Cumplita moarte a unei campioane

joi, 26 august 1999, 23:00
3 MIN
 Cumplita moarte a unei campioane

Tensiune si violenta
Viata privata a Elenei Murgoci a fost la fel de tensionata ca si o competitie sportiva. Despartita de sotul ei, Elena a ramas sa isi creasca singura baietelul, ajuns acum in clasa a doua. Dupa o vreme, Elena l-a cunoscut pe Ion Costandache. Timp de patru ani cei doi au trait impreuna, dar recent s-au despartit.
Duminica, 22 august, putin dupa ora 23, Ion a batut la usa apartamentului din blocul 31, de pe strada Fluturilor, unde Elena locuia din 1984. In casa cu femeia era si Nicolae Dutulescu, tatal unei fete antrenate de Elena. Costandache nu a fost primit in apartament si a devenit violent. A spart usa. A fost nevoie de interventia politiei pentru a fi potolit. Ion a fost amendat pentru tulburarea linistii publice. Marti dimineata, el a fost chemat din nou la politie. I-a spus sectoristului, plutonierul Visan, ca o va lasa pe Elena in pace daca va fi lasat sa-si ia din garajul femeii doua aripi de masina. S-a intilnit cu Elena in fata garajului. A urmat un dialog scurt, dar dur, in care femeia l-a amenintat ca-l va baga in puscarie.
Sub ochii unor muncitori, in plina zi (9,15 – 9,30) Costandache a lovit-o pe Elena cu cutitul la baza gitului. A continuat pina cind a fost sigur ca e moarta.
La autopsie, medicul legist a numarat 11 rani: in fata, carotida, spate, burta, brate. Elena Murgoci a murit inainte sa poata interveni cineva. Criminalul s-a predat politiei in cursul zilei de miercuri.
Lacrimi pentru campioana
Joi, la amiaza, am fost la locuinta parinteasca a Elenei Murgoci, din Rediu. Trupul campioanei fusese adus aici de miercuri seara.
Ne-a intimpinat fratele campioanei, Constantin Florea: "Citeva cuvinte despre sora mea? Ar fi prea putine! Poate vom avea timp, vreodata, sa vorbim mai multe. Sint atitea de spus despre ticalosul acela care a omorit-o, Ion Costandache. Petre Murgoci, fostul ei sot, cind a aflat de moartea sorei mele, s-a dus repede la Tirgoviste si a luat baiatul Elenei, pe Petrut. L-a rapit, ca noi nu mai stim nimic despre el. Am vrea sa-l lase sa participe la inmormintare, sa-si vada mama pentru ultima oara!".
Mama Elenei, Maranda Florea, a izbucnit in lacrimi: "Pe acest copil, eu l-am crescut de mic. Trebuie sa fie si el aici! Probabil ca nici nu stie ca mama lui e moarta!".
Elena Murgoci a implinit 39 de ani pe 20 mai. Lociua intr-un apartament cu doua camere impreuna cu fiul ei, Petrut.
Lucra la Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Dimbovita. Elena era antrenoare pentru tinerii aspiranti la gloria atletilor din Tirgoviste si imprejurimi, organiza concursuri pentru copii. Facea acel gen de activitati care trasforma o femeie cu mult suflet intr-o vedeta locala, iubita si respectata.
Elena Murgoci a facut cinste culorilor Romaniei in cele mai prestigioase competitii internationale. La 17 ani, Elena Florea (pe numele ei de fata) a fost remarcata de antrenorul Petre Murgoci, care avea sa-i devina mentor profesional si sot. Casnicia cu Murgoci avea sa se destrame, dar cariera ei de atleta va ramine inca mult timp in analele sportului romanesc.
Dupa numai sase luni de sport de performanta, la 11-13 august 1977, Elena a devenit vicecampioana nationala. A urmat o cariera de exceptie, cu 15 titluri la campionate nationale si 11 recorduri nationale.
In 1992, Elena Murgoci a participat la Jocurile Olimpice si a devenit finalista la Olimpiada de la Barcelona. In 1993 a ajuns la apogeu: campioana mondiala la Osaka, la proba de maraton. Au urmat medalia de bronz la semimaraton la Bruxelles, locul al treilea in Japonia in 1996 si locul al doilea, tot la semimaraton, in Franta.
Toate rezultatele din competitiile internationale enumerate au fost obtinute dupa ce, la 17 aprilie 1990, Elena devenise mama.
Dupa ce a alergat sute de kilometri, singura doar cu gindurile si sperantele sale, Elena Murgoci a fost oprita brutal. Va fi inmormintata la Rediu simbata, la ora 11. Dureros si cinic deopotriva, pe traseul care va insemna, pentru Elena, ultimul drum, ea facea, la virsta de 15 – 16 ani, primele alergari. (Daniel GROSU)

la inceput | Stiri locale
Monitorul –Stiri Nationale –Financiar –Privatizare –Sport –Bomba opinii –Editoriale –Comentarii –Features –Interviuri –Forum

Stiri Locale Iasi Suceava Botosani Piatra-Neamt Bacau Vaslui Focsani Braila Galati Chisinau Cluj Brasov Sibiu

 

Comentarii