Ultimele minute din viata lui Florin Ungureanu

miercuri, 27 decembrie 2006, 14:49
10 MIN
 Ultimele minute din viata lui Florin Ungureanu

Vizibil marcati de evenimentul tragic din urma cu o saptamina, senatorul Dan Carlan si deputatul Petru Movila, impreuna cu alti colegi din Partidul Democrat, au fost vehiculul de transmitere de dincolo de mormint al ultimelor cuvinte ale fostului subprefect de Iasi, Florin Ungureanu. „2006 a fost un an plin de continut, de realizari, insa a inceput cu accidentul in care a fost implicat elicopterul SMURD si s-a terminat la fel de tragic, cu moartea fostului nostru coleg, Florin Ungureanu", a declarat Dan Carlan, senator PD si totodata nasul de cununie al fostului suprefect. „Inregistrarea a fost gasita ieri-seara (n.r. – alaltaieri) in una din posetele pe care Oana (n.r. – sotia fostului subprefect) nu o folosea in mod curent. Este dorinta Oanei de a o face publica pentru a inlatura orice suspiciune cu privire la motivele pentru care Florin si-a pus capat zilelor. Era un om foarte calculat. A facut ordine si cu ultimul lucru", a mai precizat afectat Dan Carlan. Caseta a fost predata politiei. „Subcomisarul Liviu Zanfirescu va putea sa finalizeze cu inima impacata dosarul numit Florin Ungureanu", a incheiat la fel de emotionat Dan Carlan. „Ziarul de Iasi" a decis sa dea publicitatii inregistrarea, avind in vedere si dorinta familiei de a inlatura orice suspiciune cu privire la decesul de saptamina trecuta al subprefectului Florin Ungureanu, suspiciuni alimentate in ultimele zile de relatarile unor cotidiene locale si centrale care vorbeau de posibile anchete ale DNA sau chiar de racketi tocmiti pentru eliminarea subprefectului. In inregistrare, Florin Ungureanu se adreseaza familiei si spune ca gestul pe care l-a facut a fost acela al unui barbat puternic care a dorit sa-si protejeze familia. El a lasat orfani doi copii: Dragos, de 16 ani, copil din prima sa casatorie, si Eva, de sase luni. Inregistrarea este cu atit mai socanta cu cit pe fundal se disting zgomote ce par a semana cu armarea pustii de vinatoare. Socante sint si trairile subprefectului, modul in care i se adreseaza sotiei si baiatului sau. Prezentam integral textul inregistrarii facute de subprefect in ziua mortii sale. Pe site-ul „Ziarului de Iasi", aflat la adresa www.ziaruldeiasi.ro, puteti gasi marturia audio cu ultimele cuvinte ale subprefectului Florin Ungureanu, pusa la dispozitie de familia sa.

„Am facut ce am vrut cu viata mea"

Iubita mea, imi cer iertare ca fac gestul asta, dar eu totdeauna am fost… un om puternic, un om care mi-am condus simturile si… nu numai atit ca mi-am condus simturile…, am facut ce am vrut cu viata mea. Acuma am fost diagnosticat cu cancerul asta si…., crede-ma pe cuvint, ca nu pot sa te incarc cu mine, cu o boala atit de grava… care sa duca la o viata de asta chinuita a ta, a lui Eva si a celor ca… ca tine asa. Nu, nu prea-s…nu-s atent ca caut aici ceva. (Zgomote de fond citeva secunde)

Te rog… te rog din tot sufletul sa ai grija ca Dragos…(zgomote) sa afle ca ceea ce s-a intimplat acum n-a fost o slabiciune si n-am fost slab ca barbat. Am fost un barbat puternic care mi-am luat in miini viata si am hotarit ca trebuie sa mi-o curm acum. (A apropiat reportofonul)

