EVAZIUNE FISCALA DE 40 DE MILIARDE

luni, 01 mai 2006, 21:17
3 MIN
 EVAZIUNE FISCALA DE 40 DE MILIARDE

Constantin Iosub, administrator judiciar al societatilor Umaro SA Roman si Cerealcom VS, s-a ales cu o sesizare penala din partea comisarilor Garzii Financiare Neamt, saptamina trecuta. Administratorul judiciar a emis, in numele societatii Cerealcom VS, facturi pe care nu le-a inregistrat in evidenta contabila a firmei. El este, acum, acuzat de evaziune fiscala, prejudiciul creat de acesta fiind estimat la aproximativ 40 de miliarde de lei. „Administratorul judiciar al Cerealcom VS, Constantin Iosub, a fost reclamat de catre fostul administrator al Cerealcom VS, Gheorghe Strungariu, pe data de 29 martie. Verificarile efectuate s-au concretizat prin emiterea unei sesizari penale in cazul lui Constantin Iosub, sub aspectul comiterii infractiunii de evaziune fiscala. Comisarii nostri au gasit sase facturi emise de Constantin Iosub in numele Cerealcom VS, catre societatile TCE 3 Brazi, Satem Impex SRL si Metric SRL din Neamt, precum si catre doua societati din Iasi. Valoarea totala a prejudiciului este estimata la 40 de miliarde de lei. Constantin Iosub a recunoscut ca nu a inregistrat aceste facturi in evidenta contabila a Cerealcom VS, dar a sustinut ca a avut ca motiv faptul ca nu i-a fost pusa niciodata la dispozitie arhiva de acte contabile a societatii. Evidenta contabila a Cerealcom VS nu este intocmita din anul 2002. Sesizarea penala a fost trimisa catre Inspectoratul Judetean de Politie Neamt, pentru efectuarea cercetarilor necesare. Conform Legii 241/2005, daca va fi gasit vinovat, Constantin Iosub risca pedeapsa cu inchisoare de la doi la opt ani sau amenda penala”, a declarat Constantin Nistor, comisar sef al Garzii Financiare Neamt.
Sesizarea facuta de catre Garda Financiara a fost preluata de catre politistii nemteni din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog. „Am inregistrat aceasta sesizare venita din partea Garzii Financiare si s-au demarat deja o serie de verificari. La finele cercetarilor, in acest caz se va da o solutie. Este posibil ca dosarul sa fie inaintat, ulterior, procurorilor de la Directia de Investigatie a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism sau celor de la Departamentul National Anticoruptie”, ne-a declarat comisarul Petru Nica, seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Neamt.
In aprilie 2001, Cerealcom VS, administrata, la acea vreme, de Gheorghe Strungariu, a disponibilizat 10,695 miliarde lei reprezentind „cumparare actiuni SC Umaro SA Roman pentru SC TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamt”. La data de 6 aprilie 2001, din conturile Cerealcom VS deschise la DemirBank Piatra Neamt au plecat 7,5 miliarde lei, prin 16 ordine de plata, catre SVM – DZ – Securities Bucuresti – societate de valori mobiliare, scopul fiind acela de a-i cumpara lui Tarita actiuni la Umaro Roman. Trei zile mai tirziu, pe data de 9 aprilie 2001, Cerealcom VS mai emite alte sapte ordine de plata, in valoare de 3,195 miliarde lei, tot pentru achizitionare actiuni SC Umaro SA Roman, in numele firmei lui Tarita. Astfel, scotind din buzunar doar diferenta de 707 milioane lei, deputatul – la acea vreme – Culita Tarita – a devenit proprietarul a 91,494% din actiunile Umaro SA, cu sprijinul Cerealcom VS. In schimbul acestor „mici favoruri”, deputatul trebuia sa negocieze arendarea Insulei Mari a Brailei in favoarea Cerealcom, sustine cel care a facut sesizarea acestei evaziuni catre Garda Financiara. Acest lucru, insa, nu s-a mai intimplat.
Falimentul societatii Cerealcom VS a fost declansat pe data de 25 septembrie 2002, pentru o datorie de sapte miliarde de lei, instanta numindu-l pe Constantin Iosub ca administrator judiciar al Cerealcom VS. Constantin Iosub nu a trecut la inventarierea pasivului si activului societatii, ci a inceput sa instraineze bunuri imobile care au apartinut Cerealcom, o parte din acestea facind deja obiectul unui proces de executare deschis de firma Satem Impex SRL. Ulterior, Curtea de Apel Bacau a demontat deciziile de incepere a procedurii de faliment pe care instanta nemteana se grabea sa le puna in aplicare. La Bacau, falimentul Cerealcom VS a fost considerat nul, dupa ce, din analiza planului de reorganizare si a actelor contabile, s-a dovedit ca valoarea activelor societatii o depasea pe cea a pasivelor, fapt care permitea redresarea unei firme care, paradoxal, se presupunea a fi in incapacitate de plata. O surpriza in tabloul creditorilor Cerealcom VS a fost, la acel moment, inscrierea omului de afaceri Culita Tarita. TCE 3 Brazi figura in evidente cu un debit de 133,304 miliarde de lei, echivalentul a cinci milioane de dolari, debit nedovedit cu documente si neoperat in evidentele contabile. Reamintim faptul ca Constantin Iosub a fost numit administrator judiciar si in cazul societatii Umaro SA Roman, la care actionarul majoritar este omul de afaceri Culita Tarita.

Comentarii