Actionarii de la Libertatea sustin ca au fost furati

luni, 27 aprilie 1998, 23:00
6 MIN
 Actionarii de la Libertatea sustin ca au fost furati

Scandalul de la SC Libertatea SA Birlad (turnatorie piese din fonta, corpuri pentru rulmenti, rame carosabile si necarosabile, vata pentru tapiterie) a luat proportii nebanuite. Desi privita din exterior societatea arata jalnic, lupta pentru a pune mina pe ea demonstreaza cit este de importanta. SVM Diana Invest House Birlad si SVM Romfin Vaslui se acuza reciproc de tranzactionare ilegala a actiunilor de la Libertatea Birlad. Dupa sedinta AGA din 14 aprilie 1998, cele doua tabere Ion Goga – director la Libertatea si Sorin Horia – patron SVM Diana Invest si consilier local, se lupta: primul pentru a ramine la cirma societatii, al doilea pentru a prelua comanda. Ion Goga a declarat ca cei care au subscris la Libertatea au fost inselati de Sorin Horia, care le-a vindut ilegal actiunile.
Ion Goga a sustinut ca zeci de oameni nu mai au actiuni, desi detin certificatele de actionar. "Circa 300 de oameni din Beresti au subscris la noi. Din dorinta de a detine controlul aupra societatii noastre, Sorin Horia, prin firma pe care o detine, a incercat sa cumpere actiuni, pacalind oamenii (multi dintre ei nestiutori de carte). S-a dus la Beresti din poarta in poarta si i-a convins pe oameni sa-si vinda actiunile. Acestia, nestiind ca pretul real al unui certificat este cel de piata, au cerut pretul inscris pe cupon (circa 1 milion de lei). Horia le-a dat la unii 100.000 de lei, la altii mai mult sau mai putin si i-a pus sa semneze ca au vindut. Oamenii nu i-au dat certificatele, pentru ca asteptau restul de bani. Cu toate acestea, Horia le-a vindut actiunile, chiar daca nu detinea certificatele lor".
In replica, Sorin Horia a declarat ca nu el s-a dus la oameni, ci oamenii au venit la el: "Ei mi-au solicitat sa le vind actiunile. Cam 200 de certificate zic eu ca s-au vindut prin Diana Invest, pe baza de declaratie. Unii au dat declaratie ca le-au pierdut, altii ca au fost inselati, ca le-au dat la tigani sau la persoane neautorizate".
"Eu nu stiu ce va pati Horia cind il vor lua la intrebari oamenii"
Am stat de vorba cu citiva din pagubasii din Beresti, care au aratat si certificatele de actionar pe care inca le mai au. Fiecare are povestea lui, dar punctul comun al tuturor este numele Sorin Horia.
"A venit la noi in sat si ne-a ametit cu tot felul de povesti. Mie mi-a dat 100.000 de lei si mi-a spus ca sint dividendele de la Libertatea. Am semnat ceva, dar nu stiu prea bine ce. Noi sintem 12 in familie si toti am patit la fel, da’ certificatele le avem", a declarat Gica Palade, din Beresti.
Ivan Ticau si Ion Stanescu au avut cam aceeasi soarta: "Ne-a spus ca fabrica se darima si sa-i dam lui certificatele, ca stie el ce sa faca cu ele. Ne-a dat niste bani si urma sa ne mai aduca. Certificatele nu le-am dat, ca nu am primit toti banii. Am semnat ceva, dar nu stim ce."
Inginerul Dumitru Cristian, tot din Beresti, a declarat: "Eu nu stiu ce va pati Horia cind il vor lua la intrebari oamenii. Acestia au aflat ca au fost pacaliti si sint foarte furiosi. La noi la Beresti sint circa 300 de oameni care, desi au certificatele, nu mai figureaza cu actiuni in Registru. Toate au fost vindute de Diana Invest. Multi dintre ei nu stiu carte si pe foaia pe care le-a dat-o Horia, in loc de semnatura, au pus degetul. Pina si pe tatal meu l-a pacalit Horia".
Dintr-un motiv sau altul, oamenii au dat declaratii false
