Zona Defavorizata Roman:

vineri, 06 septembrie 2002, 23:00
6 MIN
 Zona Defavorizata Roman:

Doctor avocat Ioan Chelaru, presedintele Organizatiei Roman a PSD. "Nu exista romascan care sa nu se bucure de aceasta hotarire a Guvernului. Eu traiesc un sentiment foarte interesant. Ca orice romascan orgolios, imi pare rau ca a fost nevoie sa apelam la aceasta modalitate de a ajuta orasul. As fi dorit ca orasul nostru sa aiba o alta evolutie, in sensul dezvoltarii economice si a cresterii nivelului de viata al populatiei. Din pacate, sacrificiile populatiile sint deosebit de mari si, impreuna cu conducerea judeteana a PSD, a Primariei Roman si cu ceilalti factori de raspundere din municipiu si din judet, am hotarit sa apelam la o hotarire de Guvern care sa ne dea acest statut, de zona defavorizata. Am colaborat cu Raoul Constantin Bobeanu, Dan Ioan Carpusor, Stelian Samson si cred ca nu am fi obtinut niciodata acest statut daca domnul Iulian Iancu, secretar de stat la Ministerul Industriilor si Resurselor nu se implica in sustinerea acestui proiect. Trebuie sa apreciem contributia initiatorului acestui proiect Alexandru Radu Timofte care, cit timp a fost senator, in masura in care legea i-a permis-o, a facut demersuri in acest sens. Asta inseamna, in primul rind, investitii si noi locuri de munca, venituri pentru romascani, cresterea nivelului de trai. Tehnologiile si utilajele noi vor impune ca oamenii sa invete pentru a lucra in domenii performante. Acest lucru inseamna un suflu si o viata noua pentru oras si pentru noi toti. Investitiile vor absorbi rata extraordinar de mare a somajului. Factorii implicati vor atrage, cu facilitatile prevazute de lege si ceea ce putem noi acorda pes plan local, noi investitii in Roman. Ne gindim si la noi specializari in scolile din Roman. Va trebui sa invatam cum sa utilizam utilajele aduse din strainatate. Sper ca in acest mod se vor reduce plecarile masive in strainatate".
Stelian Samson, director Agentia Judeteana de Ocupare a Fortelor de Munca Neamt: "Salut aceasta oportunitate oferita municipiului Roman. Se vor deschide posibilitati de infiintare a unor societati comerciale sau a unor investitii, avind in vedere facilitatile de care investitorii vor beneficia. Cred ca societatile comerciale viabile din Roman se vor ocupa de aprovizionarea cu materii prime si utilaje care sa garanteze rezolvarea necesitatilor municipiului. In plus, facilitatile oferite de acest statut, coroborate cu cele oferite de Programul Social pentru 2002-2003 si de legea somajului, vor schimba atit mentalitatea somerilor, cit si a intreprinzatorilor, finalitatea fiind crearea de noi locuri de munca. Sute de potentiali investitori vor crea noi societati, care sa duca la angajarea citorva mii de someri romascani, in urmatorii trei ani. Propun sa se insiste pe investitii in importuri si dezvoltarea tehnologiei, in scopul dezvoltarii productiei economice romascane. Cresterea productiei si reducerea somajului vor pune bazele unei economii romascane performante si profitabile. Printre alte avantaje, firmele create vor contribui la cresterea bugetului local, ca si firmele prestatoare de servicii, care vor inflori pe ruta ocolitoare. Printre alte efecte, vor creste preturile la apartamente si spatii comerciale si se vor dezvolta bazele de aprovizionare ale unor societati prin punctele de lucru aferente".
Iulian Sugaru, directorul general al Romanceram si vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Neamt: "Sintem optimisti si speram la rezultate foarte bune pentru noi si pentru ceilalti romascani. Noi avem un program amplu de investitii, cu posibilitatea de a avea acces la facilitatile prevazute in aceasta hotarire de Guvern. Speram sa ne incadram in conditiile impuse de statutul de zona defavorizata, astfel incit proiectele noastre sa poata fi aprobate. Prioritara pentru noi este mentinerea celor 1.000 de locuri de munca din societate, misiune foarte grea in conditiile unei concurente acerbe, a unei batalii la un inalt nivel calitativ pe piata produselor ceramice. Avem nevoie de o modernizare a fluxului tehnologic, a utilajelor cu un consum ridicat si o eficienta scazuta, de marire a capacitatii de productie, astfel incit sa ne putem permite mentinerea pozitiei in topul firmelor de excelenta, dovedita de exportul, in proportie de 80%, realizat cu sacrificii enorme".
Lucian Grecu, important om de afaceri romascan: "Pe mine ma avantajeaza in cazul retelei de televiziune prin cablu CNS, unde nu voi mai recurge la distribuitorii zonali de pina acum, ci la importuri directe, pentru achizitionarea materialelor necesare dezvoltarii Conex-Sat. Printre noile investitii pe care mi le-am planificat se numara o reprezentanta Dacia-Renault la Roman, angajarea a 40-60 de someri romascani presupunind o investitie totala de 600 – 800.000 de dolari".