Te-am iubit cum n-am iubit pe nimeni. Esti singura femeie adevarata din viata mea. Sa ai grija de Eva, sa ai grija ca Dragos sa fie prieten cu Eva, sa fie frati, sa se intilneasca. Poate poti sa-l ajuti sa duca viata pina la capat si sa gindeasca ca tatal lor n-a facut un gest disperat, un gest care sa fie iesit din comun, in sensul ca mi-am pierdut mintile. Nu. Pur si simplu vreau sa te scutesc de un chin, un chin care dureaza 5 ani, 10 ani, dar oricum are acelasi final. Vreau neaparat sa-ti refaci viata si sa gasesti pe cineva care sa aiba grija si de Eva, desi nu va fi la fel, stiu. Dar oricum… se intimpla si stiu ca esti norocoasa si eu am sa veghez, de acolo de sus, ca tie sa-ti fie bine. Te iubesc!

Va iubesc pe toti! Tata socru, mama soacra, v-am iubit din prima secunda. Imi pare rau ca s-a intimplat asa acum.

Dragos, fii barbat, ia-ti viata in miini, fa tot ce trebuie ca sa nu ajungi rau, sa ajungi bine! Sa fii puternic si tu asa cum am fost eu! Lupta cu tine, ajuta-i pe cei din jurul tau, dar fii puternic si fii un lider.

Va iubesc pe toti! Pa!

Cum interpreteaza psihologii si psihiatrii mesajul de adio al subprefectului

Pentru unii psihiatri, mesajul de adio lasat de subprefect indica faptul ca acesta a suferit un soc atunci cind a inteles ca este suspect de cancer. Desi unii sustin ca Florin Ungureanu a dat dovada ca este un barbat puternic, altii au afirmat ca in acest fel si-a aratat slabiciunea si labilitatea psihica.

„Vestea ca ar putea suferi de cancer a avut un impact emotional deosebit. Acesta poza ca o persoana puternica, obisnuita cu succese in viata. Insa gestul sau indica si o anume labilitate emotionala care, cumulata cu posibilitatea unui viitor dominat de o boala incurabila, au depasit posibilitatile acestuia de aparare. Firesc ar fi fost ca barbatul sa treaca printr-o stare depresiva, dupa care sa isi revina si sa lupte cu boala, asta in cazul in care diagnosticul ar fi fost confirmat", a opinat prof.dr Vasile Chirita, sef de clinica in cadrul Spitalului Socola. Altii considera ca subprefectul a vrut sa moara in felul sau. „La o prima ascultare putem spune ca barbatul a lasat un testament afectiv. Mesajul indica o personalitate puternica care nu accepta ca viata sa ii fie condusa de boala. Si nici nu doreste sa devina o povara pentru familia sa. La un moment dat, chiar el spune ca acest chin, care poate dura ani, are acelasi sfirsit. O viata chinuita care ar fi adus tristete printre cei dragi, aceasta era imaginea care si-o formase despre viitorul sau. Ca atare, a preferat sa curme raul de la radacina si sa nu mai astepte confirmarea diagnosticului. Toate informatiile despre boala cautate pe internet au devenit argumente in decizia luata ulterior. De altfel, din inregistrarea lasata reiese ca acesta este convins de faptul ca sufera de cancer. Mesajul de adio vrea sa arate ca acest gest este pe deplin motivat si ca nu este un act rezultat din disperare", a declarat dr. Dorin Chira, directorul Spitalului de Psihiatrie Grajduri.

