Asaltul somerilor

miercuri, 05 august 1998, 23:00
3 MIN
 Asaltul somerilor

In urma cu 14 luni, la initativa lui Ion Armanu, seful Oficiului Fortelor de Munca si Somaj (OFMS) Husi, s-au deschis patru subpuncte de lucru, in comunele: Berezeni, Lunca Banului, Arsura si Padureni, afiliate la oficiul husean.
Cel mai populat subpunct OFMS se afla la Berezeni. Pentru a-si pune vizele pe carnetele de somaj, la sediul primariei din localitate se prezinta si someri din comunele Falciu si Vetrisoaia. In momentul de fata sint inregistrate peste 685 de persoane.
"Dupa calculele facute de mine, somerii din aceste localitati au fost iertati de la plata transportului, pina la oficiul nostru din Husi, cu o suma totala de peste 500 de milioane de lei", ne-a declarat Ion Armanu.
"Eu am facut liceul si nu ma pretez la munca de jos"
Interesant este faptul ca cei mai multi dintre localnici, inregistrati la plata somajului si alocatiei de sprijin, sint tinerii cu virste de pina la 30 de ani. Dupa cum spun functionarii de la OFMS Husi, multi dintre ei asteapta cu nerabdare ziua cind postasul le aduce banii proveniti de la Ministerul Muncii. Insa, banii se folosesc mai mult pentru distractii, in Berezeni organizindu-se discoteci si baluri in fiecare zi de joi pina duminica. Tinerii nu prea se inghesuie la munca cimpului, aceasta fiind doar ocupatia parintilor.
"Decit sa ma duc cu sapa si sa tai porumbul in loc de buruiana, mai bine stau acasa. Eu am facut liceul si nu ma pretez la munca de jos", a afirmat cu nonsalanta Nicoleta M, o tinara imbracata dupa ultima moda.
Mihai V. si Mihaita M, doi tineri din Berezeni: "Mai bine ne ducem la prins peste pe Prut. Nu stricam noi sapele pe cimp. Cu pestele mai cistigam un ban in plus. Cu sapa, spuneti si dumneavoastra, ce cistigam?".
In schimb, sint si tineri care doresc un loc de munca, insa nu pot sa-l obtina: "Am fost pe la Birlad si Husi, dar nimeni n-are nevoie de oameni. Ma duc si-i mai ajut pe parinti la prasit, desi ei nu prea doresc sa fac asa ceva."
"700.000 de lei nu mi-ajung nici pentru o saptamina"
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a obtinut un credit de la Banca Mondiala, care va fi folosit in sprijinul consiliilor locale. Potrivit protocolului incheiat intre minister si Banca Mondiala, vor fi angajate, pentru lucrari de gospodarire locativa, numai persoanele disponibilizate prin Ordonantele 9 si 22 (minerii). OFMS va trimite disponibilizatii, care vor fi angajati pe o perioada de 6 luni. Salariile de 720.000 lei/luna si echipamentele de protectie sint asigurate de OFMS. Consiliile locale asigura numai locurile de munca.
La Berezeni, minerii lucreaza pentru constructia unui sediu de primarie. Dintre cei 17 mineri, care s-au intors in satul lor natal, unul singur, Petre Tamas, a refuzat locul de munca oferit. Motivul pe care l-a invocat Petre Tamas i-a surprins pe angajatii de la OFMS: "Ce sa fac eu cu acesti bani? 700.000 de lei sint bani care nu mi-ajung nici pentru o saptamina. La mina luam de cinci ori mai mult. Puteti sa-mi faceti orice, eu nu lucrez degeaba." (Gabrian BEJENARU)

Comentarii