O noua sarcina pentru primarii: numaratoarea gravidelor

marți, 18 februarie 2003, 00:00
2 MIN
 O noua sarcina pentru primarii: numaratoarea gravidelor

Dupa ce au primit ordin sa efectueze recensamintul marilor datornici la intretinere, functionarii primariilor trebuie sa se apuce acum de impartit pe clase si categorii populatia aflata pe raza localitatilor. Fiecare consiliul local din judet trebuie sa comunice aceste date Serviciului de Mobilizare si Pregatire a Teritoriului pentru Aparare (SMEPTA) Neamt. Juristul Gheorghe Carnariu, secretarul Primariei Roman, a declarat ca a primit aceasta "misiune" in urma cu o saptamina si ca are 30 de zile termen de finalizare a situatiei.
"Sint 20 de anexe pe care noi trebuie sa le completam cu ajutorul agentilor economici. Noi am trimis adrese catre societati, cu rubricatia respectiva, si asteptam de la fiecare in parte comunicarea oficiala, dupa care noi facem forma finala a raportului", a declarat Gheorghe Carnariu.
In baza Legii 132/1997 privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public, primarii trebuie sa raporteze citi barbati si cite femei traiesc pe raza localitatii, cite dintre aceste persoane sint salariate si cite nu, care este numarul salariatilor care au virste mai mici de 18 ani ori peste 65 de ani. Totodata, salariatii primariilor vor trebui sa raporteze si cite mamici au in intretinere copii cu virste de pina la doi ani care domiciliaza in fiecare localitate. "Situatia pe care am cerut-o nu are nici o legatura cu evenimentele de acum, din lume. Aceste date se culeg la interval de patru ani, in functie de planurile care se aproba de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Datele pe care le-am solicitat sint necesare in caz de mobilizare sau razboi, cind se trece la aprovizionarea rationalizata cu produse a populatiei. Se face o analiza a posibilitatilor locale si se vede ce nevoi mai sint", a declarat colonelul Vasile Ursache, seful SMEPTA Neamt.
Functionarii primariilor trebuie sa mai faca o evidenta a persoanelor evacuate, precum si a femeilor gravide in luna a cincea. In caz de razboi, femeile insarcinate incepind cu luna a cincea vor primi ratie dubla de alimente.
In plus, trebuie stiut citi barbati ar fi disponibili sa plece pe front sau sa fie integrati intr-unul din serviciile strategice ale economiei. (Lucia CRAINICU)

Comentarii