Salariati fantoma

joi, 18 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Salariati fantoma

Angajati doar pe hirtie
20 de romascani, printre care Viorel Cobuz, Ion Mazareanu si Gabriela Vrinceanu, au lucrat, pina in aprilie 1999, la un centru de protectie a plantelor, aflat in administrarea Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) si a Directiei Fitosanitare. La 1 aprilie 1999, s-a hotarit ca aceste centre sa fie preluate in administrare de Consiliul Judetean Neamt, dar acesta nu a redeschis centrele. Teoretic, angajatii trebuiau platiti pentru ca nu le fusesera inchise cartile de munca.
"Dupa ce s-a desfiintat centrul, nu ne-au mai fost inchise cartile de munca. Acest fapt nu ne-a permis nici sa beneficiem de somaj si nici sa primim, in continuare, salariile trecute in contractul de munca. Am ramas astfel angajati la o societate care nu exista", a declarat Ion Mazareanu. Cartelul Alfa, la care salariatii centrului erau afiliati, a intentat proces, hotarirea definitiva fiind ca Directia Agricola Neamt sa plateasca celor 20 de romascani suma de 715,9 milioane de lei, reprezentind drepturi banesti cuvenite pentru perioada aprilie 1999 – aprilie 2002 si cheltuieli de judecata. DGAIA nu a achitat nici un ban, motivind prin faptul ca Ministerul Agriculturii (MAAP) nu a raspuns solicitarii lor.
Doua ministere nu se grabesc sa repare o greseala
Reprezentantii DGAIA vor discuta la MAAP plata acestor salarii lunea viitoare. "In 1999, ca urmare a reorganizarii fostului Inspectorat de Protectie a Plantelor, centrele de protectie urmau sa treaca in subordinea Consiliului Judetean (CJ), insa CJ a refuzat sa puna din nou in functiune aceste centre si sa aloce si fondurile de salarii necesare, motivind prin faptul ca legea de reorganizare nu ar fi constitutionala. CJ este singurul din Romania care a luat o astfel de decizie. In urma unor procese intentate de salariatii romascani, DGAIA a fost determinata prin lege sa plateasca peste 700 de milioane de lei celor 20 de angajati. Ceea ce nu s-a inteles este faptul ca noi sintem o unitate bugetara, deci nu dispunem de aceste fonduri, care trebuie obtinute de la Ministerul Agriculturii. Am inteles ca se poarta discutii intre MAAP si Ministerul Administratiei Publice, banii urmind a fi platiti de Consiliul Judetean, cu fonduri de la Ministerul Administratiei Publice", a declarat juristul Directiei Agricole Neamt, Ion Maxim.
In replica, seful serviciului juridic al CJ Neamt, Cezar Toma, a declarat: "CJ a fost scos din aceasta problema. Din cite stiu, solutia ar fi ca DGAIA sa inchida carnetele de munca ale celor 20 de angajati si sa ii trimita in somaj, iar cele 700 de milioane de lei sa fie achitate de catre Ministerul Agriculturii". La ora actuala, fostii angajati ai Centrului de Protectie a Plantelor nu beneficiaza de venituri obtinute din drepturi salariale sau din alocatii de somaj, deoarece contractele lor de munca nu sint inca desfacute. (Alex NISTOR)

Comentarii