului. Cind au aflat ca facilitatile au fost abrogate, au renuntat la planurile de investitii”, declara Gheorghe Harja.
La Comanesti, statutul de zona defavorizata a adus investitii masive
Daca la Roman statutul de zona defavorizata nu inseamna decit o hirtie, la Comanesti lucrurile au stat cu totul altfel, pentru ca investitorii beneficiau de toate avantajele oferite de statut, acestea nefiind inca abrogate in momentul acordarii statutului. De exemplu, o firma ce avea ca domeniu de activitate prelucrarea pestelui oceanic a construit, in plus fata de firma din Bacau, un alt punct de lucru la Comanesti. Au fost angajate 700 de persoane. Cit priveste ceea ce se va intimpla la Roman, raspunsul celor de la ARDNE este cit se poate de clar: „La Roman nu se va intimpla nimic, chiar daca exista forta de munca de o calificare deosebita si o infrastructura extraordinara”. (Alex NISTOR)

Comentarii