Sute de femei din Iasi fac copii doar ca sa primeasca ajutoare de la stat

joi, 31 august 2006, 00:25
3 MIN
 Sute de femei din Iasi fac copii doar ca sa primeasca ajutoare de la stat

Pentru femeile sarace din zonele defavorizate ale municipiului Iasi, copiii sint o sursa de venit. Cu cit numarul copiilor este mai mare, cu atit cresc si ajutoarele de la stat. Asa se face ca multe iesence prefera sa nasca pe banda rulanta, traind din venitul minim garantat, intr-o crunta mizerie. Cartierele Nicolina, Cantemir, Tatarasi, Dacia, Pacurari si Centru sint in evidentele Serviciului Social din cadrul Consiliului Local Iasi cu sute de astfel de femei pentru care ieri a fost demarata o campanie de informare despre contraceptie si planificare familiala. „Exista foarte multe servicii in acest sens, cele mai multe gratuite, dar sint multe femei care nu stiu sa le acceseze. De aceea campania se va axa pe informarea femeilor din mediile defavorizate“, a spus dr. Daniel Mardare, din cadrul Serviciului de Promovare a Sanatatii al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Iasi.
„Venitul mediu garantat creste daca femeia are mai multi copii. De exemplu, pentru patru copii, suma este de 3,4 milioane de lei vechi, din care se scad alocatiile. In plus, aceste femei sint scutite de efectuarea orelor de munca in folosul comunitatii. Astfel, cele mai multe dintre ele, cu un grad de educatie foarte scazut, prefera sa faca copii si sa aiba grija de ei. Multe dintre ele au peste 4 copii“, spune Simona Cotoman, consilier asistent social in cadrul Serviciului Social al Primariei. In evidentele serviciului figureaza peste 500 de femei care beneficiaza de venitul minim garantat si care locuiesc in conditii mizere in zonele critice ale orasului: ghetourile de pe bulevardul Poitiers, in celebrele blocuri M din Cantemir, in centrul orasului, pe strada Cuza Voda, in Pacuret, in cartierul Dacia sau cartierul Tatarasi etc. „Sint femei care locuiesc spatii foarte mici si insalubre sau adaposturi improvizate. Am gasit intr-o camera de citiva metri patrati traind chiar si 10 persoane la un loc, dintre care multi copii. Aceste femei isi schimba foarte des partenerii si din acest motiv si domiciliul. De aici si probleme cu actele care, fie ca lipsesc, fie ca nu sint actualizate. In general, acestea sint parasite de concubinul cu care traiau, la 2-3 luni dupa nasterea unui copil. Cele mai multe dintre ele nu au lucrat niciodata si prefera sa creasca copii“, spune Simona Cotoman, adaugind ca 60% dintre acestea sint de etnie rroma.
Confectionerele vor viziona telenovela „Femei adevarate“
Campania demarata de ASP Iasi in colaborare cu Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) si Population Services International (PSI) si finantata de Guvernul SUA prin intermediul USAID, isi propune sa ofere informatii la o patura cit mai mare din populatia feminina defavorizata a Iasului. Astfel, chiar din aceasta toamna, in fabricile de confectii va fi prezentata telenovela „Femei adevarate“, miniserialul difuzat si de Televiziunea nationala. Femeile vor primi pliante cu informatii despre metodele contraceptive si „carti de vizita“ cu adresele mai multor cabinete de planificare familiala. Pentru ca multe dintre femeile din zonele defavorizate s-au aratat interesate sa aiba contacte cu medici, campania va cuprinde actiuni si in rindul acestora. „Vom incerca sa le informam despre cabinete de planning familial, despre metodele de contraceptie si le vom oferi gratuit si produse contraceptive“, a mai spus Simona Cotoman. Materialele informative si produsele contraceptive gratuite vor fi distribuite si elevelor, studentelor, somerelor, femeilor din mediul rural sau celor fara nici un venit. Nu in ultimul rind, vor fi vizate si femeile care fac avorturi la cerere deoarece studiile au relevat faptul ca rata intreruperilor de sarcina inregistrate la femeile sarace si cu un nivel de educatie scazut este de doua ori mai mare decit la celelalte categorii de femei.

Comentarii