Piinea se va scumpi

miercuri, 21 mai 2003, 23:00
3 MIN
 Piinea se va scumpi

Majorarea cheltuielilor de productie si seceta din acest an vor duce la cresterea pretului la p?ine si produse de panificatie, afirma reprezentantii firmelor producatoare. Micile brutarii din Roman asteapta cu nerabdare ca societatea Morarit Panificatie SA sa hotarasca majorarea preturilor. Daca in celelalte judete ale Moldovei producatorii afirma ca pretul piinii va creste cu 5 – 6% in luna iunie, la Roman majorarea preturilor se va face simtita in luna iulie, dupa recoltarea griului din acest an.
Brutaria E 85 resimte cresterea cheltuielilor de productie inca din decembrie 2002. Stabilitatea pe piata a firmei mai poate fi mentinuta pina la sfirsitul lunii iunie, cu ajutorul creditului de 700 de milioane de lei, obtinut de la Banc Post, credit ce a finantat achizitionarea a 70 de tone de faina de griu. „Singurii care pot decide o majorare a pretului piinii sint cei de la Morarit Panificatie. Pentru noi, lupta de supravietuire se da din decembrie 2002, de cind au survenit majorari ale pretului materiei prime, trecerea de la dolar la euro si cresterea cheltuielilor de productie, care, pentru noi, sint mai mari cu 30% decit incasarile. Creditul contractat in luna ianuarie, a carui valoare este de 700 de milioane de lei, ne-a ajutat la constituirea unui stoc de faina de 70 de tone, care ne mai ajung pina la sfirsitul lunii iunie”, a declarat Gabi Rotila, sefa brutariei E 85. Brutaria produce intre trei si sapte mii de piini zilnic, in patru sortimente. „Productia scade iarna, cind cererea e mica la sate, deoarece taranii au rezervele de griu pregatite”, a precizat Gabi Rotila. Brutaria E 85 se afla pe piata romascana din 1998, fiind a treia ca volum de productie, dupa Morarit Panificatie SA si Panevada Tamaseni.
Si Viorel Neculai, manager al brutariei Panevada din Tamaseni, considera ca decizia de majorare a pretului piinii depinde in exclusivitate de Morarit Panificatie. La Panevada, profitul lunar este de maxim 2-3%. „Majorarea pretului piinii depinde doar de Morarit Panificatie SA, firma care influenteaza in mod decisiv modificarea preturilor. Numai ca sa ne acoperim cheltuielile si sa obtinem un profit de 10% ar trebui sa majoram pretul unei piini cu peste 1.000 de lei. Deocamdata, abia obtinem un profit lunar de 2 – 3%, la o productie medie de 3.200 de piini pe zi”, spune Viorel Neculai.
Asteptarea producatorilor de piine ar putea lua sfirsit in luna iulie, cind este posibila o majorare importanta a pretului produselor. Majorarea nu are drept cauza principala cresterea cheltuielilor de productie, ci cresterea pretului griului provenit din recolta acestui an. „Pina la urmatoarea recolta, adica pina in luna iulie, nu vom majora preturile la piine. In functie de pretul pe care griul nou il va avea pe piata interna in aceasta vara, vom recorela si noi preturile. Din pacate, previziunile in ceea ce priveste pretul griului sint sumbre: seceta din acest an va contribui la o crestere iminenta a valorii griului si, implicit, a pretului piinii”, a declarat Vasile Levarda, managerul firmei Morarit Panificatie SA, producatoarea a 100 de sortimente de produse de panificatie. Astfel, luna iulie va aduce, mai mult decit sigur, o scumpire deloc neglijabila a piinii, unul dintre putinele alimente pe care romascanul de rind isi mai poate permite sa le aiba pe masa. (Alex NISTOR)

Comentarii