Catalin Chelaru, director Vlanda: "Cred ca Romanul se poate relansa economic si pe cont propriu, insa acum, prin facilitatile zonei defavorizate, ni s-a intins o mina de ajutor. Acum, totul depinde de Roman, nu de Guvern. Putem sa beneficiem de o serie ampla de facilitati, dar, daca nu vom sti sa le exploatam, nu am rezolvat nimic. In cazul scutirii de la taxele vamale pentru achizitionarea de utilaje, cistigul va fi mai mare pentru societatile care se vor infiinta, iar avind in vedere scutirea de la plata unor impozite si taxe, cei mai favorizati vor fi comerciantii, care vor putea rula un volum mai mare de lichiditati".
Dan Marin, patron Termosilv si Andanas: "Inca nu m-am gindit la eventuale investitii, dar sint hotarit sa ma axez pe domeniul centralelor termice. Nu stiu ce forte de munca voi angaja in acest proiect, pentru ca nu am realizat inca un studiu".
Mihai Haivas, patron Imrom: "Nu am studiat inca aceasta hotarire a guvernului, insa imi vine greu sa cred ca vechii industriasi ai Romanului vor beneficia de aceste facilitati. Prevederile hotaririi sint menite sa favorizeze SRL-urile care vor aparea precum ciupercile dupa ploaie. Eu nu am beneficiat niciodata de vreo facilitate, desi mi-am platit la timp toate datoriile catre stat si, in plus, nu am auzit inca de cazul vreunei alte zone defavorizate din Romania in care sa se inregistreze o crestere economica certa".
Dan Arvatescu, directorul Spitalului Municipal Roman: "Aprobarea statutului de zona defavorizata pentru municipiul Roman este un deziderat vechi al locuitorilor din aceasta zona. Aceasta hotarire vine ca o reparatie pentru ca avem mare nevoie sa atragem capital aici, sa scada fiscalitatea cel putin o perioada, pina cind zona se va capitaliza. Datorita lipsei de fonduri si a locurilor de munca, foarte multi tineri au plecat din Roman. In trei ani, zona va arata altfel si cred ca oamenii de afaceri vor veni sa investeasca in activitati productive, deoarece facilitatile oferite creaza premisele pentru crearea de noi locuri de munca".
Constantin Toma, directorul Distrigaz Neamt: "Este un lucru extraordinar pentru orasul Roman. Stiu cite eforturi faceau romascanii si cu cite greutati se confrunta. Sper ca acesta hotarire sa duca la conditii mai bune de viata. Sint convins ca facilitatile care rezulta prin acordarea acestui statut vor fi de mare ajutor pentru oras."
Laurentiu Ene, manager Danubiana: "Este un mare avantaj pentru noi, ca societate, cit si pentru locuitorii din zona. Sigur, vom avea niste avantaje deosebite, in sensul ca materiile prime vor fi scutite de plata taxelor vamale, alt avantaj este legat de aminarea exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata si de suspendarea platii TVA la organele vamale. Mi se pare un lucru deosebit si sper sa profitam din plin de aceste avantaje".
Eduard Corduneanu, directorul general al Goscom: "Sper ca
declararea Romanului ca zona defavorizata sa aduca bunastare, in principal locuri de munca pentru romascani. Sper ca lucrurile sa decurga in asa fel incit, peste 4-5 ani, Romanul sa fie prima zona declarata zona favorizata".
Economist Elena Luca, director economic al SC Moldova: "Era bine daca aceasta ordonanta venea in urma cu doi ani, pentru ca, intre timp, marea majoritate a societatilor s-au decapitalizat din cauza fiscalitatii excesive. Exista putine resurse financiare pentru investitii. Creditele cu dobinzi mai mici ar putea duce la dezvoltarea unor afaceri din care sa se poata beneficia in cadrul acestei ordonante".
Culita Tarita, deputat PSD de Neamt si om de afaceri: "Am convingerea ca facilitatile ce decurg din acest statut vor stimula mediul de afaceri din Roman si vor crea noi locuri de munca, ceea ce inseamna cresterea nivelului de trai al romascanilor. Ca om de afaceri, mi-am propus, in primul rind, sa consolidez activitatea firmelor pe care le am. De altfel, in Insula Mare a Brailei am angajat deja 22 de tineri absolventi ai Facultatii de Agronomie si, pentru a contracara minciunile din presa centrala, am cerut de la Finante certificate fiscale care infirma existenta unor datorii pe care le-as avea catre stat. Infiintarea unor noi societati da posibilitatea romascanilor sa-si foloseasca abilitatile profesionale si sa asigure familiilor conditii normale de viata. In cel mult trei ani, pe piata fortei de munca din Roman ar putea fi 2-3.000 de noi locuri de munca". (Alex NISTOR, Claudia MATEI, Emilian PAL, Lucia CRAINICU)

Comentarii