Si la „Informatica” sint elevi cu rezultate minune la bacalaureat

vineri, 14 iulie 2006, 22:08
3 MIN
 Si la „Informatica” sint elevi cu rezultate minune la bacalaureat

Fenomenul „notelor misterioase” la bacalureat se extinde. Dupa Liceele „Vasile Alecsandri” si „Garabet Ibraileanu”, absolventi si profesori de la Liceul de Informatica „Grigore Moisil” isi dezvaluie candidatii „surpriza”. Ca si colegii lor de celelalte doua licee, absolventii care si-au uimit colegii si dascalii au medii de bacalaureat mai mari decit cele din timpul anilor de scoala. Exemplele de aici intaresc ideea ca suspiciuni privind interventiile la bacalaureat exista in fapt la fiecare liceu. Toate aceste cazuri se afla acum si in atentia Ministerului Educatiei, care se va pronunta luni asupra fenomenului de la Iasi.
Vedeta pina la capat
Radu Achitei, absolvent al Liceului de Informatica, si-a uimit colegii a doua oara in patru ani. Mai intii, in 2002, atunci cind a reusit intr-un mod miraculos sa dribleze regulamentul scolar si sa se transfere de la un grup scolar la Informatica inca din primul semestru al clasei IX-a. Radu Achitei, a carui mama, se afla in conducerea firmei „Amfiteatru”, a fost admis initial cu media 8,17 la Grupul Scolar „Virgil Madgearu”. Pe motiv de „inadaptare”, baiatul nu a apucat sa stea prea mult aici ca s-a mutat la „Moisil”, unde ultima medie de admitere fusese mai mare ca a lui, 8,88. Acum, la terminarea liceului, tinarul le-a facut o noua surpriza colegilor si dascalilor sai, luind 9,30 la bacalaureat. „Ne intrebam in ce mod a obtinut aceasta medie dupa ce in timpul anilor de liceu a fost ba corigent, ba a avut medii foarte mici”, comenteaza situatia lui Radu o profesoara de-a sa. In oral, romana si engleza, Radu are 10.00 la ambele. La romana scris a luat 9,35, iar la matematica 8,45. La sport, tinarul are 10, iar la biologie 8. Potrivit colegilor, la aceasta ultima materie tinarul a ramas corigent in primul semestru al clasei a IX-a. Tot atunci nu a reusit sa obtina 5 la fizica si, in mod surprinzator, nici macar la obiectul de profil, informatica. „Nu este chiar foarte bun la invatatura. Este corigent la mai multe obiecte”, confirma la acea vreme unul dintre profesorii din liceu situatia la invatatura a baiatului. Radu nu s-a omorit cu cartea nici in urmatorii ani. Dovada stau mediile lui. In clasa a IX-a a terminat cu 7,31, intr-a X-a cu 7,39, iar a XI-a cu 7,90. Intr-a XII-a i s-a dat media 9,00. Chiar si asa, nivelul lui Radu la invatatura este, potrivit profesorilor, cu mult sub media obtinuta de acesta la bacalaureat.
„Un elev foarte slab”
Un alt fost elev de la Liceul de Informatica despre care colegii spun ca a facut performanta la bacalaureat cit altii in patru ani de liceu este absolventul Dragos Zaharia. Tinarul are o medie de bacalaureat de 9,05. La romana oral are 10, la fel si la engleza oral. 10 are si la sport. La matematica a luat 6,80, iar la informatica 9,50. Dascalii sai din liceu sint insa uimiti. „Era un elev foarte slab, de 6, cel mult 7”, spune o profesoara din liceu. In clasa a IX-a Zaharia a avut media 7,94, in clasa a X-a media 6,64, intr-a XI-a 7,46, iar in ultimul an de liceu 7,82. Astfel, nivelul sau din timpul liceului s-a ridicat, surprinzator in opinia colegilor, la bacalaureat cu aproape doua puncte. Toate aceste exemple, precum si cele de la Liceele „Alecsandri” si „Ibraileanu” se afla in atentia reprezentantilor Ministerului Educatiei. „Luni ne vom putea pronunta asupra acestor cazuri prezentate de dumneavoastra”, a spus ieri Mircea Muresan, director al Directiei de relatii publice si comunicare in Ministerul Educatiei.
Patru absolventi au picat bac-ul dupa contestatii
Patru elevi au picat bacalaureatul dupa recorectarea tezelor in sesiunea de contestatii. Din cele 997 de lucrari contestate, patru au primit note mai mici de 5,00. Tot in urma contestatiilor, alte 119 teze au primit note mai mici decit cele acordate initial. Daca cei patru elevi au picat dupa contestatii, alti 56 au promovat dupa reevaluare. Initial, acestia au primit sub 5,00, insa acum au luat note de trecere. „Daca toti cei 56 de elevi ar fi reusiti per total la bacalaureat, adica daca au la toate probele peste 5,00 si media generala cel putin 6,00, atunci se estimeaza cresterea procentului de reusiti pe judet cu un procent”, a spus ieri Cristina Dascalu, purtatoarea de cuvint a ISJ. Pe linga cele 56 de teze care au obtinut note de trecere dupa contestatii, alte 167 de teze au primit note majorate cu cel mult 1,5 puncte, cit prevede regulamentul.

Comentarii