Explozie de proportii la Roman

marți, 10 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Explozie de proportii la Roman

La sfirsitul lunii iulie, silozul de depozitare a cerealelor, ce a apartinut fostului FNC Roman, va fi aruncat in aer, pentru ca terenul din zona sa poata fi eliberat de uriasa constructie, care nu a mai fost folosita de ani de zile.
Actualmente, constructia apartine SC Grup Lemn, societate care a cumparat activele fostului FNC. Deoarece obiectul de activitate a acestei firme nu implica folosirea unei astfel de contructii in activitatea de productie, conducerea SC Grup Lemn a hotarit demolarea acestui siloz urmind ca, pe terenul respectiv, sa fie ridicata o alta constructie. Demolarea silozului se va face prin implozie, astfel incit constructia sa fie aruncata in aer fara a distruge constructiile din jur sau a cauza pagube materiale. "Noi nu mai folosim acel siloz. S-a hotarit demolarea lui. Am apelat la o firma de specialitate, SC Krisp SRL din Baia Mare, ai carei angajati sint profesionisti in astfel de demolari la care se folosesc explozivi. Firma este autorizata si nu este la prima actiune de acest fel. Din cite am aflat, specialistii acestei firme au mai efectuat astfel de demolari, prin implozie, la niste silozuri care au apartinut unei fabrici de bere de la Oradea. Acolo nu au fost probleme si nici la noi nu vor fi. Trebuie sa eliberam acel teren pentru ca societatea noastra doreste sa construiasca acolo o fabrica de scaune. Saptamina viitoare vom incepe efectuarea calculelor si schitelor pentru distrugerea acestei constructii, actiune care va avea loc la finalul acestei luni", ne-a declarat inginerul Daniel Lungu, directorul SC Grup Lemn Roman.
In cursul saptaminii trecute, in incinta acestei societati au mai fost distruse, tot prin implozie, alte doua cladiri dezafectate, de marimi mai mici, fara ca aceste actiuni sa provoace pagube materiale sau victime omenesti.
Distrugere controlata prin impuscare
Demolarea silozului, amplasat in imediata apropiere a soselei E 85, este a doua actiune de acest fel, care se inregistreaza in judetul Neamt in ultimii 15 ani. "Din cite imi amintesc, noi am efectuat o astfel de demolare, in anul 1995, la SC Azochim Savinesti, cind a fost nevoie sa distrugem niste temelii de beton. Societate a apelat la noi si totul a decurs fara probleme. In ceea ce priveste silozul de la Roman, noi nu am fost anuntati de asa ceva, deoarece nici nu este nevoie, atit timp cit exista o firma cu un astfel de obiect de activitate. Cred ca se vor folosi de un procedeu numit «distrugere controlata prin impuscare». Speram sa nu fie probleme asa cum au fost de curind la Botosani, unde o astfel de demolare a esuat si s-au inregistrat pagube materiale foarte mari", ne-a declarat maiorul Ioan Nitica, inspector sef al Inspectoratului de Aparare Civila Neamt. (Bogdan GOTCA)

Comentarii