O consiliere potrivita poate schimba perspectiva sumbra asupra viitorului

Alti medici au vazut in gestul subprefectului o eliberare. „Acest mesaj este o scrisoare de adio pe care toata lumea o cauta sau astepta. Cuvintele inregistrate arata ca sinuciderea a fost un gest facut cu deplin discernamint, o hotarire luata in conformitate cu filosofia acestuia de viata. «Mai bine vultur pentru o zi decit cioara toata viata!». Chiar l-am auzit intr-un interviu spunind acest proverb. Suicidul nu apare doar ca urmare a unei patologii, ci si ca o problema filosofica. Asa cum s-a intimplat in cazul subprefectului. Existentialistii considerau sinuciderea ca ultima expresie a libertatii depline. Asa a fost si pentru subprefect. Eliberarea de viata chinuita ce ar fi urmat. Chiar daca nu avea diagnosticul confirmat, acesta s-a bazat pe intuitie si probabil pe discutiile anterioare cu medicii din jurul sau. Pentru acesta sinuciderea a fost deznodamintul preferat pentru a-si recistiga libertatea", a spus la rindul sau dr. Gabriel Crumpei, psiholog in cadrul Ambulatoriului Spitalului „Sf. Spiridon".

Potrivit medicilor, starile depresive sint specifice in astfel de cazuri. „De obicei, dupa confirmarea unei boli incurabile, unii pacienti trec prin stari depresive si chiar ulterior incearca sa se sinucida. Am tratat persoane care au vrut sa isi puna capat zilelor dupa ce au aflat ca sufera de o boala ce nu poate fi tratata. Insa au fost doar tentative si nu gesturi atit de drastice precum cel al subprefectului. Caci, dupa un tratament corespunzator si consiliere, multi si-au recapatat pofta de viata si au luptat cu boala", a mai spus dr. Virginia Marinescu, psihiatru in cadrul Spitalului „Socola". In astfel de situatii, medicii sint de parere ca o consiliere potrivita poate schimba perspectiva sumbra asupra viitorului. „Poate ca daca subprefectul ar fi beneficiat de consiliere corespunzatoare, acest gest nu ar mai fi avut loc", a precizat dr. Chira. In acest context se impune problema consilierii psihologice a pacientilor diagnosticati cu boli incurabile. Medicii spun ca nu exista inca un protocol stabilit in acest sens. „Multi dintre medici fac astfel de recomandari. Unii fac recomandarea in fisa medicala, altii spun familiei ca se impune o consiliere psihologica sau chiar transmit personal pacientului atunci cind constata o deterioarare a starii psihice, atunci cind practic pacientul tinde sa abandoneze lupta cu boala", a explicat dr. Diana Cimpoiesu, purtator de cuvint in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon".

„Brutalitatea comunicarii diagnosticului poate duce la situatii ca cea a fostului subprefect"

Cum trebuie comunicat diagnosticul unui pacient? Trebuie acesta informat direct ca este suspect sau ca sufera de o boala mortala? Medicii contactati de „Ziarul de Iasi" in contextul mortii subprefectului Ungureanu spun ca prefera sa comunice diagnosticul intr-un limbaj mai voalat, pentru a nu brusca pacientii. „Chiar daca stiu clar diagnosticul, evit sa-l comunic direct pacientului. Tocmai pentru ca mi-e teama de o astfel de reactie, cum a fost in cazul lui Florin Ungureanu. Ma pun mereu in locul bolnavului meu si ma gindesc ce ar putea fi in sufletul lui cind primeste un astfel de diagnostic. Chiar si subprefectului i-am spus ca poate fi orice altceva decit limfom si ca se poate rezolva. Cred insa ca a facut o fixatie, pe care am incercat sa o combat de fiecare data. Altfel nu-mi pot explica gestul lui", ne-a spus profesorul Costinescu, medicul curant al fostului subprefect. De aceeasi parere este si prof.dr. Stefan Georgescu. „A spune asa ceva unui pacient, direct, este o forma brutala si agresiva, iar brutalitatea unui astfel de demers poate sa duca la situatii ca cea a fostului subprefect. Intr-adevar, exista stipulat si la noi, in Legea drepturilor pacientului, obligativitatea medicului de a comunica diagnosticul in primul rind pacientului, apoi familiei, dar cu acordul acestuia. Eu insa nu folosesc formulari directe si las intotdeauna pacientului speranta ca ar putea sa-si prelungeasca viata urmind un tratament sau altul. Ii explic situatia cu blindete si cit mai putin agresiv", spune prof.dr. Stefan Georgescu, de la Spitalul „Sf. Spiridon". Tot o modalitate mai blinda in a pronunta diagnosticul de cancer unui pacient foloseste si dr. Gabriela Dorohoi, medic specialist in hematologie. „Unii cer sa le spun franc in fata, altii vor sa fie mintiti. Eu spun tuturor pacientilor mei ca astazi cuvintul cancer nu mai este egal cu cuvintul moarte, ca exista posibilitati terapeutice mult mai avansate care prelungesc viata si in acest timp se pot gasi si remedii. In Occident, pacientii primesc diagnosticul direct, fara menajamente, si apoi li se prezinta sperantele si sint ajutati sa depaseasca socul. Cred insa ca informatiile despre boala date in primul moment nu fac decit sa dauneze psihicului bolnavului", a spus dr. Gabriela Dorohoi.

