100 de blocuri se sprijina pe fonduri guvernamentale

luni, 06 august 2001, 23:00
2 MIN
 100 de blocuri se sprijina pe fonduri guvernamentale

Dincolo de ridicolul situatiei, pentru ca oricit de clarvazatori se pretind unii, nu a existat precedent in predictia cataclismelor (cei care au facut-o s-au umplut de "bafta"), faptul ne-a readus in memorie un subiect extrem de sensibil, respectiv cel al locuintelor afectate de seisme in ultimii 25 de ani.
In urma seismelor puternice din 1977, 1986 si 1990, structurile de rezistenta ale foarte multor cladiri au fost zdruncinate in mai mica sau mai mare masura. La nivel national, pina in acest moment, au fost deja expertizate peste 3.400 de cladiri, din care 578 sint incadrate in clasa I de risc seismic (cele mai afectate). In judetul Vaslui, au fost expertizate pina acum 100 de cladiri, in majoritate blocuri de locuinte: 40 in Vaslui, 52 in Birlad, 5 in Husi si 3 in Negresti.
Cele mai afectate cladiri sint in Birlad: 30 de blocuri, construite in anii ’60, au fost incluse in clasa I de risc seismic. Celelalte cladiri expertizate in orasul rulmentilor au fost incluse in gradul seismic II – 19 si gradul seismic III – 3. La Vaslui, cladirile au fost incluse in urmatoarele grupe: 26 – gradul II, 9 – gradul III si 5 – gradul IV. La Husi, sint patru cladiri incluse in gradul II si una in gradul III, iar la Negresti toate cele trei cladiri expertizate au fost incluse in gradul II.
Solutia se lasa asteptata
Conform Ordonantei nr. 20/1994, completata si modificata prin Ordonanta 67/1997, dupa prima etapa de expertiza si stabilire a gradului seismic ar trebui sa se deruleze o noua etapa, cea a intocmirii proiectului de executie, apoi reabilitarea propriu-zisa. Lucrurile par a se fi impotmolit serios la primul punct. Desi totul este extrem de serios, se asteapta un nou impuls de "sus", de la guvernanti.
Prin lege, s-a stabilit ca locatarii locuintelor expertizate sa poata beneficia de credite avantajoase pentru executia lucrarilor, insa, chiar si asa, din cauza saraciei, oamenii nu s-au inghesuit sa bage banii in reparatii. Chiar daca exista riscuri foarte mari, ei au preferat protectia divina.
In ultima vreme, se pare, totusi, ca la nivel central s-a discutat ca statul sa asigure si partile de proiect si de executie pentru cladirile afectate, cu conditia ca proprietarii sa nu aiba dreptul de a vinde (doar daca vor returna sumele primite pentru lucrari). Aceasta ar fi singura solutie pentru reabilitarea celor 100 de cladiri din judet ce au nevoie urgenta de reparatii capitale. Deocamdata, toata lumea asteapta. La Consliul Judetean Vaslui, institutia abilitata sa deruleze operatiunile de reabilitare, nimeni nu cunoaste inca amanunte despre acest proiect guvernamental. (Paul TEODOR)

Comentarii