Un elev a murit inecat cu o bucata de napolitana

Subtitlu

miercuri, 28 noiembrie 2007, 22:59
3 MIN
 Un elev a murit inecat cu o bucata de napolitana

Tragedie din joaca: un copil de 12 ani a murit sufocat cu o bucatica de napolitana. El s-a stins sub privirile ingrozite ale colegilor si ale profesorilor, pe motiv ca cei care au fost imediat linga el nu au stiut sa acorde primul ajutor.

Cumplitul accident s-a petrecut intr-o pauza, pe terenul de sport al Scolii Bohotin, din comuna Raducaneni. Ionut Andries, elev in clasa a sasea, a iesit in curtea scolii impreuna cu alti colegi. De acolo, ei au hotarit sa mearga la magazinul din apropiere pentru a cumpara ceva de mincare. Pentru a nu pierde tot timpul din pauza, copiii au inceput sa alerge dupa ce au facut cumparaturile. Nesansa a facut ca Alexandru sa se inece cu o bucatica de napolitana.

"In timpul pauzei, copilul a fost la magazin si si-a cumparat napolitane. In timp ce minca, el a si alergat. Se prezuma ca s-ar fi inecat cu un bol alimentar", a declarat comisarul Dorin Lipovanu, seful Biroului de Politie Raducaneni.

Colegii, speriati cind l-au vazut cazut pe Alexandru, i-au alertat pe profesori. "In pauza, copiii au venit speriati sa ne spuna ca Alexandru a lesinat. Profesorul de sport, care are dubla specializare, si in kinetoterapie, a stiut precis tehnicile de acordare a primul ajutor. Numai ca, atunci cind a ajuns linga el, nu a mai putut face nimic", a povestit Iulia Ciobanu, directorul Scolii Bohotin.

La fata locului a ajuns si ambulanta de la unitatea medicala din Raducaneni. "Noi am fost anuntati de la unitatea medicala, insa copilul era deja decedat. Asteptam in continuare rezultatele necropsiei de la Institutul de Medicina Legala", a mai spus comisarul Lipovanu.

Alexandru avea un frate mai mic, iar la scoala invata bine. "Era un copil bun, cu mult bun-simt. La invatatura nu excela, dar se straduia", a mai spus Iulia Ciobanu, directorul scolii.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au demarat si ei o ancheta in acest caz pentru stabilirea cu exactitate a celor intimplate la Scoala din Bohotin.

De vina pentru tragedie pare a fi si inexistenta totala a cursurilor de prim ajutor care, in urma cu mai multi ani, erau predate chiar si elevilor. Astfel de cursuri sint obligatorii in majoritatea scolilor din Uniunea Europeana.

Cum se executa manevra Heimlich

Una din cele mai eficiente metode de prim ajutor in cazul persoanelor care se ineaca cu mincare sau alt corp solid este manevra Heimlich. In general, in cazul in care o persoana are caile aeriene blocate cu un bol alimentar sau un corp strain, trebuie intervenit imediat.

Pentru a ajuta persoana in cauza, pacientul este aplecat in fata si incurajat sa tuseasca, aplicindu-i-se lovituri puternice pe spate. Daca aceasta manevra simpla nu da rezultate, trebuie incercata manevra Heimlich.

Atentie, insa: aceasta metoda este complet ineficienta daca victima inca poate respira, vorbi sau tusi. Manevra Heimlich se efectueza atunci cind victima nu scoate nici un sunet, semn ca traheea este blocata complet. Asezati-va in spatele victimei, cu bratele in jurul taliei sale, apoi plasati degetul mare pliat pe pumn pe abdomenul victimei, intre ombilic si stern. Acoperiti pumnul strins astfel cu cealalta mina si efectuati, rapid si cu forta, patru miscari de impingere in sus. Puteti repeta manevra de 6 sau 10 ori.

In cazul in care victima este intinsa jos, puneti podul palmei pe abdomenul ei, intre ombilic si stern. Apoi, puneti cealalta mina peste prima, tinind coatele intinse. Efectuati 4 miscari de impingere in jos si catre cap, rapid si cu forta. Aceste miscari vor comprima diafragma, care la rindul ei va comprima plaminii, iar presiunea creata va arunca corpul strain in cavitatea bucala.

Comentarii