Putea fi evitata drama subprefectului Ungureanu?

In spitalele iesene nu sint psihologi care sa-i asiste pe bolnavii incurabili

Cazul sinuciderii subprefectului Florin Ungureanu pune in discutie o alta problema a sistemului medical din Romania: inexistenta sau numarul redus al psihologilor din spitale, care sa asiste sau sa ofere consiliere pacientilor cu boli incurabile.

Desi este cea mai mare unitate medicala din Moldova, Spitalul „Sf. Spiridon" are angajat doar un singur psiholog. Si acela pe programul de Diabet, la Clinica de Diabet si Boli de Nutritie. Managerul general al spitalului, Ioan Birliba, spune ca de vina este politica restrictiva de personal dusa in toti acesti ani. „Spitalul nu a avut niciodata acest post de psiholog in structura organizatorica. Singurul specialist este la Diabet si il folosim si in alte clinici. I-am mai folosit si pe psihologii sau psihiatrii din Ambulatoriu. Avem insa 900 de pacienti aproape zilnic, iar un singur psiholog nu este de ajuns, avind in vedere ca foarte multi dintre bolnavi sufera de afectiuni grele si ar avea nevoie de un astfel de sprijin. Nu mai vorbim de pacientii de la Hematologie sau Oncologie", ne-a spus Ioan Birliba. Desi considera ca este un adevarat tur de forta sa soliciti un post de psiholog pentru spital, directorul Birliba este hotarit sa angajeze, la inceputul anului viitor, cel putin doi psihologi si chiar si un medic psihiatru. „Am vrut sa facem mai demult aceste cereri de post, insa este o adevarata cavalcada pina reusesti. Trebuie sa trimiti cererile la Autoritatea de Sanatate Publica, care apoi le trimite si ea la Ministerul Sanatatii, unde mai stau vreo citeva luni. Intr-un final risti sa primesti raspuns ca posturile sint blocate. Cam asa a fost pina acum", a explicat Ioan Birliba. In schimb, directorul Spitalului „Parhon", prof.dr. Adrian Covic, spune ca spitalele din Iasi care au nevoie de psiholog sau de psihiatru pot sa solicite serviciile specialistilor de la Spitalul Socola. „Cei de acolo pot face servicii si la alt spital, dar trebuie solicitati de celelalte unitati medicale care au nevoie de ei. Nu vad lipsa unui psiholog angajat ca un impediment in a oferi unui pacient suport psihologic", a spus profesorul Covic. Acesta a recunoscut insa ca, in Occident, o unitate medicala de marimea Spitalului „Sf. Spiridon" are un intreg departament in acest scop. „Acest departament are psiholog si psihiatru la fel cum spitalul are un preot. Si asta pentru ca depresia este unul dintre elementele cele mai frecvente in bolile cronice", a adaugat prof.dr. Adrian Covic.

Asculta inregistrarea audio

Comentarii