Fumatorii inraiti isi pun patura in cap

marți, 04 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Fumatorii inraiti isi pun patura in cap

Guvernul a aprobat actul normativ potrivit caruia se interzice fumatul in spatiile publice inchise. In institutii, societati comerciale, baruri, restaurante, discoteci, fumatul va fi permis numai in locurile special amenajate in acest scop, care trebuiesc dotate cu aparatura de ventilatie, cu extinctoare si cu scrumiere. In plus, aceste spatii speciale trebuie construite si amenajate in asa fel incit "sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise".
In privinta pachetelor de tigarete de 10 bucati (considerate mai accesibile ca pret copiilor si adolescentilor), Guvernul a hotarit ca, pentru epuizarea stocurilor existente, acestea vor mai putea fi comercializate pina la 31 decembrie 2004, dupa care productia si vinzarea lor vor fi interzise. In schimb, vinzarea tigaretelor la bucata este interzisa odata cu intrarea in vigoare a actului normativ (incepind cu data publicarii sale in Monitorul Oficial).
A fost introdusa o noua definitie pentru "spatii inchise de la locul de munca" (unde fumatul este interzis), in sensul ca aceasta include toate spatiile functionale din imobile, precum hale industriale, spatii de depozitare, sali de sedinta, holuri, coridoare, toalete, lifturi, birouri sau camere utilizate de doua sau mai multe persoane.
Discotecile romascane (Inter Club, Number One) si cluburile (Oscar, Hera, Rigoletto) sint dotate cu aparate de aer conditionat, stingatoare si scrumiere.
O noua metoda: fumatul pe sub patura
Noua lege a fumatului in institutiile publice ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare si pentru cadrele medicale de la Spitalului Municipal Roman. Unii medici au recunoscut ca fumeaza in cabinete, in timp ce alte cadre medicale prefera sa "traga" o tigara pe scarile secundare, ferite de ochii lumii. Desi fumatul in salone este interzis, doctorul Dan Arvatescu, directorul spitalului, a recunoscut ca acest regulament nu se respecta, chiar daca o tigara fumata unde nu trebuie ar atrage externarea pacientului. "In privinta cadrelor medicale, treburile sint mult mai simple, pentru ca am putea sa amenajam un loc special pentru fumat. Cu pacientii este mult mai dificil. Sint pacienti care fumeaza in saloane, pe sub patura. Avem chiar pacienti care sufera de arterita si carora le-am amputat un membru, insa acestia continua sa fumeze. Odata cu intrarea in vigoare a noii legi, vom lua masuri mai drastice impotriva celor care nu respecta regulamentul", a declarat doctorul Dan Arvatescu.
Nefumatorii ii respecta pe fumatori
Din luna decembrie, de cind a fost interzis fumatul in locurile publice, angajatii societatii Goscom sint nevoiti sa "traga" cite o tigara doar in locurile special amenajate. De altfel, conducerea societatii a pus afise in locurile unde este dezlegare la fumat. Chiar daca nu este fumator, Eduard Corduneanu, directorul general al firmei, are mai multe scrumiere in birou, insa intr-un colt al camerei este amenajat un loc special pentru fumat. "La mine in biroul am lasat sa se fumeze. Eu nu sint fumator, dar pentru ca am multi musafiri care fumeaza, nu-mi permit sa le interzic", a spus Eduard Corduneanu.
La Distrigaz Roman, legea antifumat nu a adus nici o noutate. Asta pentru ca in institutie, in baza unui regulament de ordine interioara, s-a interzis fumatul inca de anul trecut. Dumitru Blesneag, inginerul coordonator al Distrigaz, a sustinut ca pentru salariatii fumatori s-au amenajat locuri speciale in interiorul, dar si in exteriorul cladirii. Pentru functionarii din Primaria Roman, conducerea institutiei a hotarit ca se fumeaza numai intr-o camera, respectiv in sala de presa. Dan Ailincai, purtatorul de cuvint al Primariei, a sustinut ca incinta pentru fumat va fi in curind dotata cu un ventilator, astfel incit aerul sa fie proaspat in permaneta. (Lucia CRAINICU, Emilian PAL, Alice VIZITIU)

Comentarii