Regele Mihai are un prieten la Stejaru

luni, 17 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Regele Mihai are un prieten la Stejaru

Dumitru Macovei a luptat in razboi, a avut circiuma, a lucrat ca dulgher, a fost vornicul satului, dar a dus o viata cumpatata. Are patru copii, zece nepoti si sapte stranepoti. De cind i-a murit sotia, in urma cu zece ani, batrinul este ajutat de copii.
Ieri, "la han la Macovei", asa cum spun localnicii, petrecerea era in toi. In curte, nepotii frigeau cirnatii pe gratar, iar in casa, voia buna era accentuata de melodiile populare de la Radio Iasi. Era emisiunea de dedicatii muzicale si mos Mitita primea dedicatii "in exclusivitate" de la nepoatele din Italia si de la baietii din comuna.
Dumitru Macovei este un om respectat in sat. Dupa ce, timp de sapte ani, a fost plecat la razboi, pina in muntii Tatra, mos Mitita a venit acasa si si-a facut circiuma. La el la poarta se tineau horele satului si, pentru ca tinerii sa se distreze, Dumitru a adus iujuri si si-a facut ghetarie.
"O parte din armata am facut-o la palat, la Snagov. Cind eram de garda, ne jucam cu regele, cu Mihai. Avea vreo noua ani si, noi, soldatii, il trageam in scrinciob", isi aminteste batrinul. Acum, cind aude de rege la aparat, tresare. Nu a facut nici un fel de politica, pentru ca a ramas fidel monarhiei. De altfel, stiindu-l simpatizant al regelui, un satean i-a facut rost de o poza a regelui si a reginei. Batrinul o tine la vedere, pe un raft de la dulapul din bucatarie.
Chiar daca avea propria circiuma, mos Mitita nu a pus gura pe bauturile din comert. La el in beci, vinul tinea de la un an la altul.
Si acum, dupa atitia ani, batrinul isi aduce aminte cum scria unui cumatru de la Sascut cu vin negru, in loc de cerneala.
"Pentru ca avea han si doua hectare de pamint, era considerat chiabur. Ca sa nu aiba probleme, a inchis circiuma si s-a angajat ca dulgher, la Drumuri si Poduri", a marturisit, baiatul cel mare, Gheorghe, de 65 de ani. Dupa cum spune mos Mitita, vara se trezea dimineata la ora patru si muncea pina la noua. Lua un sfert de vin, statea la umbra pina cind soarele nu mai era asa de puternic si, apoi, o lua de la capat.
Toata suflarea din sat, dar si din localitatile din jur, il stiu si il respecta pe mos Mitita. El a fost cel mai vestit vornic de nunti din imprejurimi. "A participat la sute de nunti. Este un om cu mult umor si care tot timpul a stiut sa spuna o gluma buna. In plus, pe linga aceste distractii, impreuna cu alte trei familii din sat, se adunau in fiecare simbata si petreceau. Femeile coceau placinte, frigeau carne si, cu un pahar de vin bun, se distrau foarte bine. Eram mici pe atunci, dar stiu ca era un mod placut de a-ti petrece duminicile", ne-a marturisit Constantin, mezinul familiei.
De altfel, aceasta placere a batrinului l-a facut vedeta. La el in batatura au venit reporteri de la radio si televiziune care au filmat obiceiurile din sat. Alaturi de Ansamblul "Stejarelul", mos Mitita a fost vizitat de olandezi, care au filmat-o pe sotia lui facind placinte si pe mos Mitita povestind datinile din zona. Faptul ca in familia Macovei voia buna este la ea acasa s-a vazut si ieri, cind fetele, nurorile si nepoatele batrinului se distrau de minune.
O alta indeletnicire prin care batrinul a devenit cunoscut in zona este maiestria batrinului in a sacrifica animale. "Din acest punct de vedere, era renumit in imprejurimi. De-a lungul anilor, a taiat sute de animale. Ca sa fiu sincer, acest lucru a constituit si o sursa de venit pentru noi", a spus Gheroghe Macovei.
In fiecare an, la mijlocul lui februarie, in familia Macovei se petrece. Din noua copii, citi au fost la parinti, mos Mitita a ramas singurul in viata. Ca longevitate, el i-a intrecut pe toti, avind in vedere ca ceilalti s-au stins in jurul virstei de 90 de ani. Copiii batrinului, la rindul lor bunici, spun ca mos Mitita a fost cumpatat la munca, la mincare, la bautura si la vorba. Ei vor ca la anul sa sarbatoreasca suta de ani a tatalui lor. (Lucia CRAINICU)

Comentarii