Politistii ii vor trata pe cetateni cu manusi

marți, 24 mai 2005, 23:00
3 MIN
 Politistii ii vor trata pe cetateni cu manusi

Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Neamt a emis, in cursul zilei de ieri, un set de norme
interne prin care se incearca schimbarea mentalitatilor unora dintre lucratorii de politie, atunci cind intra in
contact cu cetatenii. Masurile, care nu pot fi decit benefice pentru contribuabili, urmaresc determinarea
cetatenilor care intra in contact cu politistii sa nu mai adopte „pozitia ghiocelului” (n.r. – in picioare, cu capul plecat) atunci cind poarta o discutie cu un lucrator de politie.
Procesele verbale, incheiate cu contravenientul in masina personala
Prima masura luata de catre conducerea IPJ Neamt a fost cea cu privire la comportamentul politistilor de la Serviciul de Politie Rutiera Neamt. Conform noilor prevederi, lucratorii de politie care actioneaza in trafic sint obligati sa nu mai incheie procesele verbale de contraventie stind in masina de serviciu, cu
contravenientul aflat in picioare, linga masina. In momentul in care constata o contraventie, politistul este
obligat sa se prezinte la masina celui depistat ca a incalcat o regula de circulatie, sa-i solicite documentele, dupa care, daca se impune o sanctiune, sa-i ceara contravenientului sa astepte in propria masina efectuarea formalitatilor, cerindu-i in mod expres acestuia sa astepte in propria masina si sa nu mai stea in picioare linga masina Politiei. In plus, politistul este obligat sa completeze amenda linga masina celui amendat, pe plansa clasica folosita de agentii de politie rutiera, ei avind dreptul sa completeze procesul verbal in masina de serviciu doar in conditii meteorologice nefavorabile (ploaie, vint, ninsoare). Ulterior, politistul se va prezenta la masina contravenientului pentru a-l instiinta pe acesta despre ce masuri s-au luat impotriva sa si pentru a-i cere semnarea procesului verbal. „Este o masura pozitiva, o masura care vine in ajutorul cetateanului. Unii dintre lucratorii nostri trebuie sa inteleaga faptul ca participantii la trafic nu le sint subalterni si trebuie tratati, indiferent de fapta comisa, cu respect. Politistul trebuie sa-si faca meseria sa, insa nu trebuie sa adopte o conduita superioara fata de cetatenii cu care intra in contact”, ne-a declarat comisarul Ioan Catana, seful Serviciului Circulatie din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Neamt.
Orele pentru audieri se respecta cu strictete
O alta masura luata de catre conducerea IPJ Neamt este cea cu privire la respectarea orelor de audienta si a celor pentru audierea persoanelor implicate in cercetarile efectuate de politisti. De exemplu, de acum in colo, in momentul in care un lucrator de politie solicita o discutie cu un cetatean pentru rezolvarea unui caz, politistul este obligat sa respecte cu strictete ora la care a chemat persoana respectiva pentru audieri, astfel incit cetatenii solicitati sa se prezinte la Politie – in calitate de martor ocular, invinuit – sa nu mai fie nevoiti sa astepte ore in sir pina in momentul in care il vor gasi pe politistul care le-a solicitat prezenta. In plus, in momentul audierilor, politistii nu mai au voie sa-i tina in picioare pe cetatenii solicitati, ei trebuind sa le ofere cite un scaun si sa adopte o tinuta decenta fata de cei cu care stau de vorba. In cazul in care un politist nu poate respecta, din motive strict profesionale, ora la care urma sa discute, de exemplu, cu un martor, lucratorul de politie este obligat sa instiinteze persoana respectiva de decalarea programului
pentru audiere.
Toate aceste decizii luate de catre conducerea IPJ Neamt vor intra in vigoare incepind cu data de 1 iunie a acestui an. (Bogdan GOTCA)

Comentarii