Problemele sint mult mai complicate decit par. Exista doua categorii de nemultumiti: unii au certificatele dar nu au actiunile, altii au vindut certificatul de doua ori. Toti, dintr-un motiv sau altul, au dat declaratii false. Toti il acuza pe Sorin Horia, patronul SVM Diana Invest House Birlad. Libertatea a putut fi tranzactionata pe piata RASDAQ din iulie 1997. Dar, pina atunci, la fel cum s-a intimplat si la alte societati, unii actionari si-au vindut cupoanele. Unii s-au dus la societatile de valori mobiliare si au efectuat asa numita "tranzactie la ghiseu", altii au vindut pur si simplu la persoane fizice. Si unii si altii au primit bani. In cazul Libertatea exista o serie de actionari care si-au vindut cupoanele prin firma Romfin, inainte de iulie 1997. Acestia au primit bani si chitante care, pe linga contractul de vinzare, arata ca tranzactia a fost inregistrata in evidentele contabile ale SVM Romfin. Dar, pentru ca Libertatea nu era tranzactionata pe piata de capital s-au putut face speculatii. In cazul nostru, Romfin s-a ales cu hirtiile (certificate de actionar) iar Diana Invest cu actiunile.
"Toti care si-au vindut certificatele au vindut de fapt niste hirtii, nu si actiunile"
Sorin Horia considera ca toti cei care si-au vindut certificatele au vindut de fapt niste hirtii nu si actiunile, chiar daca Romfin sau diverse persoane au dat bani pe ele. El a spus ca stie circa 270 de asemenea cazuri. L-am intrebat pe Sorin Horia cum i-a identificat pe cei 270, mai ales ca multi dintre ei nu sint din Birlad. Cum a aflat ca ei si-au vindut certificatele?
"Dar se identifica singuri. Cind aude unul ?dom’le, eu am fost la Diana si am dat declaratie despre cum am dat certificatul si am primit bani pe actiuni?, vin. Ei au crezut ca le-au vindut, dar de fapt nu au vindut nici o actiune. Si, cind au aflat ca sint proprietari, au vrut sa-si vinda actiunile. Nu exista certificat de actionar, dar actiunile exista", a declarat Sorin Horia.
Directorul Goga crede ca lucrurile nu stau deloc asa: "Nu oamenii s-au dus la el. El a obtinut de la Bucuresti lista cu toti actionarii si s-a dus la ei, din poarta in poarta, sa-i convinga sa-i vinda lui actiunile. Unii i-au spus ca le-au vindut deja. Atunci, Horia a inceput sa-i ameteasca si sa-i lamureasca ca au fost inselati si ca ei inca mai sint proprietarii actiunilor. I-a invatat sa dea declaratii ca le-au pierdut si le-a mai dat el niste bani".
La toate acestea se adauga si cazul celor 28 de actionari care, desi nu si-au ridicat certificatele de la SC Libertatea, pentru ca nu au putut fi gasiti, au actiunile vindute. Conform adresei nr. 9383/22.04.1998, emisa de Registrul Roman al Actionarilor, la cererea directorului Goga, actiunile cu pricina au fost vindute in februarie 1998, prin firma Diana Invest House Birlad, proprietatea lui Sorin Horia.
"Cel mai mult din toti pierde cetateanul simplu"
Actualul director al Romfin Vaslui, Ovidiu Neacsu, a declarat ca este la curent cu toate problemele legate de Libertatea. El a spus ca legal, cind cineva si-a pierdut cuponul, are de facut urmatorii pasi: declaratie la sediul societatii unde avea actiunile, declaratie la politie, anunt publicitar in presa de pierdere a cuponului care trebuia declarat nul). Urmeaza ca societatea la care era actionar sa-i elibereze un extras de cont care sa faca dovada ca respectivul cetatean mai are actiunile in cont. In baza acestui extras, actiunile puteau fi apoi tranzactionate.
"Cel mai mult din toti pierde cetateanul simplu care a luat banii pe cupon si apoi a dat declaratie falsa ca le-a pierdut. Au venit multi oameni la noi cu certificate pe care nu le-am putut vinde deoarece erau deja vindute de Diana Invest. O alta problema este ca Horia a vindut fara sa aiba certificatele si nici nu a facut demersurile necesare pentru a obtine extrasul de cont. El trebuia sa se asigure ca certificatele au fost, intr-adevar pierdute. Am solicitat CNVM o ancheta pe tema Libertatea si vom cere anularea acestor tranzactii", a declarat Ovidiu Neacsu, directorul Romfin Vaslui. Miine se intruneste, pentru a doua oara, Adunarea Generala a Actionarilor de la Libertatea Birlad. (Clara BISOC)

Comentarii