Se scumpeste carnea

joi, 01 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Se scumpeste carnea

Cresterea tarifelor la energia electrica stau la baza noului val de scumpiri la produsele de baza, in special a celor alimentare, al caror proces tehnologic implica un consum de curent electric. Tarifele la energia electrica vor creste lunar cu 3,6% pina in luna martie a anului viitor, iar accizele la produsele petroliere se vor scumpi cu 8%. Aceste majorari vor duce la cresterea costurilor pentru produsele alimentare de baza, cum ar fi preparatele din carne. Producatorii locali spun ca se asteptau la un nou val de scumpiri. "Cred ca se vor scumpi preparatele din carne, avind in vedere costul ridicat al procesului tehnologic. In plus, s-au scumpit condimentele si aditivii speciali pe care ii importam, pe fondul devalorizarii leului", ne-a declarat patronul unei carmangerii din Suceava, Nicolae Hij. Acesta ne-a mai spus ca preconizeaza o crestere a preturilor cu 5 – 10%, pretul fiind influentat si de tarifele impuse de crescatorii de porcine si bovine, care aduc animalele la sacrificat. Savel Botezatu, patronul firmei "Udesteana", este de parere ca noul val de scumpiri nu va afecta doar populatia consumatoare, ci si pe producatori. "Cred ca vinzarile vor scadea simtitor, din cauza scumpirilor. Populatia si-asa nu are bani si cumpara putin, astfel ca si noi, producatorii, mergem in pierdere. Va fi si mai rau, in conditiile unui nou val de scumpiri", ne-a declarat Savel Botezatu. Acesta si-a aratat ingrijorarea vizavi de scumpirile preparatelor din carne, care induc scaderi ale productiei si, implicit, determina reduceri de personal.
Sucevenii ajunsi in fata galantarelor vor scoate din buzunar mai multi bani si vor cumpara mai putina carne. Si asta, in conditiile in care cheltuielile de sezon se amplifica odata cu scumpirea energiei termice si cu alte scumpiri-surpriza pe care ni le vor „darui" guvernantii, acum, in prag de iarna. (Adina TIBU)

Comentarii